Proiectul „Ultima adresă” a victimelor represiunilor politice staliniste va fi lansat la Chișinău

un

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” din Republica Moldova, vă invită la evenimentul de inaugurare a primelor plăci „Ultima Adresă” în Republica Moldova.

Inițiativa a fost lansată în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul European „Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste.

Prima placă „Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 600 de plăci comemorative în diferite orașe.

Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România. În Republica Moldova proiectul „Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie de ziua comemorării victimelor staliniste.

Prin intermediul acestui proiect inițiatorii își propun să aducă un omagiu concetățenilor noștri și totodată să informeze și să educe populația în raport cu momentele dureroase ale istoriei noastre comune. „Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene pe viitor”.

Instalarea primei plăcuțe din cadrul proiectului „Ultima Adresă” este programată pentru 2 august 2018, ora 13:00, la adresa Alexei Șciusev 80.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente