(video) Pâine cu adevărat sănătoasă nu se găseşte în magazinele din Moldova. Care este mai puțin dăunătoare

Pennymarket

Care pâine de pe rafturile din magazinele noastre este mai puțin dăunătoare pentru sănătate. Ce spune Agenția pentru Protecția Consumatorului și o expertă în domeniu, aflați în materialul realizat de platforma BeBetter.

Studiile Magenta Consulting arată că 71% dintre moldoveni procură zilnic produse de panificație, iar fructe și legume proaspete, de exemplu, mănâncă doar o dată sau de câteva ori pe săptămână. Datele Biroului Național de Statistică arată că fiecare cetățean al Republicii Moldova a consumat, în 2016, 116,8 kg de pâine și cifra este în creștere, în comparație cu anii precedenți.

Tipuri de pâine din comerț

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că pe piața din Moldova sunt vândute următoarele tipuri de pâine:

#Pâinea albă este făcută din făină rafinată albă şi conţine doar partea centrală a bobului de grâu (endosperm). Cu cât pâinea este mai albă, cu atât valoarea ei nutritivă este mai mică – săracă în fibre, minerale şi vitamine, conține doar amidon, element care este rapid transformat în glucoză şi creşte nivelul zahărului în sânge. Aport caloric: 270 calorii/100 g.

#Pâinea de secară conţine multe fibre alimentare, aminoacizi, vitamine (B1, B2, B6, E) şi minerale (magneziu, fosfor, calciu şi potasiu). Ajută la detoxifierea organismului, aduce beneficii aparatului digestiv şi pielii. Aport caloric: 218 calorii/100 g.

#Pâinea preparată din amestec de faină de secară şi faină de grâu, adesea este falsificată, susțin specialiștii Agenției pentru Protecția Consumatorilor. În loc de faină neagră integrală, producătorii pot utiliza faină albă, colorată cu produse chimice. Citiţi cu atenţie eticheta şi comparați preţul: o pâine de secară trebuie să coste cu 30-50% mai mult decât cea albă.

#Pâinea integrală – este produsă din grâu întreg măcinat. Pe etichetă trebuie să fie făină integrală de grâu, ovăz sau secară, nicidecum „multicereale” sau „bob întreg”. Toate tipurile de ingrediente ar trebui să conţină cuvântul „integral”. Conține vitamine, minerale şi fibre, este mult mai echilibrată nutriţional, mai săţioasă decât pâinea albă, nu îngraşă, ajută la controlul glicemic. Are un termen de valabilitate mic. Aport caloric: 230 calorii/100 g.

#Pâinea cu seminţe de in este o sursă uimitoare de seleniu, potasiu şi mangan. Acesta oferă fibrele necesare zilnic, acizi graşi esenţiali şi fitoestrogeni, care îmbunătăţesc sănătatea și păstrează silueta.

#Pâinea fără gluten este recomandată persoanelor care au intoleranţă la gluten. De obicei, pâinea integrală şi cea din orez brun nu conţine gluten.

#Pâinea din ovăz conține carbohidrați complecși și ajută la controlul colesterolului.

Beneficii și riscuri

Nutriționiștii ne recomandă să excludem din alimentație pâinea procesată, din făină albă și să o alegem pe cea din cereale integrale, secară, hrișcă. Anastasia Valac, medic nutriționist, fondator al Intelligent Nutrition Center a declarat: „Pâinea intens procesată din comerț, din făină albă, făcută pe drojdii, cu adaosuri chimice nu ne poate aduce beneficii, doar calorii, practic goale și respectiv kilograme în plus. Dar pâinea făcută din făină din cereale integrale, crescută pe maia, este o sursă bună de fibre, vitaminele grupului B, vitamina A și E și a mineralelor (zinc, fier, magneziu, cupru, mangan, sodiu, potasiu, etc.) și de carbohidrați complecși. De multe ori, producătorii folosesc ca materie primă făina de o calitate mai proastă şi pentru a produce o pâine cu aspect comercial acceptabil și a-i prelungi termenul de păstrare, adaugă aditivi: amelioratori, prafuri de copt, agenţi de îngroşare, emulgatori, enzime, iar acest fapt, nu este indicat pe etichetă”.

Reguli de respectat la magazin

Medicii spun că trebuie să alegem pâinea ambalată pentru a ne asigura protecția epidemiologică. Citim atent compoziția: o pâine bună trebuie să conțină făină integrală, maia, sare și atât. Acordăm atenție la valorile nutriționale: cu cât mai multe glucide, cu atât mai nesănătos este produsul. Pe etichetă nu trebuie să găsim produse adăugătore, cum sunt conservanţii, amelioratorii, grăsimile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate.

Specialiștii de la Agenție pentru Protecția Consumatorilor vin cu mai multe recomandări pe care să le respectăm atunci când alegem pâinea. Forma trebuie să fie regulată, fără deteriorări. Suprafaţa cojii trebuie să fie netedă cu aspect lucios, să nu fie arsă (porţiunile de coajă arsă conţin substanţe cancerigene). Coaja trebuie să fie rumenă, de culoare brună-aurie până la brun-roşcat – la pâinea neagră; şi galbenă-aurie – pentru pâinea albă. Miezul trebuie să fie bine crescut cu pori fini şi uniformi, fără cocoloaşe şi urme de făină nefrământată. Consistenţa miezului trebuie să fie elastică, după o uşoară apăsare cu degetul să revină imediat la starea iniţială, să nu se fărâmiţeze, să nu fie lipicioasă şi umedă la pipăit (pentru pâinea albă). Aroma trebuie să fie plăcută, caracteristică pâinii, nicidecum cu iz de mucegai, rânced sau stătut. Gustul trebuie să fie plăcut, potrivit de sărat, fără nuanţe de acru, amar și să nu scrâșnească în dinţi.

Confrom normelor, termenul de valabilitate al pâinii poate fi de 24 ore, 36 ore, 72 ore sau 168 de ore de la coacere, în funcție de tipul pâinii şi ambalajului. Acesta trebuie să fie indicat pe etichetă (în cazul produselor preambalate) sau pe panoul informativ din magazin (în cazul produselor neambalate). Fiți atenți cum este păstrată pâinea caldă, coaptă în magazine. Aceasta nu trebuie păstrată în pungi de plastic sau de pânză, dar pe suporturi speciale din materiale smălțuite sau din lemn.

Alegeți conștient

Nu procurați pâine foarte puhavă, practic goală în interior, cu miezul exagerat de alb, ce se usucă foarte repede şi este fărâmicioasă la tăiere. Deşi are un aspect apetisant, ea conţine o mulţime de aditivi alimentari, care pot dăuna organismului. Pâinea este contaminată dacă are miezul lipicios, se întinde sau are pete albastre-verzui, cenuşii, galben-brune (mucegai) şi miros specific. Alegeți pâinea bogată în fibre, proteine, vitamine şi minerale, care nu conține zahăr. Cantitatea de zahăr din pâine nu trebuie să fie mai mare decât cea de fibre sau cea de proteine. Sarea adăugată, trebuie să fie indicată pe etichetă pe ultimul loc sau cel puţin după apă şi făină. Această pâine va conţine puţină sare. Nu consumați mai mult de 200 de grame de pâine pe zi, iar persoanele sedentare – nu mai mult de 100 de grame pe zi. Nu consumați pâinea cu alimente din carne, ci cu legume supe, lactate acidulate.

Experimentul BeBetter

BeBetter a procurat aleatoriu din trei magazine 8 tipuri de pâine.

Este vorba de Pâine cu secară și Franzelă, produse la Strășeni, Pâine de secară, produsă de Panini, Nucușor, Borodinskii și Riga de la Franzeluța, precum și două tipuri de pâine pentru tartine, importate.

Niciuna dintre ele nu respectă principiile recomandate de nutriționist, iar unele etichete indică amelioratori, grăsimi vegetale și E-uri. Cele de producție autohtonă conțin amelioratori pentru făină, deci nu sunt sută la sută sănătoase. Iar pâinea cu secară conține o cantitate semnificativă de făină albă. Platforma BeBetter vă recomandă să consumați pâine din făină integrală, cu maiele și apă și să vă informați conștient atunci când alegeți produsele. Aternativa pâinii sunt produsele din cereale expandate.

Taguri: #BeBetter
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente