(foto, video) „Noi suntem cei mai fideli fani din lume”. Cunoaște-i pe cei mai prietenoși suporteri moldoveni ai echipei FC Liverpool

gfghf

Echipa #diez lansează proiectul #Fan Club Moldova în care vă va povesti despre cum fanii moldoveni ai mai multor echipe internaționale, dar și naționale își susțin echipele preferate. Aici veți afla cum aceștia obișnuiesc să petreacă împreună timpul liber, dar și cum au creat relații de rudenie și prietenie, fiind în această comunitate de suporteri. În prima ediție, vă prezentăm fanii echipei FC Liverpool.

Echipa Liverpool Football Club sau Liverpool FC a fost fondată în anul 1892. Joacă pe stadionul Anfield cu o capacitate de 54.074 de locuri.

Liverpool a fost campioana Angliei de 18 ori, de 7 ori jucătorii au câștigat Cupa Angliei și de 8 ori Cupa Ligii. De asemenea, pe plan internațional, Liverpool a câștigat cinci trofee în Cupa Campionilor Europeni (Champions League), de trei ori a câștigat Cupa UEFA și tot de atâtea ori Super Cupa UEFA. În total a obținut 65 de trofee.

Liverpool a fost cea mai titrată echipă din Anglia până în anii 2000. Actualmente, acest record îi aparține lui Manchester United. În schimb, în Europa, Liverpool continuă să rămână cea mai titrată echipă engleză, cu 11 trofee.

Reporterul #diez s-a întâlnit cu câțiva membri ai Fan Clubului întru-un sport bar din Chișinău, sâmbăta trecută, la meciul dintre Cristal Palace și Liverpool.

Din start, fanii Liverpool se declară cei mai devotați și fideli fani din lume. Mereu își susțin echipa, în pofida rezultatelor nesatisfăcătoare pe care le-a avut în ultimii ani. „A fi suporter Liverpool e ca o religie, un mod de viață, un obicei. E o echipă absolut specială. Fotbaliștii întotdeauna se străduiesc să arate show-uri pe stadionul de acasă, le dăruiesc fanilor o gamă de emoții, pe care nu le vei simți nicăieri. Monotonia și rutina nu e despre această echipă”, zic fanii.

1

Fan Clubul lui FC Liverpool din Moldova e ca o familie. Mereu se adună împreună, organizează offline-uri în aer liber, discută planurile pe viitor, joacă fotbal, se împărtășesc cu experiențele din viață. Grație acestui Fan Club, mulți tineri și-au făcut prieteni, alții cumetri. Fotbalul într-adevăr unește oamenii. Nu în zadar este considerat cel mai popular sport din lume.

gfghf

Astfel, i-am cunoscut pe Daniel, Vasile, Virgil, Mihaela, Andrei, Dorina și Eugen, băieți și fete pozitivi și receptivi. Fiecare dintre ei au explicat de ce iubesc echipa Liverpool și prin ce aceasta este deosebită de alte echipe de fotbal.

Danie

Daniel este Președintele Fan Clubului FC Liverpool din Chișinău. Este suporterul „Cormoranilor” din 2007, atunci când a privit pentru prima oară marea finală a Ligii Campionilor dintre Milano și Liverpool. Meci care s-a încheiat cu scorul de 2-1 pentru Milano. „Până atunci nu simpatizam nicio echipă. După marea finală, însă, am devenit fan Liverpool”.

Acum, Daniel regretă că nu a văzut prima finală a acestor două echipe, disputată cu doi ani mai devreme. „Nu am avut ocazia să privesc prima finală dintre aceste echipe, din 2005, atunci când Liverpool a învins Milano în seria penalty (scorul în timpul regulamentar era de 3-3).”

În același context, l-am rugat să-și aducă aminte câteva meciuri importante care au rămas în memoria lui Daniel. Primul a avut loc în anul 2015. Meci în care Liverpool a dovedit întregii lumi că este un club cu pondere. În acel an fanii au fost martori ai unui meci foarte înflăcărat și, totodată, tensionat. Echipa preferată juca în sferturile Ligii Europei cu Borussia Dortmund. În prima manșă Liverpool a făcut egalitate în Dortmund 1-1, iar acasă pierdea 1-3. Într-un final a obținut victoria cu scorul de 4-3.

Totodată, Daniel zice că cel mai ghinionist meci din ultimii ani a avut loc la sfârșitul sezonului 2013-14. Până în etapa 36, Liverpool era în cursă pentru a învinge primul titlul de campioană a Angliei din ultimii 25 de ani. În acel meci, formația lui Brendan Rodgers a cedat în fața lui Chelsea cu 0-2, o înfrângere dureroasă în urma căreia șansele de a deveni campioană s-au spulberat.

Continuând discuția am ajuns la momentul în care Daniel ne-a povestit cum i-a venit ideea să creeze o comunitate a fanilor echipei FC Liverpool. S-a întâmplat în anul 2010, în luna martie. Atunci, împreună cu alți amici s-au dus într-un sport bar să privească cum joacă echipa lor preferată. În acea sală mai erau și vreo 30 de suporteri ai lui Manchester United. „De ce și noi să nu ne adunăm la fel de mulți. Eram sigur că în Moldova sunt un număr suficient de mare de suporteri ai Liverpool.  Am început să-i caut și să-i adun pe site-ul torrents.md. Acolo era un forum unde fanii discutau despre fotbal. Am început să scriu și eu, reușind să-i  mobilizez pe câțiva, să ieșim împreună la meciurile cu Liverpool. Iată așa, din martie 2010 am ieșit cu cinci oameni, în 2012 am reușit să adun 50 de oameni, iar în prezent, grupul nostru numără 150 de fani activi”, spune Daniel.

5

„Grație acestui fan club s-au construit relații foarte strânse între membri săi. De exemplu, eu cu Vasile suntem cumetri. Fotbalul ne-a unit. Patru ani la rând, în fiecare vară, am organizat offline-uri cu băieții. Făceam frigărui, ne scăldam la Nistru și jucam fotbal”. În aceeași secundă Vasile l-a întrerupt pe Daniel și a adăugat „noi o numeam „Întâlnire Națională”. Acolo se adunau fanii din Soroca, Cahul, Cantemir”.

3

Din păcate, suporterii moldoveni ai Fan Clubului Liverpool s-au redus cu aproape 50%. Aceștia, din spusele lui Daniel, nu mai sunt în țară, au plecat. Zece fani locuiesc acum în Anglia.

Daniel a reușit să viziteze renumitul stadion gazdă „Anfield”. E un vis al oricărui fan să simtă atmosfera jocului, nemijlocit, din tribunele echipei preferate.

Liverpool este o echipă atât de puternică grație antrenorilor Gérard Houllier și Rafa Benitez. Doi tehnicieni care au dat o nouă viață și au modernizat FC Liverpool în secolul XXI-lea. Mai mult, fanii britanici îl consideră pe spaniolul Benitez cel mai bun antrenor din 2000 încoace. Anume el a câștigat cu Liverpool al cincilea trofeu Champions League, Super Cupa Europei, Cupa Angliei și a fost la un pas, în 2008, să câștige titlul de campion în Premier League. Cu toate acestea, la sfârșit de sezon a ocupat locul 2 în clasament. În prezent, fanii apreciază talentul actualului antrenor Jürgen Klopp și sunt în așteptarea unui trofeu în acest sezon.

2

La aceeași masă am cunoscut-o pe Mihaela. E o fană proaspătă a echipei Liverpool.

Mihaela

„Mă strădui să vin des la mitingurile acestea. Ador fotbalul, îndeosebi, echipa Liverpool, pentru că este deosebită de altele. Îmi place stilul lor de joc. Îmi place că sunt rapizi, au o tehnică bună. Deja cunosc cine sunt jucătorii-cheie ai echipei: Salah, Mane, Firmino.”

Vasile

Un alt fan este Vasile. De la el am aflat că iubește fotbalul încă din anii `98-2000. „Deși era în vogă Seria A, care promova un stil de fotbal defensiv, distructiv, anti-fotbal, nu-l puteam privi. Simpatizam fotbalul englez. Iar din 2004 am devenit definitiv fan al FC Liverpool, după ce am privit un meci din cadrul Cupei Angliei, unde s-au marcat așa fotbaliști ca Xabi Alonso și Sinama Pongolle”. Aici a făcut cunoștință cu mulți oameni, iar în prezent continuă să prietenească cu aceștia.

virgil

Într-un alt colț de masă l-am cunosc pe cel mai longeviv suporter al echipei Liverpool. Se numește Virgil. Este fan al acestei echipe din luna mai 1981. Primul meci pe care l-a privit a fost Finala Cupei Campionilor Europeni. În acea finală au jucat Liverpool și Real Madrid (1-0).

Zice că a fost inițial fan  „The Beatles” care implicit l-a făcut și fan Liverpool. „Liverpool face parte din viața mea. Aproape 40 de ani sunt alături de echipă în momentele de glorie, dar și când norocul nu e de partea noastră. Urmăresc tot ce se întâmplă cu echipa, prefer să fiu întotdeauna informat. Când avem zile bune îi putem bate pe oricine. În opinia lui, cel mai bun jucător și antrenor din secolul XXI-lea este Gerrard, iar cel mai bun antrenor este Klopp.

main

Așadar, meciul Cristal Palace vs Liverpool s-a încheiat cu scorul de 1-2 în favoarea oaspeților. Nu am putut pleca fără să-i întreb cine va câștiga în duelul dintre Manchester City și Liverpool, în cadrul sferturilor Ligii Campionilor. Unanim au răspuns că Liverpool va fi cu siguranță în semifinală. „Noi suntem întotdeauna adversari incomozi pentru ei. Suntem mai puternici când jucăm cu adversarii duble manșe”.

Vă amintim că pe 4 aprilie va avea loc meciul tur dintre Liverpool și Manchester City, iar pe 10 aprilie va avea loc meciul retur Manchester City și Liverpool. Să câștige cel mai puternic!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente