Potrivit expertului IDIS Viitorul, Veceslav Ioniță, leul moldovenesc se apreciază continuu timp de 32 de luni consecutiv începând cu ianuarie 2016. Prin urmare, valuta națională s-a apreciat față de dolar cu 23% de la 20,31 lei în ianuarie 2016 până la 16,53 lei în prima săptămână din august 2018. Totodată, în această perioadă leul s-a apreciat față de Euro cu 15% de la 22,08 lei până la 19,22 lei.

Cursul valutar în Moldova se duce doar după dolar, iar față de Euro se stabilește în funcție de evoluția cursului USD/Euro pe piața internațională. În perioada analizată Euro s-a apreciat față de USD cu 8% de la 1,09 USD/Euro până la 1,16 USD/Euro.

În același timp, expertul prognozează 2 fenomene cu efecte diametral opuse.

#1) Legea privind amnistia capitalului cel mai probabil va genera noi intrări de valută în piață și creșterea ofertei de valută;

#2) experiența ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piață și creează o cerere ridicată.

La final de expertiză, Veceslav Ioniță spune că până la alegeri leul va avea o rată stabilă cu o ușoară înclinație de apreciere față de USD și Euro.