(foto, video) „Totul depinde de tine și de motivația pe care o ai”. Experiența unui elev din Moldova care învață pe malul mării Adriatice și a făcut voluntariat în Liban

collage

Ruslan Dominic este un tânăr din Moldova care acum își face studiile la Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico din Italia. Tânărul a câștigat o bursă completă la United World Colleges (UWC) pentru doi ani și și-a împărtășit impresiile după primul an de studii.

 „Când am fost chemat în finalul concursului, credeam că e o glumă”

Ruslan își amintește și acum momentele decisive din viața sa, când a hotărât să participe la programul de burse oferite de către UWC.

„Am citit despre această oportunitate pe diez. Mă gândeam dacă merită sau nu să particip, aveam dubii. Nu-mi venea să cred când am citit că nu trebuie să cunosc la perfecție limba engleză, acesta probabil a fost unul dintre cela mai mari plusuri. Cred că am citit de vreo 10 ori anunțul”.

Pe lângă faptul că nu cunoștea bine engleza, Ruslan își făcea griji și pentru sora care rămânea singură acasă, pentru prieteniile legate aici și jobul care-l avea în Moldova.

„În Moldova am practicat dansurile timp de 5 ani, după care am făcut un mic ansamblu cu prietenii mei și dansam la nunți. Înainte ca să plec în UWC îmi era frică, deoarece lăsam aici foarte multe lucruri și oameni dragi”.

Experiența UWC a fost prima încercare de a participa la un proiect internațional, care într-un final a fost cu succes. „Când am fost chemat în finalul concursului, credeam că e vorba despre o glumă. Erau circa 20 de finaliști și per total erau două burse complete și una incompletă (se acopereau aproximativ 80%). Credeam că nu am șanse, acolo au venit într-adevăr niște elevi foarte buni”.

36826319_2124531311136378_2236718568601288704_n

 Programul de studii a unui colegiu de pe malul mării Adriatice

În lume sunt 17 colegii UWC la care învață elevi din toate țările. Ruslan a avut oportunitatea să aleagă dintre cel din Germania și cel din Italia, iar soarta l-a adus pe malul mării Adriative. „În colegiul meu mai mult se predau discipline legate de artă. Noi avem trei domenii, creativitate, sport și voluntariat, adică pe lângă disciplinele pentru bacalaureatul internațional, trebuie să mai practici și alte ore. Prin urmare, așa se formează programul de studiu”.

Pentru domeniul creativitate tânărul și-a ales TEDx-ul. Prima experiență drept speaker, în cadrul TEDx, Ruslan a avut-o în fața a 200 de vizitatori, care au venit din toată Italia pentru a admira tinerii de la Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico.

La orele de sport, elevul a ales sailingul, un sport acvatic, în cadrul căruia tinerii utilizează o varietate de pânze instalate pe un iacht. „Am ales acest sport, deoarece se practică activ în regiunea în care învăț, colegiul fiind situat chiar pe malul mării”.

IMG-2204

Programul de studii e în limba engleză, iar tânărul spune că i-a fost complicat la început. „E un plus faptul că poți să-ți alegi 6 discipline pe care le vrei. Matematica, italiana și engleza sunt obligatorii. Pe lângă aceasta studenții își pot alege nivelurile de studii, minim, mediu și superior”.

Pe parcursul unui an de învățământ, pe lângă o pregătire bună în domeniile economice, artistice și sportive, Ruslan a reușit să însușească două limbi. Acum tânărul cunoaște la perfecție limba engleză și la nivel conversațional italiana.

Prima perioadă elevul a avut și un șoc cutural, care se contura prin faptul că nu putea înțelege modul de gândire a oamenilor din regiune. „Fiecare te motivează să mergi mai departe, să profiți de toate oportunitățile. Profesorii, cu toate că sunt doctori în știință, încearcă în primul rând să-ți fie prieteni. Mereu te îndrumă, îți sugerează la ce trebuie să mai lucrezi și per general. La colegiu învață circa 200 de elevi și se ajută reciproc”.

Cât de frecvent e confundată Moldova cu Maldivele

În doi ani de studii, fiecare absolvent trebuie să prezinte o lucrare pentru a-și lua diploma. „Între timp, scriu o lucrare științifică, poate e prea tare spus științifică, dar e o lucrare pe care trebuie s-o facă orice student WUC. În lucrarea am abordat tema legii antitutun din Moldova”.

Tânărul spune că mereu când aduce exemple sau argumentează o idee încearcă să facă o legătură cu Moldova. „Chiar și în caracteristica mea de la sfârșitul anului unul dintre profesori a scris că îi place că eu mereu aduc exemple din Moldova. O fac pentru că țara în care te-ai născut este cea mai dragă și e locul unde mereu vrei să te întorci”.

În același timp, elevul a remarcat cu tristețe că oamenii de peste hotare nu cunosc multe lucruri despre Moldova. „Nu prea credeam când vedeam meme-urile în care oamenii confundă Moldova cu Maldivele, dar m-am confruntat adesea cu așa situație”.

416

Voluntariat în Liban

În școlile WUC elevii sunt motivați să participe în cât mai multe proiecte. Ruslan și-a încercat norocul la Diamond Challange, la un proiect în Japonia, la care a trecut, dar nu a ajuns din simplu motiv că nu a avut suficiente resurse pentru biletele de călătorie și încă un proiect care urma să fie implementat în Africa, dacă câștiga. În cele din urmă, împreună cu doi colegi au câștigat proiectul „Go and make a difference” și au mers să facă voluntariat în Liban.

„Totul a început de la propunerea a doi tineri originari din Liban, o fată și un băiat. Ei ne-au povestit despre acest proiect și faptul că e sponsorizat de câțiva oameni înstăriți din Liban, care își propun să promoveze toate lucrurile bune. Ei oferă doar 1000 de dolari, mai departe totul depinde numai de tine și de motivația pe care o ai”.

29942990_2062499074006269_1019805525_o

Din moment ce au văzut că se numără printre câștigători, tinerii au început să se pregătească pentru plecare. Fiecare dintre participanți era delegat cu câte o îndeletnicire.

„Un lucru care m-a ajutat, a fost că am cerut ajutorul mai multor organizații, care într-un final mi-au sponsorizat toată călătoria. Prin urmare, aproape gratis am făcut o călătorie începând din Moldova, Ucraina, Bulgaria, Cipru, și am finalizat cu Libanul. La întoarcere am trecut prin Turcia și Ucraina”.

Ruslan împreună cu colegii săi au fost pe parcursul a trei săptămâni în acest proiect. Aceștia au colaborat cu mai multe organizații internaționale pentru a aduce o schimbare în viața copiilor și femeilor din țara africană. În Liban ei contribuiau la educarea cetățenilor sirieni care au trecut granița pentru refugiu și își doresc studii de calitate.

„Noi am colaborat cu organizațiile care oferă studii. Învățam femeile cum pot primi studii cu acte în regulă în regim online”.

DSC_0190

Multe dintre femeile pe care le ajutau erau tinere cu vârsta cuprinsă într 20-27 de ani. „Ele toate sunt foarte deștepte, dar ceea ce le stopează cumva să meargă mai departe sunt complexurile și cultura lor. Ele niciodată nu vor putea spune ce gândesc. La una dintre organizațiile la care am fost, Woman Now, vin anume tinerele care vor să aducă în viața lor o schimbare”.

Ruslan, împreună cu echipa sa au mai fost și la o școală din Liban a cărei temelie a fost pusă de o emigrantă din Siria. „Inițial a pus câteva corturi, unde veneau cei care voiau să învețe. După care tânăra emigrantă a început să scrie mai multor organizații pentru a primi sponsorizare și i-a reușit, a construit o școală mare. Fiul ei a început să predea acolo la vârsta de 16 ani, el a primit premiul pentru pace la 17 ani”.

Tinerii lucrau în această școală cu femei și copii, încercau să dea câteva sugestii și profesorilor, pentru a-i ajuta să dezvolte multilateral elevii. „Ne adunam în fiecare zi pentru a discuta despre workshopurile despre care urmează să le prezentăm”.

„Unicul regret e că puteam face asta mai devreme”

Fiecare experiență te schimbă într-un anumit mod. „După ce am revenit, am început să văd lumea cu alți ochi. Mi-a apărut dorința să schimb lumea, să aduc mai multe inovații aici, acasă, să-mi motivez prietenii să se implice în activitatea socială. Unicul regret, după ce vii este gândul că tu puteai să faci asta mai devreme”.

La sfârșitul celor trei săptămâni din Liban, tinerii au realizat și un soi de mini documentar. „Filmulețul l-am încărcat pe go found me. Ne-am propus să adunăm 26 de mii de dolari pentru ca școala să-și continue activitatea”.

Ruslan ar vrea să se întoarcă în Moldova, dar deocamdată nu vede un viitor aici. „Îmi propun să-mi termin studiile undeva peste hotare în domeniul economiei. M-a inspirat profesorul de economie din școală”.

DSC_0505

Tinerilor din Moldova, elevul le sugerează să caute mereu oportunități de dezvoltare, indiferent de regiunea din care provin. Drept voluntar la UWC în Moldova, Ruslan îi îndeamnă pe tinerii care își doresc o schimbare să nu ezită să se înscrie la program.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente