Blogtop a desemnat cele mai populare articole de pe bloguri în luna mai 2018

dd

Blogtop a realizat topul tradițional al celor mai populare articole de pe bloguri în luna mai. „Un italian despre moldoveni: Formali și plictisitori, beau prea mult și nu pun familia pe primul loc în lista valorilor”  de Elena Robu, a acumulat peste 14,300 de aprecieri, distribuiri și comentarii în Social Media, depășind surprinzător popularitatea celor nouă articole din topul lunii mai.

Acestea au fost cele mai populare 10 articole de pe bloguri în luna mai:

#Un italian despre moldoveni: Formali și plictisitori, beau prea mult și nu pun familia pe primul loc în lista valorilor / Elena Robu

Ajuns la vârsta de pensionare, italianul Nicola Baldassare, originar din Pescara (un oraș aflat la aproape 200 km de Roma) și profesor de formație, este stabilit de 8 ani în capitala R. Moldova, Chișinău, fiind căsătorit cu o moldoveancă. Împreună au luat decizia de a se stabili în țara noastră mai mult din motive economice. Cu pensia din Italia, își pot permite o viață decentă aici, în Moldova.

Pasionat de scris, Nicola Baldassare are deja publicate două cărți despre Moldova și moldoveni. Prima a apărut în 2007, iar a doua în 2010. De asemenea pe blogul său împărtășește istorii despre viața de zi cu zi în Moldova. Așadar, suficient cât să își poată forma o impresie despre moldoveni. Iar această impresie nu este deloc bună față de bărbații din Moldova, care beau prea mult și pun pe primul loc mașina, dar nu familia. Despre femei spune că le admiră fără rezerve, pentru că sunt ca niște eroine moderne autentice. Continuarea aici.

#15 locuri de vizitat în Orhei / Svetlana Matvievici

#Fidelitatea / Alexandru Leahu

Fideli pot fi doar oamenii iubiți. Fidelitatea — ea este în cap.

Ea nu se supune nici circumstanțelor și nici alcoolului. Fidelitatea — ea e o stare de dezgust față de atingeri și săruturi străine. Ea e o stare de respingere și de înstrăinare față de companiile zgomotoase și alte lucruri. Fidelitatea e acel mesaj trimis la miezul nopții în ciuda veseliei care roiește în jurul tău. Ea e conștientizarea și sentimentul că tu te afli într-un loc greșit cu oameni nepotriviți. Fidelitatea — ea este în cap. Ea e amintire.

Acel zâmbet, acea amprenta caldă pe care sufletul o lasă să migreze în alt suflet, acea dorință sălbatică de a te dizolva cât mai repede posibil în acele îmbrățișări calde, scumpe și dragi inimilor noastre. Fidelitatea — ea e și o decizie, vrei nu vrei. Una solidă și încrezătoare, una interioară. Fără patos și vorbă multă, una tăcută care implică acțiuni instantanee. Fidelitatea — ea e armonie — pace interioară. Ea e integritatea, integritatea relației, integritatea a ceea ce spui și a ceea ce faci. Fidelitatea — ea nu e opoziție față de ispitele pe care le ai. Ea e o percepție diferită a situațiilor de seducție. Fideli pot fi doar oamenii iubiți. Parcă atât. Punct. Continuarea aici.

#Concertul lui Dodon și fața adevărată a artiștilor basarabeni /Elena Robu

Aseară în Piața Marii Adunări Naționale a fost profanată istoria și valorile noastre naționale. Un concert cu ocazia zilei de 9 mai a fost organizat de președintele republicii, Igor Dodon. A fost o umilință să vezi pe scenă artiștii moldoveni alături de cei ruși, actori îndrăgiți pe post de prezentatori ai acestui concert la care s-a vorbit și s-a cântat în două limbi: româna și rusă, de parcă limba rusă are statut de limbă oficială în R. Moldova.

Acolo unde nu este demnitate, nici Dumnezeu nu dă mai mult.

De 9 mai se vede fața adevărată a cetățenilor și a acestei republici, în particular descoperim multiplele fețe pe care le au artiștii, oamenii de cultură autohtoni. Continuarea aici.

#VS, VSOP sau XO: noțiuni elementare despre divin / Fine Wine

Îi spunem greșit „cognac”, îl bem de cele mai multe ori — greșit și ne plângem a doua zi pe dureri de cap. Încercăm să ne edificăm astazi în jurul unui produs alcoolic pe bază de vin, care se cheamă Cognac în Franța; Vinars — în România și Divin — în Republica Moldova.

1. Cognac, brandy sau Divin?

Cognac, la fel ca Champagne, este o denumire de origine controlată în Franța, deci doar producătorii de acolo o pot folosi. Pentru a fi numită cognac, băutura trebuie să aibă la bază soiuri de struguri strict reglementate de lege; să fie dublu distalată în alambicuri de cupru și să fie învechită minim doi ani la butoi. Dar, evident că nu doar Franța produce băuturi după așa tehnologii, respectiv, un termen internațional mai apropiat de adevăr este brandy.

Pe plan local, fiecare națiune își poate denumi brandy-ul după propriul plac. Așa în Franța avem Cognac și Armagnac; Stravecchio – în Italia; Brandy de Jerez – în Spania; Vinars – în România. Continuarea aici.

#Un soare aproape fericit / Anda-Cristina Vahnovan

Am numit-o Om-soare pentru căldura pe care o emană, pentru versurile care pansează și pentru sinceritatea asumată. Am aflat apoi că avem prieteni comuni și că, ironia sorții, de fapt ne-a unit dragostea pentru vers. Sau cum zicea însăși Carmen – ne-a născut aceeași mamă – poezia. Versurile ei pansează suflete, iar menirea ei de a pune pansamente atunci când doare vine și prin meseria ei de asistent medical. Vede moartea de mai multe ori pe zi. Simte durerea celor suferinzi. Transmite emoțiile așa, cum numai ea știe – Carmen Secere, noua voce a poeziei românești. Continuarea aici.

#Indigo, cei mai buni maseuri, arta plastică în California, Saphir si Apa Kangen, cinci – în diurnă / Svetlana Vizitiu

Sunt trei tipuri de oameni nefericiți: cei care nu știu și nu întreabă, cei care știu și nu-i învață pe ceilalți și cei care îi învațăpe ceilalți, dar nu aplică. Trei-cinci evenimente interesante la care am participat din curiozitate, m-au făcut să realizez că câte ele nu se activează la noi în Chișinău, oamenii nu au nevoie de hrană spirituală, și nu înțeleg câte lucruri bune ratează. Din lipsă de interes, de cultivare al propriului Eu, și chiar din lipsă de educație. Unii caută, dar nu unde trebuie. Nu vorbesc pentru toți, dar cam așa vine problema expusă. Există persoane care nici nu realizează ce este dezvoltarea personală, lor le este mai convenabil să caute locuri de muncă sau să descopere domenii noi acolo în ”bogată” Europa minimalizând propriul său grad de mentalitate. Dacă tot stai cu mobilul la ureche și nu ești atent în drumul tău pentru că butonezi paginile rețelelor de socializare, ce ar fi să cutreieri pagina Moldovei, cele cu evenimente ca să vezi câte avem de oferit, noi, moldovenii. Și dacă nu cunoști toate acestea, speri să realizezi lipsa propriei autoeducației, nivelul scăzut de educație personală? Fără supărare, ca ea trece oricum… ))  Am decis să mă împart cu câteva evenimente la care am participat în câteva ore. Sper că cineva să înțeleagă că ”Dacă dorești, le faci pe toate. Minte și voință să ai!”. Nu încerc să fac reclamă, sau pe profesoară dură, și nu contează că evenimentele conțin produse și publicitate, ele însă oferă mii de imagini de promovare, posibilități, și chiar locuri de muncă aici, în Moldova. Continuarea aici.

#Fii alături / Svetlana Vizitiu

#Oamenii / Alexandru Leahu

Nu-i deloc depresiv. E anume așa cum este, din simplu motiv că oamenii și prostiile lor. E anume așa, realistic, dar o dragoste e imposibil de câștigat.

Poți fi extraordinar de frumos, blând și grijuliu. Posibil să fii mereu aproape și să oferi oamenilor suport și atenția ta. Poți propune omului necontenit ajutor, să-i amintești de existența ta, sau invers, încercând să nu fii intruziv, plictisitor și să păstrezi distanța, demonstrând mândrie și simpatie. Evident că ea(persoana) va observa toate acțiunile pe care le întreprinzi și cel mai probabil îți va mulțumi pentru faptul că tu ai devenit îngerul ei păzitorsecretarul personal sau un VIP asistent. Continuarea aici

#Festivalul Castanilor: Toate drumurile duc la Ungheni / Marin Bodrug

În contextul desfășurării în acest weekend (5-6 mai 2018) a Festivalului Castanilor, premieră pentru Poarta de Vest, redacția bodrug.eu vine cu careva recomandări referitor la cum, pe unde și cu ce ne deplasăm în cel mai frumos oraș de pe Terra –  Ungheni, locația festivalului.

Pentru început, Vă comunicăm că Festivalul Castanilor va fi organizat în acest weekend (5-6 mai 2018), de către Primăriei Municipiului Ungheni în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, USAID și Ambasada Suediei în Republica Moldova. Ideea organizării Festivalului Castanilor a fost lansată în 2016 și în acest an, în premieră, se va desfășura. Mai multe detalii despre Festival citiți în următoarele articole. Continuarea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente