Gheretele ar putea reveni la loc. Consiliul municipal Chişinău a fost obligat să anuleze restricțiile

DSC_3181

Consiliul Concurenței a cerut Consiliului municipal Chişinău ca până la finele lunii iulie 2018 să anuleze o serie de prevederi ale Regulamentului de desfășurare a activității de comerț, aprobat în octombrie 2017, deoarece acestea încalcă Legea concurenței.

Astfel în urma unei investigaţii, plenul Consiliului Concurenţei a decis să oblige aleşii locali din Chișinău să anuleze prevederea din Regulament care stabilește că „amplasamentele pentru desfășurarea comerțului ambulant pot fi situate la o distanță de cel puțin 50 metri de la unitățile de comerț și alimentație publică staționare (pentru produse similare celor comercializate în unitățile comerciale staționare)”, scrie Mold-street.com.

Gheretele pot fi amplasate la distanţe mai mici

La fel Consiliul municipal Chișinău va trebui să anuleze şi prevederea Regulamentului de desfășurare a activității de comerț, prin care se interzice amplasarea gheretelor la o distanță mai mică de 250 metri de la intrările în unitățile comerciale staționare (în cazul gheretelor în care se preconizează comercializarea produselor similare celor din unitățile menționate).

Această decizie a fost luată de plenul Consiliului Concurenței după examinarea plângerii firmei Alitela-Prim din Stăuceni, care desfășoară activitate de comercializare cu amănuntul a fructelor, legumelor și produselor de băcănie, prin intermediul unității comerciale (gheretă) amplasată pe Calea Orheiului, din Chișinău.

Regulamentul de desfășurare a activității de comerț a fost adoptat în octombrie 2017 şi el stabilește interdicțiile și cerințele de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău, inclusiv zonele unde se poate și nu se poate activa, raza în care este interzisă comercializarea producției alcoolice în preajma instituțiilor de învățământ, instituțiilor medicale și a locașurilor de cult, interdicția de a comercializa anumite produse sau servicii în perimetrul anumitor zone sau străzi.

Acestea cuprind nu doar centrul istoric. dar și în alte zone, inclusiv și cele de pe strada Testemiteanu.

De notat că la începutul anului 2016 în Chișinău activau circa 27.000 unități de comerț, inclusiv 40 de piețe, 74 de supermarketuri și hypermarkete, 4.496 de gherete, din care peste 1.070 la Piața Centrală, 869 de magazine, 2.145 de depozite și 3.472 de unități de comerț ambulant.

În 2016 administrația Capitalei a încasat venituri de circa 105 milioane lei din taxele plătite de comercianți pentru obținerea autorizației de comerț.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente