(vox) „BAC-ul e mai mult un test de memorie, decât unul de analiză”. Cum se pregătesc absolvenții de BAC pe ultima sută de metri

collage

Au mai rămas aproximativ trei săptămâni până când absolvenții liceelor și colegiilor din întreaga țară vor susține primul examen de maturitate. Echipa #diez a întrebat 12 tineri despre cum și de cât timp se pregătesc pentru examenele de bacalaureat, dar și care obiecte le par mai dificile.

Mai jos vă propunem să cunoașteți istoriile acelor fete și băieți care absolvă anul acesta instituția lor de învățământ.

300

 

Iulian Andronachi, elev la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, din Chișinău.

„Cred că BAC-ul este un examen ușor pentru elevii care într-adevăr s-au pregătit regulat de ore. Examenul la germană îmi pare foarte ușor, iar cel mai dificil este cel la matematică”, zice tânărul.

„Am început sa mă pregătesc de BAC din luna ianuarie. Cred că e suficient pentru un elev să se pregătească de examene. Folosesc în mare parte cărțile școlare pentru a mă informa. Am la fiecare obiect caiete cu teste asemănătoare. La istorie caut informații suplimentare pe Internet. În prezent, iau ore suplimentare la matematică și la română.”

Iulian este de părere că „unii itemi de la BAC sunt formulați incoerent, în special la matematică și la română, dar ne descurcăm noi cumva”, conchide elevul.

 

 

2

Anastasia Ciutac, elevă la Liceul Teoretic Măgdăcești

„Obiectele la care nu am probleme sunt chimia și engleza, matematica mediu, iar limba română îmi pare dificilă. Ma pregătesc de trei luni cu intensitate medie. La toate obiectele e nevoie de ore suplimentare, deoarece la școală nu toți profesorii depun efort pentru a ne pregăti. Eu cred că BAC-ul e ușor de susținut dacă obții o pregătire corespunzătoare. Bacalaureatul la limba română e mult mai dificil decât la limba străină”, spune Anastasia.

„Atmosfera la BAC e foarte stresantă, iar din cauza emoțiilor poți uita unele lucruri și uneori este dificil să te concentrezi  din cauza supravegherii prea severe”, opinează tânăra.

 

31

 

Elena Burduja, elevă la Liceul Teoretic „Stefan cel Mare” din Șoldănești

„Limba și literatura română și limba engleză îmi sunt mai ușoare decât istoria și geografia. De aceea, am început să mă pregătesc mai intensiv în semestrul II de examenele din această vară. Sursele de informare pe care le consult sunt diverse. De exemplu privesc filme istorice, citesc cărțile de pregătire pentru BAC, navighez pe Internet și, de asemenea, un mare avantaj în pregătirile pentru BAC îl au baremele afişate pe site-ul Ministerului”, zice eleva.

„În opinia mea, BAC-ul este un examen ca și celelalte. Aș mai adăuga că la unele obiecte testele sunt voluminoase, iar cele 3 ore oferite pentru realizarea sarcinilor nu sunt mereu îndeajuns. Desigur, ține de elev cât de concentrat este și dacă nu se lasă pradă emoțiilor și panicii”, spune Elena.

 

rrrr

 

Mihai Nicula, elev la Liceul Teoretic „Emil Nicula” Mereni, Anenii Noi

„Mă descurc bine la limba engleză și chimie, mai greu la matematică și limba română. Pentru examenele de bacalaureat am început să mă pregătesc intensiv de la începutul acestui an. De asemenea, folosesc caiete pentru pregătire de BAC. În prezent, iau ore suplimentare la chimie și matematică. Cu părere de rău, BAC-ul e privit ca un examen al vieții. Dacă nu ai susținut din prima, înseamnă că ești prost și ai făcut liceul în zadar, și asta pentru că BAC-ul e mai mult un test de memorie, decât unul de analiză”, declară Mihai.

 

 

45

 

Nina Goian, elevă la Liceul Teoretic „George Călinescu”, Chișinău

„Studiez la profilul real și, evident, mi se par mai accesibile obiectele reale precum matematica, chimia, fizica, iar cele umaniste mai puțin accesibile. Pregătirile pentru BAC le-am început încă din luna septembrie a acestui an școlar, însă mai mult timp acord pregătirilor în al doilea semestru. Obișnuiesc sa rezolv exemplele precedente oferite de Minister. Consider că aceasta este una dintre cele mai efective metode de pregătire pentru examene”, sugerează Nina.

„Până acum, am luat lecții suplimentare la limba engleză pentru a obține nota 10 din oficiu. În general, merg la consultațiile pe care ni le oferă liceul în care învăț și sunt mulțumită de acest lucru. Consider că BAC-ul este un examen în care, din păcate, se evaluează mai mult sinceritatea elevilor decât cunoștințele lor”, spune eleva.

 

 

456

Olesea Glib, elevă la Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din Sîngerei

„Pentru mine obiectele precum limba română, engleza sau chiar istoria sunt mai ușoare decât matematica, fizica sau chimia. Am început să mă pregătesc de BAC încă din clasa 10-a. Sursele din care mă pregătesc sunt cărțile pe care le oferă școala și Internetul. În prezent, iau ore suplimentare pentru a mă pregăti mai bine de examene. BAC-ul este examenul care decide viitorul fiecărui elev. Colegilor mei din clasa 12 le urez succes și să fie optimiști pentru că totul ce se face, se face spre bine!” spune Olesea.

 

 

 

222

 

Nicolae Arhip, elev la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău

„Pentru mine, limba română e ok, am înțeles bine cum să lucrez cu schița de portret, iar nu demult am înțeles cum sa comentez corect și mesajul poeziei, așa că pentru examenul la limba română sunt liniștit. Ma pregătesc destul de mult. Consult Internetul, cărțile, dar cea mai bună sursă de informare sunt desigur, profesorii. Acum iau ore suplimentare la matematică, iar la examenul de istorie (examenul la alegere) ma pregătesc singur”, declară Nicolae.

„Actualmente BAC-ul chiar reprezintă unica modalitate de a evalua elevii după un sistem corect și egal pentru toți (din punct de vedere a baremului)”, opinează tânărul.

 

 

 

000

 

Sanda Goncear, elevă la Liceul Teoretic „George Călinescu”, Chișinău

„După mine, BAC-ul la matematică e cel care provoacă cele mai multe dureri de cap elevilor. Mă pregătesc minuțios de foarte mult timp de acest obiect, pentru că există momente în care pot pierde puncte din neatenție. Obiectul pe care l-am ales este chimia. Mi-a părut cel mai accesibil, mai ales dacă îi dedic și niște ore suplimentare pentru a-i înțelege structura și cerințele. Consider că elevii n-ar trebui sa fie atât de stresați în raport cu BAC-ul, deoarece e doar o nouă încercare în viața noastră”, consideră Sanda.

„Mai mult decât atât, des mi se spune că BAC-ul e mai ușor de-l susținut decât pare, așa că important e sa ne păstram calmul și să ne luăm în mâini”, spune tânăra.

 

 

 

ooî

 

Gheorghe Lefter, elev la Liceul Teoretic „Ioan Sârbu” din satul Ignatei, raionul Rezina

„Pentru mine, cele mai ușoare obiecte de la BAC sunt geografia și matematica. Franceza și româna, de asemenea, nu sunt prea dificile, însă nu-mi plac aceste obiecte. De bacalaureat mă pregătesc de la începutul anului. Rezolv testele care au fost în anii precedenți la susținerea finală. Mi-am procurat caiete cu teste pentru pregătire, iar la școală facem lecția zero destinată rezolvării itemilor la disciplinele de la BAC”, zice elevul.

„M-am alăturat unui chat pe WhatsApp unde discut cu alți elevi despre disciplinele de la BAC. Fiecare dintre noi postează acolo materialele pe care le are la obiectul dat, astfel făcând schimb de experiență cu mai mulți elevi din toată Moldova”, spune Gheorghe.

 

 

 

opp

 

 

Diana Arsene, elevă la Liceul Teoretic „George Călinescu”, din Chișinău

„În anul acesta voi susține proba de bacalaureat la limba română, limba engleză, matematică și chimie. Mi se pare ușoară proba la limba română, este limba mea maternă și am lecturile cuvenite. De asemenea, mi se pare ușoară proba limbii engleze. Proba la alegere este relativ dificilă, dar accesibilă. Cele mai multe dificultăți sunt la examenul de matematică, din cauza complexității itemilor. De BAC mă pregătesc ultimii 12 ani, desigur că în anii de liceu pregătirea a fost mult mai intensivă. Consult manuale, culegeri de exerciții și compendii”, zice Diana.

„Atâta timp cât ai o atitudine serioasă, o perspectivă matură și un comportament temperat, BAC-ul devine un simplu test de cunoaștere”,conchide eleva.

 

 

1

 

Maxim Flocea, student la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău

„Obiectele mele preferate și cele pe care le înțeleg bine sunt istoria, geografia, română. Pentru mine matematica este cel mai dificil obiect. De aceea, pentru BAC-ul la matematică mă pregătesc din luna ianuarie. Consult mai multe surse pe care mi le-a sugerat profesoara. De asemenea, am început din 20 martie să frecventez și orele online la matematică de pe learn.md, un proiect cu adevărat bun. La restul examenelor de bacalaureat cum ar fi limba și literatura română, limba franceză și istoria la alegere am caiete de teste, iar periodic profesorii mi le verifică”, relatează tânărul.

„În concluzie pot spune că BAC-ul este un lucru bun, deoarece nivelul de transparență este unul foarte înalt. Totodată, este un examen național care te motivează într-adevăr să înveți. Sunt de părere că ar trebui să fie organizat de mai multe ori pe an”, spune Maxim.

 

 

5

 

 

Petru Chirondă, student la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău

„Obiectele pentru care nu-mi fac griji la BAC sunt Limba și Literatura română, Chimia, Limba franceză. În schimb am probleme cu matematica. Pentru examenul de Bacalaureat mă pregătesc din luna ianuarie. Modul de pregătire este simplu, răsfoiesc caietele din anii precedenți pentru a-mi reaminti unele teme, totodată rezolv teste de pregătire pentru bacalaureat. Iau ore suplimentare doar la matematică”, mărturisește Petru.

„Bacalaureatul în sine este o provocare pentru fiecare elev de a demonstra capacitățile obținute timp de 12 ani. Cred că acest examen este binevenit, deoarece reprezintă o motivație pentru elevi de a fi sârguincioși”, conchide tânărul.

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente