Moldova, printre țările cu cele mai multe aplicații mobile create. Ce loc ocupă țara noastră în clasamentul Indicelui global al inovației

36976646_2113826098646529_4282712577483472896_n

Republica Moldova a urcat 6 poziții în Clasamentul Indicelui global al inovației pentru anul 2018 și ocupă locul 48 din 126 de state monitorizate. Potrivit AGEPI, , în anul 2018, la sub-indicele „serviciile de export TIC” țara noastră s-a clasat pe locul 17, la sub-indicele „serviciile de import TIC” a ocupat locul 22, iar la sub-indicele „accesul la infrastructură TIC” s-a poziționat pe locul 37.

Un nou indicator care măsoară numărul de aplicații mobile create într-o țară a fost introdus în Clasament, Republica Moldova ocupând locul 9 într-un top de 15 economii inovative. Aceste evoluții vizează măsurarea rezultatelor creative inovatoare produse într-o țară. Aplicațiile oferă o perspectivă asupra modului în care inovația, producția și comerțul cu produse și servicii digitalizate sunt în continuă evoluție. Se remarcă evoluții pozitive și la alți indicatori: inițierea unei afaceri (locul 20), cheltuieli pentru educație (locul 13), crearea de cunoștințe (locul 16).

Pe primele locuri în Clasamentul Indicelui global al inovației se situează: Elveția, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Danemarca, Germania și Irlanda.

Indicele global al inovației 2018 a studiat 126 de țări din întreaga lume, folosind 80 de indicatori printre care: capitalul uman și de cercetare, infrastructura, creditele, investițiile, interconexiunile, inovarea, rezultatele activității creative etc.

Clasamentul Indicelui global este publicat anual din 2007 și este realizat de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Universitatea americană Cornell și școala de management franceză Insead. Scopul realizării acestui raport este de a familiariza publicul cu toate noutățile în materie de inovații care apar în societate și de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele tradiționale de inovare, precum cheltuielile ce țin de cercetare și dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente