4 deputați au elaborat o lege care explică cine sunt jurnaliștii și obligă media online să se înscrie într-un registru special. Despre ce este vorba

jurnalisti-in-Palrmanet
Foto: Media Azi

Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Legea cu privire la petiționare, Legea presei și altele vor fi supuse unor modificări importante. De exemplu, instituțiile mass-media, inclusiv cele online, vor fi obligate să se înscrie într-un Registru public al mass-media.

Proiectul legii vine să opereze mai multe amendamente în 7 acte legislative. Astfel, inițiativa legislativă prevede reducerea termenului de furnizare a informațiilor de interes public către solicitanți, definirea noțiunii de jurnalist, stabilirea mecanismului de oferire a legitimațiilor pentru jurnaliști străini, oferirea unor facilități la capitolul prelucrării datelor cu caracter personal pentru instituțiile mass-media, modificarea unor prevederi cu privire la secretul de stat și abrogarea Legii presei, transmite media-azi.md.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul Grupului parlamentar privind îmbunătățirea legislației mass-media și conține recomandările Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociației Presei Independente și ale altor experți media.

Totodată, fiecare număr al publicației periodice trebuie să includă următoarele date de referință: denumirea publicației, fondatorul, numele redactorului (redactorului-șef) sau al persoanei care îl suplinește, numărul de ordine și data ieșirii de sub tipar, prețul unui exemplar, sediul redacției și al tipografiei, indexul, tirajul și numărul și data înregistrării.

Termenul de oferire a informațiilor solicitate ar trebui să fie furnizate în maxim 10 zile din momentul înregistrări cererii de acces la informație. Proiectul prevede că, dacă există o necesitate justificată în care oferirea informațiilor de interes public nu necesită amânarea, furnizarea informațiilor de interes public se face în două zile.

Furnizorii de informații vor fi obligați să publice mai multe informații despre instituția propriu-zisă, despre numărul de angajați, date statistice, achiziții publice și altele.

În afara de aceasta, autorii au prevăzut modificări la legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Astfel, proiectul prevede completarea legii menționate cu o noțiune de „date cu caracter personal de interes public”, scopul fiind eliminarea practicii vicioase ale unor instituții publice, care, în ultima perioada, neîntemeiat refuzau să ofere informații mass-mediei, acoperindu-se cu normele privind protecția datelor cu caracter personal.

Astfel, proiectul prevede excluderea mass-mediei de la necesitatea a se înregistra în calitate de operator de date cu caracter personal pentru ca această măsură să nu poată fi interpretată ca impediment în activitatea presei.

Mass-media nu va fi obligată să prelucreze datele cu caracter personal de interes public cu consimțământul celui despre care relatează și nu va trebui să obțină notificări de la organele speciale în acest sens, dacă acest lucru se face în cadrul unor investigații jurnalistice sau al relatărilor unor subiecte de interes public.

Cererea de acces la datele cu caracter personal de interes public se va face din numele propriu al instituției media. Accesul la datele cu caracter personal de interes public poate fi restricționat în cazul în care cazul special examinat va pune în pericol securitatea fizică sau psihică a persoanei, în cazul minorilor, în cazul persoanelor cu dizabilități și în alte situații.

Autorii propun abrogarea Legii presei, întrucât prevederile acesteia se regăsesc în alte legi actuale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente