Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: Mai mult de 80% din respondenți susțin introducerea uniformei școlare. Când va fi luată decizia finală

59a95a531e878_59a95a531e8c1-920×690

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a prezentat astăzi, 14 mai, rezultatele chestionarului privind introducerea uniformei școlare în instituțiile de învățământ realizat de către Minister. Conform rezultatelor, mai mult de 80% din respondenți susțin introducerea uniformei școlare.

La completarea chestionarului au participat circa 300 000 de respondenți din întreaga țară. La întrebarea dacă trebuie să fie introdusă uniforma școlară în instituțiile de învățământ, 81,39% dintre participanți au răspuns cu „DA”, iar 18,61% au fost împotrivă. Din numărul total de participanți, 55% sunt elevi, iar 45% sunt adulți.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că introducerea uniformei are mai multe aspecte pozitive: eliminarea discriminării în funcție de haine și va aduce un plus de imagine instituțiilor.

Babuc a menționat că au făcut un calcul estimativ și costul uniformelor nu depășește suma de bani pe care părinții  o achită în fiecare an pentru a procura haine copiilor. Pentru copiii din familiile social vulnerabile, ar urma să fie alocate ajutor financiar pentru procurarea uniformei.

„Am realizat un studiu, conform căruia avem 17.425 elevi care ar putea beneficia de 18 milioane 300 de lei pentru acoperirea cheltuielelor pentru uniforme. Nu cred că ar fi imposibil. Am identificat în bugetul de stat o sumă destinată sistemului de învățământ, care nu a fost utilizată, și astfel putem înlocui această sumă pentru uniforme”, a menționat Babuc.

Pentru a introduce uniforma școlară este necesar ca acest subiect să fie discutat în Parlament, Guvern, cu societatea civilă, specialiști în domeniul dreptului, dar și autoritățile publice locale. Astfel, Babuc a menționat că decizia finală despre introducerea uniformei va fi anunțată mai târziu, după toate discuțiile.

Cât despre obligativitatea uniformelor, Babuc spune că nu putem exclude fenomenul de obligativitate, dar acesta nu trebuie de tratat ca un atentat la libertatea instituțiilor de învățământ. Decizia despre uniforma școalăr va fi luată împreună cu cadrele didactice și părinții fiecărei instituții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente