„Mi-am dorit mult să fiu studentă la o universitate internațională care să îmi ofere nenumărate oportunități de dezvoltare personală și profesională”, ne spunea Valeria într-un articol anterior, despre decizia de a urma un program de licență în International Business Administration la Universitatea Europeană Viadrina din Frankfurt Oder, Germania. Conform ratingului creat de CHE University Ranking, Facultatea de Business de la Viadrina se clasează pe locul trei în Germania, primele două locuri fiind ocupate de universități private, ne mai spunea tânăra. La finele unui semestru încărcat, am rugat-o pe Valeria să ne povestească cum s-a desfășurat sesiunea sa de examene.

Cu câteva săptămâni înainte de examene, somnul devenise opțional. Plecam la biblioteca la 9 dimineața, iar când mă întorceam acasă era deja întuneric. Mergeam acolo cu prieteni și colegi și învățam împreună, discutam și explicam tot ceea ce nu era clar. Nu era doar un grup de studiu, era și un grup de susținere morală, motivație, încurajare. Acest grup de oameni deosebiți, din 5 țări diferite, m-a ajutat foarte mult să rezist sesiunii și mă simt norocoasă să îi am.

Semestrul trecut am avut 2 sesiuni de examene, iar asta datorită unui sistem unic, creat chiar de studenții de la universitatea mea. Sistemul presupune împărțirea unui semestru în două „blocuri”. Fiecare bloc are o durată de câte 2 luni, în care se studiază intens câte 2 materii și se soldează cu examene finale, unde, de obicei, nota de la examen constituie 100% din nota finală.

22448143_1437048026330670_6323678613502935982_n

Contabilitate financiară

Am susținut acest examen în prima sesiune din decembrie. Examenul a fost alcătuit din 9 cazuri practice pe diferite tematici din domeniul contabilității, la care noi trebuia să venim cu soluții. Multe din cazurile respective erau similare cu cele pe care le-am rezolvat în timpul tutorialelor, deci examenul nu a fost unul greu sau neașteptat. De multe ori se întâmpla ca în clasă să nu am idee despre ce vorbește profesorul, așa că după cursuri plecam acasă și citeam o carte de vreo 900 de pagini, unde totul era explicat mult mai bine și pe înțeles (Weygandt, Kimmel and Kieso: Financial Accounting, IFRS Edition, 3rd edn., John Wiley & Sons, 2016).

22449989_1437059566329516_4093325204282445930_n

Matematică

Pot să zic cu certitudine că în două luni am învățat mai multă matematică decât în toată viața. Am absolvit profilul umanistic la liceu și venind aici, la primele cursuri nu înțelegeam aproape nimic. Dar, am avut norocul unui profesor de tutorial minunat, care explica în detaliu fiecare pas. La matematică am avut 5 teme pentru acasă, opționale, care asigurau un bonus de 10 puncte la examen, dacă erau rezolvate corect. Din cele 120 de puncte din examen, 60 sunt necesare pentru a promova. Un mare avantaj la matematică a fost faptul că s-a permis utilizarea unui calculator de buzunar și a unei „fițuici”, pe care puteam scrie orice consideram că va fi de ajutor. Nu a fost nevoie să memorez pagini întregi de formule sau definiții, simpla înțelegere și capacitatea de a le aplica corect au fost suficiente.

Business Informatics

A fost subiectul pe care îl consideram ușor, în comparație cu matematica. Anul acesta au fost peste 400 de studenți care au participat la acest curs și toți trebuiau să susțină examenul în aceeași zi, desigur, la ore diferite. De aceea, profesorii au schimbat structura examenului și l-au automatizat, adică toți itemii au fost multiple choice (cu câte 10-20 de alegeri la o întrebare). Ceea ce sună ca un avantaj, a fost de fapt un dezavantaj. Variantele de răspunsuri duceau foarte mult în eroare.

22449997_1437059519662854_2145307802898088005_n

International Management

Acesta a fost cursul meu preferat și la care mă duceam cu drag de fiecare dată. Cursul s-a desfășurat timp de 3 săptămâni intense, 16 ore săptămânal, și a fost predat de un profesor-oaspete de la King’s College Pennsylvania. Examenul a fost împărțit în două evaluări, care valorau 33% și 67% din nota. De asemenea, în cadrul cursului am realizat și o prezentare de grup, datorită căreia am primit 5 puncte bonus pentru examen. Acesta a fost cursul care m-a impresionat cel mai mult. Profesorul avea o experiență de călătorit uimitoare și, pentru a ilustra mai bine diferențele culturale care pot interveni în mediul de afaceri internațional, acesta relaționa fiecare capitol cu fotografii realizate personal, de unde nu lipseau diverse obiceiuri culinare, aparent ciudate; modul de viață și preferințele consumatorului în diferite părți ale lumii.

26196068_1779113692113382_5361234673549408691_n

În cea de-a doua sesiune, am susținut 3 examene în 3 zile consecutive, plus încă un examen la limba germană. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru a învăța, deoarece sesiunea s-a început exact la 2 zile după finalizarea cursurilor. După cum se spune, omul află de ce este capabil abia atunci când este pus în situații limită. Pentru că majoritatea timpului pe care l-am avut la dispoziție în aceste 2 luni a fost dedicat învățării matematicii, am fost nevoită să învăț 9 capitole în noaptea de dinaintea examenului la informatică, și iarăși, 9 capitole cu foarte multe definiții și teorie, dimineață, înaintea examenului la International Management. Partea bună e că m-am descurcat mai bine decât aș fi crezut.

Pentru că sesiunea anul acesta a fost cam complicată, mulți studenți au ales să susțină unul dintre examene în sesiunea repetată de la sfârșitul lunii martie. Eu am fost curajoasă și le-am susținut pe toate în prima sesiune. Unii colegi ziceau că nu e posibil ca cineva să facă față la 3 examene consecutive și la un curs de limbă străină într-o singură sesiune atât de scurtă și când le spuneam că asta e exact lucrul pe care îl fac acum, rămâneau surprinși.

La moment, avem două luni de vacanță. Semestrul următor începe în luna aprilie și se termină la sfârșitul lunii august.