Scrisoare deschisă ministrei Babuc pe tema testului de BAC la română: „Examenul conține o greșeală științifică”

scrisoare

Academicianul Constantin Șchiopu, cel care este și autorul mai multor manuale de Limba și literatura română, adresează o scrisoare deschisă ministrei Monica Babuc pe tema examenului de bacalaureat la română. Profesorul susține că testul conține o greșeală științifică. 

„Stimată Doamnă Ministru Monica Babuc,

Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”. 
În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor”, scrie Constantin Șchiopu, doctor habilitat, conferențiar universitar.

Amintim că ieri, profesorul a comentat, pe pagina sa de Facebook, mai mulți itemi pe care i-au avut de rezolvat elevii la BAC-ul de Limbă și literatură română, specificând că testele sunt întocmite ori din necunoaștere sau este o intenție rea a celor care le-au făcut. „Îmi vine să tai mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat. Păi, nu pot ei găsi niște texte lirice care să-i emoționeze, să-i sensibilizeze pe elevi? Cine-i scriitorașul (profil real) care s-a învrednicit de atâta atenție din partea alcătuitorilor? Unde sunt marii scriitori? Cei adevărați!”, scria revoltat profesorul.

Reamintim că pe 8 iunie, s-a desfășurat proba la limba de instruire din cadrul examenului de bacalaureat la care au participat peste 15000 de candidați. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2740 de candidați.

Subiectele examenului la limba și literatura română, profil real le găsiți AICI.

Vedeți aici ce subiecte au avut de rezolvat și elevii de la profilul umanist.

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente