Acum câteva zile, Andrei Colioglo, un tânăr din Găgăuzia, a declarat deschis într-un video că este gay. Vă invităm să-i cunoaște-ți povestea lui Andrei, dar și să-l descoperiți. În cele ce urmează, aflați cum își petrece timpul liber, cu ce probleme familiale s-a confruntat, după ce tatăl lui a aflat că este homosexual, ce planuri de viitor are, dar și ce l-a determinat să declare deschis despre orientarea sa sexuală.
Andrei Colioglo a absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol. A lucrat un an în calitate de cameraman și administrator al site-ului primăriei Copceac, iar când a simțit că nu mai poate face nimic în localitatea natală, a decis să cucerească Chișinăul. Și-a încercat puterile în mai multe domenii, însă acum lucrează în calitate de controlor la un operator de TV prin cablu din Capitală.
Este un tânăr cu o poziție social activă și se implică în diverse activități de voluntariat. În prezent, este voluntar la GENDERDOC-M, iar anterior a participat în calitate de voluntar la Moldova Fashion Week, eveniment dedicat persoanelor infectate cu virusul HIV/SIDA și discriminarea acestora în societatea moldovenească.
Andrei spune că petrece mult timp pe Internet, unde citește știri despre LGBT din mai multe țări și încearcă să fie la curent cu tot ce se întâmplă în străinătate.
Cât despre pasiunile sale, tânărul povestește că iubește să citească și, deseori, vizitează Biblioteca Națională. Apropo, și-a pus drept scop să citească toate cele 100 de cărți potrivit Newsweek. A reușit deja să citească 15 cărți din listă, iar „Mizerabilii”, de celebrul scriitor francez Victor Hugo, este romanul care l-a marcat cel mai mult.
Mai mult, Andrei iubește să danseze, în special pe muzica lui Michael Jackson (interpretul lui preferat). Toate mișcările le-a învățat de pe Internet.
Lectura și cărțile l-au ajutat să facă acel pas pentru care este criticat în prezent. Evident vorbim despre Coming Outul făcut pe 12 martie. „Cărțile îmi dau putere, cunoștințe, încep să percep existența mea altfel, însă suportul cel mai mare l-am primit la GENDERDOC-M. Acolo am înțeles cine sunt și ce reprezint”.
Despre coming out
Acum câteva zile, Andrei a decis să facă un coming out într-un video publicat pe GENDERDOC-M. În urma acestor declarații, tânărul povestește că a primit mesaje atât de susținere, cât și critici, Au fost și multe „rugăminți” din partea rudelor și a prietenilor de a nu mai suna și veni în ospeție. „Unii mă bârfesc și spun că am probleme psihice și că ar trebui urgent să mă tratez. În același timp, rudele mele care de mult timp locuiesc în Rusia, m-au sunat și au spus că mă susțin. Alți prieteni au rămas neutri după declarația mea. Sincer să fiu, nu m-am așteptat la atâtea reacții pozitive din partea oamenilor străini. Eram gata să aud doar replici dure și înjositoare. Mi-am dat seama că în Moldova sunt oameni care mă pot înțelege”, povestește Andrei.
Pentru prima dată, Andrei a înțeles că este atras de persoane de același sex, la vârsta de 12 ani. „Am conștientizat că simt pentru ei ceva mai mult decât o simplă prietenie. Tot atunci mi-am acceptat homosexualitatea, nu îmi era frică, dimpotrivă, îmi era interesant să-mi cunosc particularitățile. Unicul lucru care m-a deranjat, era că nu înțelegeam de ce nu sunt la fel ca toți băieții, voiam să fiu ca ei”, spune tânărul.
Prima persoană care l-a acceptat așa cum este
„Inițial am găsit o persoană necunoscută pe Internet, care era de aceeași orientare sexuală. Am discutat cu el și i-am povestit despre mine. Atunci aveam nevoie să discut cu cineva care mă va înțelege. Din cunoscuți, au fost colegii mei de cameră din căminul studențesc. Evident, nu le-am povestit îndată despre orientarea mea sexuală. Am avut nevoie de timp, iar când am înțeles că sunt băieți bine educați, înțelegători, le-am spus și m-au acceptat rapid. Mai mult, le era interesant să afle cum e să fi gay, dar și alte detalii despre care ei nu cunoșteau practic nimic”, zice Andrei.
Prima persoană din familie care a aflat că Andrei este gay, a fost sora lui. A fost unicul om din Găgăuzia căruia i s-a destăinuit. Acum, îi este mult mai ușor să le spună oamenilor adevărul.
„Cât despre tatăl meu, m-a sunat și m-a întrebat dacă totul este adevărat. „Asta înseamnă că eu nu voi avea nepoți?”, apoi m-a amenințat și mi-a spus că nu le sunt recunoscător părinților. Ei m-au crescut, m-au educat, iar eu acum îi fac de rușine în toată țara. În concluzie mi-a zis că mă va bate, dacă vin acasă”. În viitorul apropiat, Andrei nu plănuiește să se întoarcă în satul de baștină.
Despre planurile de viitor
„Planuri grandioase nu am, vreau să rămân în Moldova, să lucrez, să mă descopăr în continuare. În viitorul apropiat voi participa la Pride 2018, Marșul Egalității. Am de gând să vorbesc deschis despre orientarea mea sexuală și că sunt din Găgăuzia. Este important pentru mine să declar acest lucru. Anul trecut mă temeam, iar acum nu îmi este frică de nimic”.
Răspuns pentru Bogdan Țîrdea, deputat PSRM
În urma declarațiilor tânărului, deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a ironizat pe seama lui, spunând că: „este un erou și ar fi bine-venit să redenumim o stradă în numele lui Andrei Colioglo.” În acest context, tânărul i-a propus politicianului să redenumească strada Serghei Lazo, acolo unde este situat sediul Partidului. „În așa fel, vreau ca domnul Țîrdea să nu uite de „eroismul” meu. Dacă domnul Țîrdea consideră că eu sunt singurul gay în Moldova, atunci greșește. Dacă domnul Țîrdea crede că are dreptul să-mi ordoneze cum să trăiesc, iarăși greșește. Doar eu decid cum să trăiesc. Declarațiile domnului Țîrdea aduc o afensă tuturor membrilor LGBT din Moldova”.
În același timp, tânărul zice că, și în Parlament, și în alte instituții reprezentative sunt gay și lesbiene. Însă, ei se tem să vorbească deschis, deoarece riscă să-și piardă nu doar locul de muncă, dar și respectul în societate.
În acest sens, polițistul din Găgăuzia a întrebat-o pe avocata lui Andrei ce pedeapsă ar merita acești oameni, iar aceasta a răspuns că începând de la o „lecție morală”, până la dosar penal. „Urmărind această scenă, am înțeles că nu vom ajunge departe în soluționarea sesizării mele. Nu se va deschide niciun dosar penal, iar acești oameni nu vor fi pedepsiți”, spune Andrei.
În toată această istorie, Andrei nu a simțit receptivitate din partea poliției din Găgăuzia. Polițistul care gestionează cazul a rămas șocat că un homosexual s-a adresat la poliție cu o astfel de plângere. „Îmi punea întrebări de genul „Oare sunt mulți gay în Moldova?”, „Oare sunt mulți gay care se adresează cu plângeri la poliție?”, „Au mai fost cazuri similare?”, „De ce ți-a trebuit să spui asta în public?”. Pentru el a fost o experiență neobișnuită. Pentru prima oară în cariera lui a scris cuvânt „homosexual” în procesul-verbal. Părea destul de descurajat, însă și-a făcut meseria foarte bine, nu a încălcat nicio procedură”, declară tânărul.
În același timp, Adrei spune că i-ar ierta pe acei oameni și ar retrage plângerea de la poliție, doar în cazul în care aceștia își vor cere scuze în public.
Câți bani a primit pentru declarații publice
Pe site-ul bloknot-moldova.md a fost creat un sondaj, în care autorul articolului întreabă cititorii dacă „Tânărului i s-a plătit pentru Coming Out?”
În acest context, Andrei zică că: „Cei care doresc să facă o declarație de acest gen contra plată, nu o faceți. Dacă intenționați să câștigați pe seama coming outului, nici de pâine n-o să vă ajungă”.
Spre finalul discuției, Andrei a încercat să dezmintă câteva stereotipuri legate de gay și lesbiene:
#Toți homosexualii se gândesc doar la sex
#Homosexualii sunt cei mai buni prieteni ai fetelor
#Homosexualii se pricep foarte bine în fashion
#Fetele devin lesbiene, deoarece nu au avut un bărbat adevărat în viața lor
#Băieții devin gay, întrucât nu au întâlnit încă o fată, pe care o vor iubi
#Băieți decid să fie gay, pentru că acest lucru este în vogă în prezent.