Experiențele basarabenilor la Timișoara despre cum e să fii student la „Mica Vienă” și să beneficiezi de cele mai bune oportunități

ooooo

Admiterea la universitățile din România e în plin proces și atrage din ce în ce mai mulți studenți basarabeni, veniți la studii în România pentru oportunitățile pe care universitățile le oferă și un mediu pentru dezvoltare personală.

În continuare, vă prezentăm istoriile a 3 studenți din Timișoara care au reușit să se afirme în cadrul facultăților lor și să acumuleze cele mai tari experiențe din anii studenției.

Elena Ungureanu – Facultatea de Biologie

35925601_565066663887071_1912321033059172352_o

Elena, în cele ce urmează ne va povesti de ce a ales să-și facă studiile la Timișoara. „Cred că ar fi mai bine să încep cu faptul că la Timișoara nu a fost prima facultate începută. Deși am vrut mereu să descopăr tainele lumii vii, am ales Chimia Biofarmaceutică de la Universitatea de Stat din Moldova. După un an de studii cu profesori extraordinari, am realizat că totuși pentru a trăi în armonie, trebuie să-ți asculți chemările interioare. Așa că am ales să schimb total domeniul și totodată orașul. Am decis să-mi încerc norocul aplicând la o facultate din România. Pentru că voiam o atmosferă cu totul diferită, am ales vestul iar în topul universităților cu specializare în biologie se regăsea Universitatea de Vest din Timișoara. Recunosc că un rol foarte important l-au jucat numeroasele parcuri și arhitectura impunătoare pe care le-am văzut pe Google Maps înainte să aplic (da, da, sunt o persoană meticuloasă). Am aplicat la o singură specializare, la o singură universitate și era unicul loc care se acorda pentru basarabeni… și iată-mă-s aici”, relatează tânăra.

Cea mai tare experiență care ta marcat-o în anii de studenție la Timișoara asta e să fie studentă universitate. „Sunt aproape trei ani de când mă aflu aici, dar evenimentele și emoțiile prin care am trecut până acum valorează câteva vieți trăite. Posibilitățile și avantajele pe care le are un student în Timișoara sunt atât de numeroase, că uneori îmi doream cel puțin o dublură ca să le reușesc pe toate. O să încep cu oamenii frumoși pe care i-am descoperit, printre care se numără și minunați profesori a căror suport a fost adesea crucial. A doua ar fi posibilitatea de a găsi ușor un loc de muncă pentru a-ți putea asigura un trai independent. Nu în ultimul rând, experiența Erasmus+, care a dat o direcție vieții mele și mi-a îmbogățit experiența profesională. Am petrecut cel mai frumos semestru din viața mea în Praga. Partea bună legat de Erasmus+ este că cel mai mult aplică basarabenii și se oferă foarte multe locuri, astfel încât este aproape imposibil să nu prinzi un loc. Și desigur multe alte lucruri pe care trebuie le descoperi singur atunci când vii la Timișoara.

Deși nu are note remarcabile, ea mai mult pune accentul pe cunoștințe practice și se implică în diverse activități de cercetare. Iată ce spune Elena în acest sens. „Nu sunt studenta cu cele mai bune note și ăsta nu a fost scopul meu niciodată. Am dat prioritate experienței și astfel am reușit să încep două colaborări minunate cu dascălii din facultate. Lucrarea de licență mi-am făcut-o parțial în Cehia, mulțumită suportului coordonatoarei Ianovici Nicoleta. Recent, am fost acceptată să fac parte dintr-un proiect de cercetare, finanțat parțial de un grant din SUA la care am aplicat cu suportul tutorelui de an, Parvulescu Lucian. Deși aveam dubii dacă o să continui vreodată studiile după licență, acum știu sigur că rămân la master în facultate la Timișoara pentru că am deja scopuri bine determinate și suportul unor specialiști de valoare pe care în altă parte nu le-aș găsi”, conchide studenta.

Artur Țventarnîi – Facultatea de Științe Politice

„Decizia de a veni să studiez anume în Timișoara nu a fost una tocmai planificată, ba dimpotrivă. Atunci când analizam diferitele variante pe care le aveam, faptul că Timișoara e un oraș cu o istorie importantă – fiind orașul în care a pornit revoluția din 89 – a reprezentat un farmec aparte pentru mine, eu fiind un tânăr care era și este interesat de evoluția istorică și de științele politice. Un alt aspect care mi s-a părut foarte interesant a fost dimensiunea multiculturală sau poate chiar cosmopolită care poate fi regăsită în acest oraș care a fost de-a lungul timpului la răscrucea imperiilor și istoriei. Nu în ultimul rând mi-a plăcut atmosfera pe care am descoperit-o în orașul de pe Bega. Am putut să constat că e un oraș foarte potrivit pentru a-ți petrece studenția. E suficient de mic ca să nu te simți într-o junglă urbană și e suficient de mare ca să ai acces la tot de ce ai putea avea nevoie.”

„Au fost diferite experiențe care m-au marcat, dar a existat una pe care aș vrea să o menționez în mod special. A fost un discurs pe care l-am admirat la cursul festiv de inaugurare a primului meu an universitar la UVT: s-a vorbit despre mediocritate, despre această condiție pe care o întâlnim prea des în societatea noastră și despre modul în care ar trebui să o tratăm. Merită să reflectăm asupra modului în care înțelegem mediocritatea.”

„Un aspect care mi-a plăcut foarte mult atunci când am devenit student la Timișoara a fost că mi s-au deschis o sumedenie de oportunități de a-mi petrece timpul liber. Eram flămând în dorința de a prinde orice oportunitate și după o lună cred că m-am trezit înscris ca membru în câteva organizații studențești și implicat în alte câteva activități care au contribuit la dezvoltarea mea personală, cum ar fi: Clubul de oratorie și liderism din Timișoara, Toastmasters International. Toate aceste activități mi-au oferit posibilitatea să-mi aleg modul în care am vrut să-mi dezvolt aptitudini importante, inclusiv în domeniul studiilor mele. Și partea bună e că astfel de oportunități pot fi găsite pentru orice gusturi și interese.”

Maria Dombrov, Facultatea de Arte și Design

„Fiind în domeniul artelor mi-am dorit mult să-mi fac studiile într-un oraș cu arhitectură frumoasă, într-un oraș ce te inspiră. Am avut ocazia să vizitez Timișoara mai devreme – vreau să spun că am rămas fascinată de ceea ce văzusem, de frumusețea și de farmecul orașului. De asemenea, am participat și la West Summer University înainte de asta, unde deja intrasem în contact cu mediul universitar și îmi formasem o părere despre oraș.”

„Chiar pot să spun că am avut ocazia să trăiesc experiențe frumoase în mai multe domenii care mă ajută să înțeleg mai bine lumea aceasta. Una dintre ele care m-a făcut să îmi testez abilitățile creative cât și cele organizatorice a fost proiectul „Antreprenor de sezon 2” organizat MindsHub Timișoara, care a avut drept scop dezvoltarea spiritului antreprenorial prin crearea unei „afaceri”, mai exact a unui „brand” de mărțișoare.”

„O experiență care m-a marcat și încă continuă să mă marcheze este OSB Timișoara, cea mai faină echipă din care fac parte. Suntem organizația ce are drept scop reprezentarea și apărarea intereselor studenților basarabeni din Timișoara. Aici lansăm proiecte care să dezvolte studenții și învățăm să lucrăm în echipă.”

„Pentru o perioadă de timp am fost vice-președinte pe departamentul de Marketing & IT care se ocupă de identitatea vizuală a organizației. Aici mi-am dezvoltat abilitățile de organizare, de muncă în echipă, de transpunerea ideilor în practică și căutarea metodelor de soluționare și realizare a unei idei. Pot să continui la nesfârșit despre asta, însă sfatul meu este că, dacă dorești ca odată cu terminarea facultății să știi ce să faci cu viața ta și să ai un bagaj de amintiri frumoase, implică-te în activități extracurricualre, găsește-ți locul într-un ONG și nu vei regreta nicio secundă.”

„Am ales Facultatea de Arte și Design. Să spun că a fost o alegere „gândită” nu pot să spun. A fost mai degrabă o alegere pe care am simțit că trebuie s-o fac – am fost creată pentru a practica în acest domeniu al artelor vizuale.”

Facultatea este, pentru mine, doar treapta la care eu am început să-mi folosesc cunoștințele acumulate pe parcursul vieții în domeniul care mă pasionează: designul vestimentar. Viziunea artistică mi-am format-o încă de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, însă aplicarea acestor cunoștințe în domeniul modei le-am dezvoltat la facultate.

Vă reamintim că perioada de admitere în cadrul universităților din Timișoara variază în funcție de facultate și universitate. Calendarul de admitere poate fi consultat pe paginile dedicate românilor de pretutindeni pe site-urile universităților sau pe pagina OSB Timișoara.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente