Universitatea #diez. Cum să obții un job part-time în Danemarca, iar în timpul care-ți rămâne să faci voluntariat

29750313_820313201493738_1368244139_n

Viața unui student în Copenhaga poate fi foarte provocatoare în primele luni, ne povestește Mihaela Șerpi. Tânăra își face studiile de licență în Nutriție Globală și Sănătate (Facultatea de Sănătate și Tehnologie) în cadrul Metropolitan University College, ceea ce înseamnă că învață despre nutriție, securitate alimentară, problemele nutriționale cu care se confruntă oamenii în întreaga lume și politici alimentare. Astăzi, Mihaela ne spune cum a reușit să-și găsească un job part-time, o condiție necesară pentru a primi o bursă din partea guvernului danez, și cum mai are timp să facă și voluntariat la un centru de acordare a ajutorului pentru imigranți. 

În primele luni am fost suficient de stresată ca să uit de viața mea activă din Moldova. Prima lună cred că a fost cea mai grea, pentru că nu eram obișnuită cu o viață monotonă și mai ales cu singurătatea. Întotdeauna mi-am dorit să îmi păstrez conexiunea cu voluntariatul, care este cea mai mare sursă de inspirație și împlinire pentru mine.

Găsirea unui job part-time

După ce am găsit cazare, a venit o altă etapă importantă pentru un student în Danemarca – găsirea unui job part-time. Sunt sigură că toți studenții din Danemarca lucrează în afara orelor, prin urmare aceasta este cea mai mare ocupație a noastră. În luna decembrie mi-am găsit un job part-time oficial la un hotel (înainte de acesta lucram ca baby-sitter  pentru a avea doar bani de buzunar). Deja de 4 luni lucrez, iar acest fapt îmi permite să trăiesc independent de familia mea și să primesc bursă de la Ministerul Educației. Studenții de aici trebuie să lucreze minim 43 ore pe lună. Eu lucrez mult mai multe ore, de aceea sunt luni când nu am deloc zile libere, acest lucru însă, mă menține într-un tempou foarte activ. Cred că experiența de lucru te maturizează destul de mult și îți dă un și mai mare simț de responsabilitate, mai ales la sfârșitul lunii când auzi: „fetelor, trebuie să plătim chiria”.

29884615_820312991493759_601192545_o

Voluntară la un centru de ajutorare a imigranților: „O vorbă bună și o îmbrățișare fac diferența”

Mereu mi-a plăcut să îmi setez obiective, de aceea înainte de a veni în Danemarca mi-am pus în plan să îmi continui activitatea mea de voluntar. În Moldova am făcut voluntariat în proiecte de tineret, dezvoltare personală, colectare de bani, sau sănătate. Datorită grupului de moldoveni în Danemarca și în special datorită Elenei Tiulenev, care lucrează într-o organizație non-guvernamentală în Copenhaga, am aflat despre mai multe oportunități de voluntariat. Mi-am dorit foarte mult să ajut refugiații, însă procesul de a deveni voluntar în campusurile de refugiați este mult mai complicat și necesită experiență în domeniu. Prin urmare, am decis să trimit un e-mail cu CV-ul meu și o scrisoare de motivație unei organizații non-guvernamentale – Kirkens Korshær Kompasset, care ajută imigranții fără adăpost din Copenhaga. Am primit un răspuns pozitiv și iată așa din noiembrie, visul meu de a devenit voluntar și în Danemarca a ajuns realitate. În Moldova am lucrat cu copiii din asistență parentală, copii cu dizabilități și bătrâni din aziluri, însă niciodată cu imigranții fără adăpost, de aceea acest domeniu era complet nou. Datorită cursurilor de introducere și orelor de voluntariat am învățat foarte multe lucruri.

29831351_820314518160273_62991766_o

Kirkens Korshær a fost creat în 1912 cu scopul de a ajuta oamenii care au nevoie. În prezent, această organizație are aproximativ 8 000 de voluntari. Kompasset este o parte a acestei organizații, care își are sediul în Copenhaga. Această filială a fost creată pentru a ajuta celelalte centre care ofereau ajutor și adăpost de noapte, în urma unui val tot mai mare de imigranți din diferite părți ale lumii. Voluntarii sunt divizați în două grupuri, cei care ajută la counseling în timpul zilei (echipă din care fac parte și eu) și cei care lucrează în noapte la biserică, unde imigranții au spațiu de dormit. La Kompasset, noi ajutăm imigranții să obțină informații despre procesul de a obține reședință, aplicare la diferite job-uri, ajutor legal în privința drepturilor și responsabilităților lor, de asemenea suntem o punte de legătură între ei și instituțiile statului.

Beneficiarii noștri sunt informați și despre locurile unde pot beneficia de suport legal, haine, mese, loc de dormit în timpul nopții. Mai mult ca atât, aici ei beneficiază de un spațiu de dormit în timpul zilei, duș, mâncare rece și ceai sau cafea, cât și spațiu pentru lucrurile personale. Un alt serviciu este cumpărarea de bilete, pentru că mai ales cetățenii non-UE, au dreptul de a sta legal în Danemarca doar 6 luni, prin urmare ei sunt obligați să plece în prima țară în care ei au intrat pentru prima dată în UE, de obicei – Italia sau Spania. În mare parte, beneficiarii sunt veniți din Europa Centrală și de Est, uneori ajut și la traducere, mai ales pentru că mulți beneficiari vorbesc limba romană. Însă sunt și oameni veniți din Africa, dar care sunt mult mai limitați în drepturi în Danemarca, de aceea șansele lor a de obține o viață decentă, din păcate, aici este foarte mică. Un lucru important de menționat este că ținem cu strictețe la confidențialitatea beneficiarilor.

Datorită acestei oportunități, am observat că bunătatea este cea care va salva lumea. Mi se umple sufletul de fericire când văd cum o lucrătoare ținându-se de mână cu unul dintre beneficiarii noștri cântă un cântec din anii ’80 sau cum indiferent de situația în care ești, o vorbă bună și o îmbrățișare fac diferența.

Sigur că nu uit de plimbările cu bicicleta, seri de film și timp pentru a vizita cele mai frumoase locuri din Copenhaga alături de moldovenii mei dragi. Iar momondo.com începe să devină cel mai vizitat site.

29831165_820313054827086_220928986_o

Alte articole despre experiența de studentă a Mihaelei Șerpi:

(foto, video) Universitatea #diez. Prezentări TEDx, discuții, dansuri, lecții de gătit: Cunoaște profesorii Mihaelei Șerpi din Danemarca

Universitatea #diez. Aproape tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți continui studiile în Danemarca

(video, doc) Universitatea #diez. O listă de prezentări și resurse utile din cadrul programului Mihaelei Șerpi din Danemarca

Universitatea #diez – proiectul prin care vei afla ce înseamnă să fii student peste hotarele țării

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente