După ce și-a aflat notele, nu-i venea să creadă, motiv pentru care a verificat de zeci de ori lucrarea și baremul. Ana-Maria s-a regăsit printre puținii elevi care au notele 10 pe linie la examenele de bacalaureat din acest an.
Ana-Maria Gore a absolvit Liceul Academiei de Științe a Moldovei și fiind la profil umanist, a scris examenele la Limba și Literatura Română, Istoria Română și Universală, examenul la alegere, care a fost Matematica, iar de la testul de Limba Engleză a fost scutită, având certificatul de cunoaștere a limbii, TOEFL.
„Părinții se așteptau la rezultate bune, dar le ziceam să nu să se aștepte la foarte mult, spuneam că e foarte greu să ai o notă bună”, povestește Ana-Maria.
La notele sale nu se aștepta nici ea, „Credeam că voi avea 8 la matematică și 9 la celelalte, pentru că la obiectele ca istoria sau româna e foarte greu să aproximezi o notă”, zice absolventa, specificând că notele la pre-bac au fost cu totul diferite de acele de la examene.
Ana-Maria zice că se simțea sigură de obiectele umaniste, deoarece a avut o profesoară foarte bună la Limba Română, cu care au făcut multe teste similare. „Simțeam deja că automat vin răspunsurile”, adaugă ea. La istorie testul a fost puțin mai stresant, însă nu a fost nimic din ceea cu ce nu s-ar fi putut descurca.
Examenul de engleză tânăra nu l-a susținut, având certificatul TOEFL, care i-a oferit 10 din oficiu, dar de care are nevoie și pentru studiile universitare.
La liceu, Ana-Maria și-a ales să studieze matematica și biologia, pe lângă orele obligatorii. Din aceast motiv cel de-al IV-lea examen al ei a fost matematica. De asemenea, zice că i s-a părut mai simplă la pregătire, fiind puțin de învățat, dar mai mult de exersat. Testul însă i-a părut mai complicat decât se aștepta. „A fost destul de greu la matematică, pentru că încercam să rezolv și tot nu mai dădeam de răspunsuri”. Într-un final însă, anume matematica a fost obiectul la care a avut cel mai înalt punctaj.
„Nu cred că există pregătire de examen”
„Înainte de examen am repetat din caiete, pentru că obișnuiesc să îmi fac multe notițe în timpul anului. Notițele astea erau manualele mele. Eseurile pe care le-am scris, le-am recitit încă odată, pentru că, de fapt, examenul ăsta e o sinteză din tot ce am făcut”, povestește Ana-Maria. Adaugă și că a învățat asiduu din clasa a X-a. „Anul acesta m-am pregătit mai mult de matematică, pentru că aveam unele scăpări din material, în rest, profesorii s-au asigurat să ne predea toată materia și să nu avem nevoie de pregătiri”, continuă tânăra.
„Mai mult m-ar fi stresat dacă nu ar fi fost camere de luat vederi”
Despre „problema” camerelor de luat vederi, tânăra a avut un răspuns foarte clar, „Mai mult m-ar fi stresat dacă nu ar fi fost camere de luat vederi, pentru că 3 ani am scris cu camere toate testele, era ceva foarte obișnuit”, zice ea.
O problemă însă a fost că nu îi ajungea timp „Nu am scris pe maculator deloc, le-am dat curate, m-am concentrat să scriu repede, pentru că dacă aș fi analizat mult, aș fi făcut doar un subiect”.
A fost acceptată la 2 universități și așteaptă răspunsul de la a III-a.
După absolvire, Ana-Maria vrea să facă studii în domeniul psihologiei sau a științelor cognitive. „Am aplicat și am fost acceptată la două universități din Olanda, în Leiden și în Groningen, dar mai aștept unele rezultate din Danemarca, pentru a lua o decizie finală.”
Rezultatele de la bacalaureat nu au afectat nicicum viitoarea viață de student a absolventei, universitatea din Leidein cerându-i o notă minimă de 8 la toate examenele, iar instituția din Groningen o notă minimă de trecere, deci 5.
Pentru această vară, Ana-Maria își planifică multe călătorii, deoarece a fost nevoită să amâne multe vacanțe din cauza examenelor, iar pentru că pleacă să învețe în străinătate, trebuie să își ia rămas bun și de la toți prietenii.
Trebuie să avem o atitudine degajată față de BAC
Ana-Maria a venit cu niște sfaturi pentru elevii mai mici:
# Cel mai important e să atragă atenția la ceea ce le spun profesorii, pentru că ei fac o muncă foarte mare și noi trebuie doar să absorbim informația pe care ne-au dat-o
# Să aibă o atitudine mai degajată față de examen, pentru că dacă te gândești că fiecare cuvânt îți decide soarta, te blochezi”