(foto) Cum arată acum prima fabrică de bere din Basarabia. Edificiul a fost vândut la începutul anilor 2000

fabrica3
Foto:Ramin Mazur/ timpul.md

Monument de arhitectură de valoare națională, clădirea primei fabrici de bere din Basarabia a ajuns într-o stare deplorabilă. Istoria acesteia începe în 1859, când complexul de edificii de pe actuala str. Sfatul Țării nr. 25 a fost cumpărat de familia arhitectului A. Bernardazzi.

Inițial uzina avea 2 nivele, dar a fost reconstruită, edificându-se încă 4 etaje. Totuși, întreprinderea condusă de sora arhitectului a falimentat și a trecut în posesia băncii municipale, ca să fie răscumpărată peste 7 ani, potrivit orasulmeu.md.

Fabrica avea o suprafață de 382 de metri pătrați. În curte se aflau beciuri și subsoluri, grajduri și o încăpere pentru curățarea sticlelor. În anul 1909 aici activau în jur de 18 oameni, reușind să facă față tuturor cerințelor clienților.

fabrica
Ramin Mazur/ timpul.md

Începând cu 1923, pe tronsonul de cale ferată „Chișinău-Ungheni” și „Chișinău-Bender-Reni-Ackerman” circulau două vagoane ale Fabricii „Bohemia”, care distribuiau bere călătorilor.

De menționat, odată cu încetarea războiului, până în 1971, aceasta era unica fabrică de bere din Chișinău. Totuși, datorită popularității producției, conducerea uzinei a construit o altă cladire industrială în actualul sec. Ciocana. Drept urmare, în edificiul de pe str. București se produceau băuturi carbogazoase.

fabrica1
Ramin Mazur/ timpul.md

Ca și în cazul multor clădiri vechi din capitală, edificiul a fost vândut la începutul anilor 2000 unei companii imobiliare, care nu și-a făcut prea multe griji pentru reconstrucția acestuia.

fabrica2
Ramin Mazur/ timpul.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente