(foto) Oamenii La La Play. Max Zazubek: „Cu instrumentul meu comunic la dumneavoastră, noi nu ne tutuim”

collage

Fiecare zi a expediției La La Play aduce sărbătoare în localitățile unde vin muzicienii. Noi ne-am propus să vă facem cunoștință cu cei care repetă ore întregi pentru a atrage atenția asupra problemelor sociale din țară. Maxim Zazubek e unul dintre cei 8 tineri care au acceptat provocarea celor 2000 km și promovează lucrurile frumoase.

Max este un muzician talentat din Cernăuți, Ucraina. Tânărul percuționist este înconjurat de muzică de când se ține minte. Toboșarul spune că pasiunea pentru muzică i-a fost inspirată de tatăl său, care de asemenea este muzician. „Țin minte cum tata organiza sesiuni de muzică la care se adunau mulți amatori. De atunci am început să cochetez și eu cu instrumentele muzicale”.

3

„Am fost exmatriculat de la școala muzicală”

Totuși tânărul nu s-a prea bucurat când a fost înmatriculat la școala muzicală. „De mic am fost impus să merg la școala muzicală, pe care o uram din suflet, acolo am și pierdut 5 ani din copilăria mea”. La școală Max a descoperit pentru sine trompeta, dar recunoaște că niciodată nu i-a fost dragă. Prin urmare, când a aflat că a fost exmatriculat, s-a bucurat.

Totul s-a schimbat când Max trebuia să ia o decizie în ceea ce ține de instituția unde urmează să-și facă studiile după clasa a IX-a. Paradoxal pentru sine, Max a ales colegiul muzical din Cernăuți. „Nu găseam limbă comună cu ceilalți elevi și m-am gândit că nu e potrivit pentru mine să rămân la școală. Nu știu de ce am ales muzica într-un final, dar am optat pentru instrumentele de percuție și nu am regretat vreo zi că am făcut-o”.

După colegiu a urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova. Acum Maxim este în anul trei și studiază în continuare instrumentele de percuție. „Eu demult iubeam muzica, dar nu o înțelegeam și nu simțeam o anumită atracție”.

1

Nicio zi fără muzică

Acum, Max nu-și poate imagina viața fără să exerseze o zi. „Muzica e totul, nu poate fi așa ca să exist eu fără muzică. Ar fi banal să spun că muzica este o modalitate de comunicare, dar cert este că în funcție de istoria din spate a muzicianului, de dispoziția lui, de trăirile sufletești, te pot trece fiorii atunci când cântă sau poți deveni total absent”.

Max este în cadrul proiectului La La Play pentru prima dată. „Andriano mi-a propus să vin pentru că aveau nevoie de percuționist și am acceptat cu drag”.

Percuționistul spune că tobele sunt o continuare a eului său. „Cu instrumentul meu comunic la dumneavoastră, noi nu ne tutuim, e forma superioară de respect. Când vreau să cânt îl salut politicos și îi explic ce vreau de la dânsul”.

Max crede în ceea ce îi repeta des profesorul din colegiu. „Dacă nu cânți o zi simți tu, dacă două, aude profesorul, dacă trei, deja spectatorii”.

4

„Nu am o problemă să cânt la un instrument din materiale reciclate”

În contextul, în care unul dintre scopurile expediției La La Play este promovarea ecologiei, Max este ferm convins că atâta timp cât instrumentul este confecționat bine, nu contează dacă este făcut din materiale reciclate sau nu. „Nu am o problemă să cânt la un instrument dacă acesta ar fi fabricat din fibre reciclate, pentru că în fond, dacă nu pierde din calitățile sale, asta nu contează”.

„Noi nu putem salva natura prin muzică”

Max, deși visător, nu crede că muzica ar putea salva cumva natura. „Merg în turnee deja de 3 ani și vreau să zic că e o rușine. Nu putem spune că muzica va salva ceva, atâta timp cât oamenii distrug totul”.

E important să păstrăm ecosistemul în care trăim și să avem grijă de natură, cel mai relevant exemplu în acest caz ar fi raportarea la casa în care trăim, crede Max. „Dacă nu ne place murdăria, facem curățenie, așa e și cu natura, pentru că, în fond, natura este casa noastră. Acum cumva lucrurile merg spre bine, din câte observ eu, oamenii încep să aibă grijă de mediul în care trăiesc, foarte puțin, dar încearcă”.

Tinerilor, Max le sugerează să fie ei înșiși, pentru că asta contează cel mai mult. „Nu știu ce sfaturi aș putea să le dau tinerilor, pentru că orice aș spune, nu mă va asculta cineva. Oamenii învață din propriile greșeli, pot doar să le sfătui să greșească cât mai mult”.

2

Partener general: Kaufland #kauflandsprijina
Parteneri Principali:
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Proiectul La La Play #drumdedor este implementat în cadrul programului de granturi pentru organizații de tineret.
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare
Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, prin programul #romania100
Gas Natural Fenosa
Parteneri: Uniunea Europeană, Programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), Programul Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii, PNUD Moldova, Vasconi.
Parteneri media: Diez.md, Kiss FM, Unimedia, Radio Europa Liberă, Canal Regional
Imagine: KINOM
Proiect marca Moldovan National Youth Orchestra

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente