Monedele moldovenești s-au alăturat celor mai frumoase valute din lume. Cum arată acestea

collage

BNM a lansat astăzi moneda de un leu într-o nouă versiune, și a adăugat în circulație cele cu valoarea de doi, cinci și zece lei. Design-ul monedei a fost inspirat din mai multe „intrări” într-un concurs lansat de Banca Națională încă de anul trecut. Dar, cu toate acestea, haideți, să vedem care sunt cele mai frumoase monede din întreaga lume.

The Telegraph face o scurtă prezentare a celor mai frumoase monede din lume.

#Moneda afgană, numită afgani, placată cu cupru. Înainte de invazia americană, talibanii și războinicii tribali au produs de multe ori bani proprii, de diferite valori. A fost introdusă în 2005 ca o măsură pentru a ajuta standardizarea monedei și ca să încurajeze afganii să utilizeze o monedă națională, decât să folosească dolarii americani sau rupiile pakistaneze.

#Moneda dolarul australian, cu cinci canguri. Toate monedele australiene o au pe Regina Elisabeta a II-a pe avers și arătă o varietate de imagini tradiționale pe revers.

#Moneda canadiană de doi dolari. Moneda este confecționată din două materiale. Canadienii s-au lovit din această cauză și cu problema materialul din interior, care se contracta la temperaturi scăzute și putea fi ușor separată. Defecțiunea a fost remediată în 1996, în termen de câteva luni de la detectarea problemei.

#Moneda de un dirham din Emiratele Arabe Unite (care a înlocuit rupiile în toate Emiratele, în 1966). Are dimensiunile exacte ale monedei filipinez de un Peso, monedei Pakistaneze de cinci rupii monede și dirhamului marocan.

#O monedă de 50 centavos din Honduras (o jumătate de lempiră). Are o imagine din secolul 16 cu șeful de trib indigen Lempira, renumit în folclor pentru că a condus mișcarea de rezistență împotriva spaniolilor.

#Reversul unei monede de 2 dolari din Hong King. Are caractere în chineză și engleză. Pe aversul său este floarea Bauhinia, care apare pe steagul Hong Kong.

#Rupia indiană. A fost folosită încă în secolul al 6-lea î.Hr. Toate monedele au embleme din India pe versul lor.

#Moneda israeliană de un shekel cu un crin pe ea, cuvântul „Yehud” în ebraica veche și stema țării.

#Avers al unei monede de 50 coroane cehe. Are pe ea un leu ceh lângă valoarea monedei și data la care a fost bătută.

#Moneda de 100 de fils din Bahrain, cu stema țarii pe ea, asemănătoare cu cea de pe steagul național.

#Rar utilizată moneda mexicană de 100 de pesos înfățișează stema oficială (un vultur cu un șarpe în cioc, în vârful unui cactus).

#O monedă de o rupie nepaleză. 1,6 rupii nepaleze sunt echivalente cu o rupie indiană.

#O monedă de un dolar din Noua Zeelandă, care, la fel ca și dolarul australian, are o imagine cu Regina Elizabeta a II-a pe avers. Această monedă are o imagine cu pasărea națională, Kiwi. Alte monede au imagini cu sculpturile Maori, Muntele Taranaki și egreta mare.

#Toate monedele peruane (inclusiv aceasta) au pe ele stema țării. Textul „Banco Central de Reserva del Peru” înseamnă Banca Centrală din Peru.

#Moneda de doi franci elvețieni, împreună cu cele de un franc și 50 de franci sunt utilizate atât în Elveția, cât și în Lichtenstein. Singura versiune a francului încăî  ân uz în Europa are o imagine cu Helvetica (cea care reprezintă imaginea femeii în Elveția), pe aversul acesteia.

#Moneda 500 de yeni japonezi are un Paulownia pe ea, un copac ce se dezvoltă rapid. Imaginea se întâlnește și pe drapelul reprezentativ pentru funcția de prim-ministru. Lemnul este adesea folosit pentru a face placi de surf si chitari.

#Moneda de 5 zloți polonezi are vulturul de pe stemă țarii. Prima dintre aceste monede a fost lansată în 1994.

Și în calitate de bonus vă prezentăm designul monedelor naționale.

#Monedele de 1 și doi lei sunt de culoare argintie, din nichel și oțel.

#Monedele de 5 și 10 lei conțin atât argint, cât și aur. În cazul celei de 5, centrul este argintiu iar exteriorul auriu, în timp ce ceaa de 10 centru auriu și exterior argintiu. Mai mult despre noile monede citiți AICI.

Vă amintim că, BNM a lansat noile monede de unu, doi, cinci și zece lei, care vor fi puse în circulație începând cu ziua de azi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente