Cum să înțelegem doctrinile politice urmărind acțiunile personajelor din Game of Thrones (partea I)

polgotcollage

Mai avem mai mult de 50 de săptămâni până la ultimul sezon de Game of Thrones. Cred că abstinența se simte la toți fanii adevărați. Până când vă propun să ne gândim ce doctrine politice au fiecare din personajele din serial.

Azi vorbim despe Tyrion Lannister, Jon Snow și Daenerys Targaryen, scrie Andrei Curăraru pe blogul său

Tyrion Lannister

Photo: HBO

Tyrion se confruntă cu discriminarea legată de dizabilitatea sa fizică pe care o compensează cu intelectul său superior. El nu are șanse reale să vină la putere, dar încearcă în continuu să o influențeze prin mecanisme indirecte. În cele două cazuri când puterea îi revine lui ca și Mâna Regelui și Reginei, el arată o flexibilitate sporită în soluționarea problemelor și utilizarea de concesiuni, inclusiv neetice pentru realizarea scopurilor sale. El oferă condiții mai bune proprietarilor de sclavi și folosește serviciile alchimiștilor, un grup căzut în dizgrație demult. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, ele sunt următoarele:

#1. Guvernare prin concesiune

Tyrion este nevoit de fiecare dată să cedeze ceva ca să se mențină la putere. El utilizează creativ sistemul judiciar al Westeros-ului pentru a scăpa de moarte și își răsplătește de fiecare dată aliații. El este împotriva măsurilor radicale, cum ar fi omorul lorzilor Tarly și caută să împace toate grupurile din Westeros cu un minim de vărsare de sânge.

#2. Guvernare bazată pe cunoștințe

Tyrion este unul dintre puținii lorzi din Westeros văzut cu o carte în mână și își utilizează activ cunoștințele lingvistice, istorice, ingenerești șamd pentru a crea alianțe și a câștiga lupte. Dacă Tyrion ar veni la putere, ar fi ceea ce am numi un monarh iluminat.

#3. Slăbiciune față de păturile de jos

Tyrion nu recunoaște diferențele de clasă. El a fost cândva căsătorit (sau mai este?) cu o prostituată. L-a ridicat la rang de nobil pe Bronn și nu se sfiește să comunice (bea cu) oricine îi este util sau potențial aliat. Am putea specula că un rege „pitic” ar fi destul de pozitiv față de clasele inferioare.

Orientare politică a lui Tyrion: social-liberal

Tyrion este capabil să ia și măsuri liberale, dar și sociale. El este un politician abil care își dorește pacea și bunăstarea poporului, însă nu vrea schimbări radicale.

Jon Snow

Jon Snow PC: captură YouTube

Jon are o copilărie grea și înțelege foarte bine problemele oamenilor simpli. Deși acesta are o proveniență regală secretă, el este discriminat din cauza statutului de bastard și simte pe propria piele diferența de clasă și lipsa de drepturi a unei clase discriminate. El nu este acceptat „la masa” nobililor și trebuie să aleagă o carieră militară care îi interzice întemeiere unei familii. În cadrul pregătirii militare, el îi ia apărarea lui Samwell Tully, reprezentant al unui alt grup discriminat. Dacă este să discutăm despre convingerile sale politice, observăm că el crede în regulile democratice pe care le practică Garda de Noapte, acceptând rolul de conducător al acesteia după alegeri. El se preocupă de fiecare dată de proprii „supuși”, dar și de oamenii care trăiesc de cealaltă parte a Zidului. De asemenea, el preia o serie dintre convingerile lui Eddard Stark despre justiție, în special, cu privire la participarea lord-ului la „pedepsirea” celor care o merită. Chiar devenind regele Nordului, el nu își schimbă numele în Stark, rămânînd simbolic legat de poporul simplu și grupurile discriminate. Mai mult, el nu se ține de tron, îngenunchind în fața lui Daenerys când o cere interesul național pentru a-și proteja poporul.

Printre convingerile sale politice putem evidenția:

#1. Preocuparea pentru securitatea națională

El face din apărarea Zidului și a Nordului o prioritate absolută și cu acest scop mobilizează atât propriile resurse, cât și populația de după Zid. El crează alianțe militare și cedează ușor pentru binele propriilor supuși. Deși, el poate fi considerat militar de carieră, armata sa are la bază mobilizarea generală și el insistă asupra participării largi a maselor la apărarea Nordului.

#2. Politică socială

Jon Snow distribuie resursele alimentare ale Gărzii de Noapte egal între toți supușii săi și transmite unul dintre castelele acestuia în gestionarea Sălbăticiților. El preferă o politică de auto-administrare a minorităților și nu se implică în organizarea vieții politice a Sălbăticiților.

#3. Consens social

Jon urmărește reunirea tuturor actorilor din Westeros pentru a face față dușmanului comun. El este gata de compromisuri și să acționeze în defavoarea propriilor interese pentru a realiza scopul său major.

Orientarea politică a lui Jon Snow: Social-democrat

Deși Jon urmărește împământenirea Sălbăticiților, el nu urmărește reforme sociale profunde, ci, mai degrabă, menținerea unui status quo politic cu îmbunătățirea calității vieții poporului simplu.

Daenerys Targaryen

PC: instagram.com

Dany este de origine regală și educată într-un stil elitar de mică fiind destinată a fi consoarta unui rege. Însă, experiența ei de Khaleesi și, ulterior, regină o conving de necesitatea schimbărilor sociale în orașele pe care ea le cucerește. Ea introduce o dictatură militară și eliberează toți sclavii. În același timp, ea nu redistribuie bogățiile, iar mulți dintre foștii robi o roagă să le permită „să se vândă” înapoi în robie. Ea nu se preocupă prea mult de gestionarea orașelor sale, lăsând piața să dicteze regulile. Ea chiar trebuie să facă concesiuni elitei economice restabilind tradiția luptelor de gladiatori. În urma revoltei, ea înțelege că gestionarea orașelor cucerite i-ar lua prea mult timp și eforturi și decide să lase un administrator al acestora, plecând în Westeros. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:

#1. Libertatea

Ea se opune sclaviei ca formă de exploatare  a maselor, însă nu se preocupă prea mult de egalitatea șanselor. Ea oferă sclavilor libertatea, dar nu oferă mijloace concrete de menținere a acesteia sau formule de redistribuire a resurselor.

#2. Mercantilism

Scopul său principal este să își recapete tronul. Din această cauză ea îi manipulează pe Dothraki și este gata la orice alianțe, inclusiv cu comercianții din Carth. Ea îl forțează pe Jon să i se supună necondiționat pentru a-i garanta protecția Nordului și este pregătită să ardă King’s Landing pentru a-și asigura victoria.

#3. Aparat de stat minimal

Dany este interesată doar de întreținerea propriei armate, un instrument indispensabil în universul Game of Thrones. În tot timpul cât se află în Westeros, ea nu se interesează de situația în celelalte teritorii ale sale și de activitatea lui Daario ca guvernator al acestora.

Orientarea politică a lui Daenerys: Liberală

Dany garantează un minim de drepturi supușilor săi, dar nu le oferă mecanisme eficiente de protecție socială. Ea realizează un stat minimal cu păstrarea autonomiei relative a lorzilor săi și o armată puternică, dar fără un aparat birocratic extins.

Descrierea lui Arya, Cersei și Varys va apărea în curând pe blogul lui Andrei Curăraru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente