O nouă ediție Wiki Loves Earth. Cum poți câștiga premii fotografiind ariile protejate din Moldova

13321621_1618227858495622_2503062775234144523_n
Foto: ElliOrtner/Wiki Loves Earth Moldova

A devenit o tradiție ca la fiecare început de vară, cei mai activi fotografi ai naturii să fie premiați de Wikimedia pentru imagini ale ariilor protejate din Republica Moldova. În 2018, Wikimedians of Romania and Moldova organizează cea de-a treia ediție a Wiki Loves Earth Moldova, în perioada 1-30 iunie.

Wiki Loves Earth este un concurs de fotografie internațional al ariilor protejate din toată lumea. Concursul a colectat în cei cinci ani de desfășurare un număr gigantic de aprox. 400.000 de imagini, toate cu licență liberă.

Pentru a participa, vizitați ariile protejate din Moldova, faceți fotografii, iar apoi, încărcați fotografiile în concurs și aveți șanse bune să luați un premiu. Anul acesta, se pun la bătaie nu trei, nu cinci, dar tocmai șapte premii pentru fotografi:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III
  • Premiul pentru cea mai fresh imagine: pentru prima fotografie a unei arii protejate
  • Categoria #wildlife pentru cea mai bună fotografie cu animale într-o arie protejată
  • Categoria #birdwatching – la fel, dar pentru păsări
  • Iar cei cărora nu le-a surâs norocul la categoriile precedente participă automat la o loterie, unde va fi selectată la întâmplare o imagine; mai multe imagini – mai multe șanse

Mai mult, în premieră, concursul își extinde scopul. Dacă în iunie se vor înfrunta cei mai buni fotografi, în iulie se organizează un concurs de scriere, în care oricine este invitat să scrie articole noi despre arii protejate moldovenești sau să le îmbunătățească pe cele existente. Nu numai în română: articolele pot fi scrise și la Wikipediile rusă, ucraineană și engleză.

Organizatorii au pus la dispoziție o listă de 471 de obiective incluse în lista ariilor protejate din Republica Moldova. Fiecare din ele are un cod unic. Aproape toate pot fi găsite pe hartă.

Așadar, concursul de fotografie se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea. Moldova nu a fost încă niciodată în top 10 mondial, dar poți fi tu cel/cea care încarcă o poză care să lase cu gura căscată juriul internațional.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA. Premiile sunt variate: de la certificate-cadou la un magazin de tehnică foto până la cărți și gadget-uri.

Aflați mai multe despre concurs la pagina https://md.wikilovesearth.org. Urmăriți pagina de Facebook a concursului, unde sunt publicate noutăți, evenimente și, desigur, fotografii: https://www.facebook.com/wle.moldova.

Concursul este organizat de Wikimedians of Romania and Moldova cu suportul generos al SPPN (Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii), EcoFM și Hai Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente