(foto) 18 nume noi în industria modei. Absolventele de la Design Vestimentar, UTM, și-au prezentat primele colecții

collage-48-920×745

Forfotă mare, luminile reflectoarelor, un podium și o mulțime de detalii vestimentare bine puse la punct. Centrul Tekwill, a găzduit pentru al doilea an consecutiv, un fashion show, în cadrul căruia, absolventele facultății Design vestimentar industrial, 18 tinere creatoare de modă, și-au prezentat colecțiile de debut. În cadrul evenimentul a avut loc și un concurs care are drept scop să promoveze cele mai bune colecții.

Organizarea unui fashion show devine deja o tradiție pentru UTM. Prin urmare organizarea avansează la fiecare etapă. Pentru a susține un spirit competitive, sănătos și în acest an organizatorii au hotărât că ar fi oportună constituirea unui concurs. Colecțiile au fost jurizate de mai mulți experți în domeniu și au fost apreciate la cinci categorii Concept, Casual, Prêt-à-porter, Elegance, Avangard.

Casual

Diploma de Gradul I – Tatiana Schițco colecția „All nature”

na1 na2

Colecția minimalistă, destinată sezonului de vară este reprezentativă direcției eco. Fiecare model vestimentar oferă comoditate datorită materialelor naturale și croielii libere.

Diploma de Gradul II – Cristina Boghean colecția „Don’t panic”

NIK_1427 NIK_1428  NIK_1433 NIK_1436  NIK_1447 NIK_1441  NIK_1451

Colecția inspirată din echitația cosmică este destinată adolescenților și exprimă rebelitatea acestora.

Diploma de Gradul III – Mariana Bezdîga colecția „Boschito”

bo1 bo2

Colecția reprezintă o abordare a conceptului reciclajului vestimentar în vederea protecției mediului și resurselor naturale, iar sursa de inspirație a servit imaginea boschetarilor.

Diploma de Mețiune – Cristina Lazăr colecția „Gentleman look”gq gq2

Colecția pentru bărbați este conformată rigorilor stilului clasic englez cu expresii grafixe ale carourilor și texturilor.

Prêt-à-porter

Diploma de Gradul I – Ionela Bejenaru colecția „Megapolis”

mega mega1

„M-am inspirat din structura orașelor și grafica lor specifică. Munca propriu-zisă mi-a luat patru luni, dar realizarea schițelor și căutarea inspirației au constituit încă două luni. Colecția mea se deosebește prin formele produselor și prin decorul realizat manual. Eu sper că aș putea să-mi comercializez colecția, deși aceasta are și anumite elemente avangardiste. Mi-a plăcut enorm perioada de producere a colecției și desigur m-am simțit foarte bine atunci când m-am împărtășit cu ea cu atâția spectatori”.

Diploma de Gradul II – Valentina Lazări colecția „Never dying jewel beetles”

NIK_1482 NIK_1485 NIK_1489 NIK_1490 NIK_1493 NIK_1494 NIK_1497

utm1

Colecția în stil casual oferă atitudini celor care iubesc comoditatea și în același moment doresc să se evidențieze din mulțime. Pentru realizarea decorului unicat au fost folosite peste 400 de mii de aripi de insecte.

Diploma de Gradul III – Irina Bogdacenco colecția „Flavor of freedom”

fv fv1 fv2

„Am folosit contrastul de culori, am transformat cămașa bărbătească într-o ținută pentru femei. Inspirația vine de la hainele bărbătești din perioada Renașterii. Schițele au început din septembrie, lucrul asupra colecției a început în ianuarie. M-am simțit super când am văzut colecția mea pe podium, erau momente când îmi părea că ceva nu merge cum trebuie, dar într-un final mi-a plăcut rezultatul final”.

Elegance

Diploma de Gradul I – Ecaterina Caraman colecția „In balance with nature”

nature1

„Inspirația la mine a venit din natură. Crearea colecției a durat jumătate de ani. Eu am folosit un imprimeu digital, creat de mine, pe care ulterior l-am transpus pe stofă. Planific să particip cu această colecție la Moldova Fashion Days, după care urmează să o comercializez”.

Diploma de Gradul II – Mihaela Dorogan colecția „Infinity”

NIK_1364 NIK_1365 NIK_1366 NIK_1372  NIK_1379 NIK_1381 NIK_1383 NIK_1391

Colecția se distinge prin utilizarea lucrului manual. În această colecție sunt intercalate două tehnici: macrame lu croșetarea pe furcă.

Diploma de Gradul III – Odolina Jalbă colecția „For eclectic and strong woman”

NIK_1502 NIK_1504 NIK_1508 NIK_1511 NIK_1514 NIK_1516  NIK_1519

Colecția desemnează în mod inedit caracteristicile stilului eclectic și întruchipează imaginea femeii nonconformiste, îndrăznețe și încrezute în sine.

Avangard

Diploma de Gradul I – Zorina Don colecția „Plastic integration”

pl pl1

Caracteryl inedit al colecției se datorează stilului eclectic, utilizării materialelor netradiționale și soluționării grafice.

Diploma de Gradul II – Zinaida Barbos colecția „Punk Freedom”NIK_1332NIK_1322 NIK_1327 NIK_1340 NIK_1346 NIK_1354

O colecție în stil Punk care se axează pe caracterul individual și pune accent pe ideea zborului, și redă senzația de libertate.

Diploma de Gradul III – Anastasia Svinarciuc colecția „Art of forms”

art art1

Colecția vestimentară posedă o tentă avangardistă și este inspirată din arhitectura gotică medievală.

Diploma de Gradul III – Inga Andronovici colecția „Deep Forest”

NIK_1456 NIK_1460  NIK_1465 NIK_1468  NIK_1470 NIK_1473

Colecția avangardistă bazată pe utilizarea imprimeului și decorului din capse metalice este inspirată din motivele naturii.

Concept

Diploma de Gradul I – Lilia Ababii colecția „#MeeToo”

metoo metoo1

Conceptul feminist dezvoltat în colecție relevă un răspuns la discriminările sociale.

Diploma de gradul II – Doina Țopa colecția „Harnessed Bossom”

NIK_1394 NIK_1398  NIK_1403  NIK_1410   NIK_1416 NIK_1424

Colecția e inspirată din conceptul „Free the nipple”. Colecția sugerează substituirea atitudinii în societate și anume posibilitatea de a obține egalitate între sexe.

Diploma de Gradul III – Maria Rotaru colecția „Freedom Vibes”

NIK_1524 NIK_1525  NIK_1527 NIK_1529 NIK_1530

utm2

Colecția unisex este destinată tinerilor exploratori, comport universalitatea prin soluția artistică și constructivă, oferind tinerilor confort fizic și libertate de exprimare.

Diploma de gradul III – Elena Țurcan colecția „Avis”

păs păs1

„M-am inspirit de la păsări. Am luat ideea de a transpune caracterul fiecărei păsări în fiecare ținută. Am cinci păsări: bufniță, corb, rândunică, vultur și cocostârc. Am folosit pictura pe stofă și am utilizat culorile acrilice, toată detalizarea mi-a luat aproximativ cinci luni. Am aplicat și broderia cu fosfor pe o ținută. În timpul apropiat planific să particp la mai multe concursuri naționale și internaționale pentru a-mi promova lucrările”.

Toate tinerele urmează să beneficieze de premii din partea UTM. Deținătoarele diplomelor de gradul I vor fi premiate cu 2500 lei, gradul II – 2000 lei, gradul III – 1500 lei și creatoarele de modă care au obținut mențiuni 750 lei.

Alte două premii a câte o mie de lei au fost înmânate absolventelor Lilia Ababii și Maria Rotaru din partea întreprinderii de confecții „Artizana” SA.

Un premiu special a oferit și brandul „Katea Gri”. Acesta a fost obținut de Lilia Ababii.

Un alt premiu special, de 50 de Euro din partea brandului „Sophie” a fost înmânat Doinei Țopa. De asemenea, Elena Zbârnea a invitat tânăra să lucreze în cadrul renumitei comapanii.

Comania YKK, România SRL – producător de accesorii pentru industria ușoară le-a acordat premii speciale Zinaidei Barbos și Ingăi Andronovici.

Carolina TIMCO, directoarea Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPHouse, a oferit viitoarelor creatoare de modă câte un abonament pe tot parcursul verii la ZIPHouse

Juriul, de asemenea, a desemnat șase tinere, care urmează să primească o invitație de participare la Moldova Fashion Days, desfășurat în luna octombrie a anului curent. Norocoasele care vor avea ocazia să prezinte creațiile sale unui public select sunt: Mihaela Dorogan, Doina Țopa, Maria Rotaru, Ecaterina Caraman, Tatiana Schițco, Lilia Ababii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente