(video) Libertatea de exprimare vs Lezarea demnității: Ce fel de imagini din presă încalcă dreptul persoanei la intimitate și lezează demnitatea umană

imaginipresa

Oameni în stare de ebrietate sau în alte situații jenante, ferindu-se de camerele de filmare, cadavre desfigurate sau detalii din viața privată. Astfel de informații și imagini transmise de presă încalcă dreptul persoanei la intimitate și lezează demnitatea umană. Are dreptul presa să divulge așa ceva?

Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă: „Jurnalistul este dator să respecte dreptul  la viața privată și demnitate al persoanei. Asta spune Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Deci, imaginile, detaliile care nu prezintă o valoare informațională mare sau nu prezintă un interes public sporit, în schimb, lezează demnitatea cuiva, nu ar trebui difuzate. Indiferent că este vorba despre o persoană care este în viață sau despre cineva care și-a pierdut viața într-un accident sau în alte circumstanțe. Să nu uităm că persoana are demnitate și după moarte.”

Reporterii și editorii trebuie să protejeze prin materialele lor victimele accidentelor, copiii și adulții care suferă, și să trateze cu acuratețe orice informație pe care o află despre viața unei persoane. Pentru lezarea demnității umane ei pot fi acționați în judecată. Consumatorii pot semnala cazuri de lezare a demnității umane printr-o sesizare depusă  la Consiliul de presă. Cereți-le jurnaliștilor știri formulate corect!

Spot realizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetăţenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente