(video) A fost construit primul drum electric din lume, care încarcă mașinile în timp ce îl parcurg

drum-electric-suedia

În Suedia a fost inaugurat primul drum public electrificat din lume, care poate încărca mașinile în timp ce acestea îl parcurg. Drumul are 2 kilometri lungime și se află în apropiere de Aeroportul Arlanda, de lângă Stockholm. În următoarele 12 luni, un camion electric al companiei de logistică PostNord va folosi drumul pentru a se încărca în timp ce face livrări între Aeroportul Arlanda și centrul de distribuție al companiei aflat la 12 kilometri distanță.

Sub șasiu, camionul are un conector care se atașează unui șanț îngust din drum, acesta fiind procedeul prin care vehiculul își extrage curentul electric necesar funcționării.

„Totul este 100% automatizat, bazat pe conectorul magnetic ce simte drumul”, a declarat pentru sursa citată Hans Sall, director al consorțiului eRoadArlanda.

Tehnologia a fost dezvoltată de Gunnar Asplund, care în anul 2009 a fondat compania Elways, după ce anterior lucrase într-o altă companie de inginerie din Suedia.

„E pur și simplu o idee bună. Studii realizate atât în Germania, cât și în Suedia au arătat că e o diferență enormă de costuri între a avea mașini cu baterii mai și mașini cu baterii mici și drumuri electrice”, a povestit el pentru „The Local”.

Construirea unui sistem național de drumuri electrice ar necesita însă investitții în infrastructură. „Calculele noastre arată că aproximativ 20.000 de km de drumuri ar trebui electrificate”, a mai spus el. Între aceste drumuri mari care ar fi electrificate mașinile ar circula cu ajutorul bateriilor.

Potrvit lui Sall, o astfel de tehnologie va ajunge să fie folosită comercial în 5-10 ani: „Orice guvern care vrea să aibă un sistem de transport fără combustibili fosili trebuie să facă ceva”.

Agenția de Transport Rutier din Suedia are în plan să electrifice 1.365 de kilometri de drumuri care conectează Stokholm, Malmo si Gothenburg. Înainte însă, în următorii 2-3 ani, va lansa un proiect pilot mai amplu, prin care va fi electrificat un drum de 20-30 de kilometri.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente