Universitatea de Medicină și Farmacie a achiziționat pentru studenți un cadavru cu peste 40 de mii de dolari

DSC_7013

La Catedra de anatomie a omului a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost primit primul cadavru cu mușchi, vase și nervi disecați, confecționat prin tehnica de plastinare – îmbălsămare polimeră (cu substanțe vâscoase).

Ilia Catereniuc, șeful Catedrei de anatomie a omului, a menționat că acest cadavru va facilita accesul studenților la materialul cadaveric și va crea condiții optime pentru asigurarea procesului didactic specific disciplinei, activității extracurriculare al studenților şi va contribui la dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și autoinstruire.

Preparatele anatomice plastinate posedă un șir de calități importante: nu sunt toxice, nu au miros, își păstrează forma și culoarea naturală, pot fi utilizate un timp îndelungat, nu necesită conservare/prelucrare suplimentară și capacități pentru păstrare, nu sunt fragile, sunt rezistente, părțile de corp și segmentele membrelor sunt mobile, utilizarea lor fiind convenabilă şi sub aspect financiar.

Cadavrul a fost achiziționat de la Centrul Internațional de Morfologie din Sankt Petersburg, Federația Rusă și a fost instalat în Sala pentru demonstrarea și studierea preparatelor anatomice, special amenajată în acest scop.

Conform siteului Sănătate Info cadavrul a fost cumpărat cu peste 40 de mii de dolari. La Chișinău acesta a ajuns cu avionul. Nu într-un sicriu, cum ne-am fi imaginat, ci într-o cutie specială. La mijlocul lunii iulie ar trebui să ajungă și cel de-al doilea corp. De data aceasta va fi o femeie. Pentru că Moldova nu a mai importat până acum corpuri umane artificiale, Universitatea a trebuit să plătească toate taxele vamale. Astfel, cele două corpuri au scos din visteria instituției peste 80 de mii de dolari.

Până a achiziționa acest cadavru, la universitate ajungeau cadavrele nesolicitate de rude, din toată țara. Acestea însă trebuiau îngrijite cu atenție și le ajungeau studenților pentru maxim trei luni. După aceasta Universitatea este obligată să înmormânteze cadavrul, ceea ce complica și mai mult lucrurile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente