După finalizarea examenului de bacalaureat la disciplina de profil, un grup de elevi de la Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” din Capitală au contactat echipa #diez, spunând că se află într-o situație neplăcută, întrucât au fost nevoiți să dea foile practic goale sau să inventeze definiții, deoarece în cadrul orelor din liceu nu le-ar fi fost predate subiectele de examen.
Elevii ne-au povestit că pe parcursul celor trei ani studii, la disciplina de profil le-au fost schimbați trei profesori, iar o parte din materialul din curriculum nu le-a fost predat. De asemenea, elevii au spus că ei nu au cărți la acest obiect, iar materialul ar fi trebuit să îl ofere profesorii. Deși s-au adresat de mai multe ori la direcția școlii pe parcursul anilor să rezolve această problemă, solicitările elevilor nu au fost auzite.
Contactată de echipa #diez, directoarea liceului, Lilia Babuc, a venit cu o reacție. Aceasta a menționat că este director de liceu de un singur an, iar pentru ceea ce s-a întâmplat în clasele a 10-a și a 11-a nu ne poate da explicații.
„Eu sunt director de un an. Pentru tot ce s-a întâmplat în clasa a 10-a și a 11-a nu pot să vă dau explicații, vă dați seama. Știu că profesor la disciplină a fost asigurat, de ce nu a fost respectată continuitatea este altă problemă. Specialiști la această disciplină sunt foarte puțini. Este foarte greu să găsim specialist anume la predarea istoriei teatrului. Elevii au fost la mine o singură dată, la începutul lunii septembrie cu solicitarea de a le oferi ca profesor doamna care a lucrat anterior. N-am putut face acest lucru din simplu motiv că ea a fost implicată în fraudarea examenelor de BAC în 2016, am avut și indicații de la Minister în acest sens. Am făcut apel la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și cu suportul lor am asigurat, începând din a doua jumătate a lunii septembrie, o profesoară foarte bună, competentă, lector universitar care a predat această disciplină.”
Doamna Babuc ne-a confirmat faptul că la această disciplină nu sunt cărți, dar editarea cărților nu poate fi asigurată de administrația liceului.
„Este adevărat că nu există manuale la această disciplină, dar ele nu există pe parcursul a 18 ani de când există profil și această problemă nu e doar la profilul teatral. Este complicat, este adevărat, dar asta este o realitate și editarea manualelor, știți, că nu ține de competența administrației școlare.”
Cât despre subiectele de la BAC, Babuc spune că nu poate da aprecieri atât timp cât nu au fost publicate testele.
„Cu referire la ce zic copiii, că s-au predat unele teme sau nu, este prematur să comentez acest lucru atât timp cât nu au fost publicate testele. În momentul în care ele vor apărea o să facem o evaluare și atunci o să pot zice cu certitudine ce s-a predat și ce nu, până atunci pot să vă comunic numai că proiectul de lungă durată conform căreia a lucrat profesoara la clasă este în deplină concordanță cu curricula școlară la disciplina istoria teatrului.”