(foto) Descoperiri urbane: Cafeneaua Guguță – o navă spațială, care după o avarie la bord a trebuit să aterizeze de urgență în grădina publică „Ștefan cel Mare”

FullSizeRender (3) (1)

Pe #diez avem un proiecțel împreună cu Anastasia Taburceanu. Astfel ne plimbăm prin locuri diferite și mai puțin cunoscute din Chișinău, și încercăm să aflăm mai multe despre ele.

Azi ne îndepărtăm cu aproximativ 100 de ani de tema generală a blogului. Azi răscolim o istorie pe care toți o știm și am trăit-o. Îndepărtarea mea de la subiect e oricum legitimă: de cele mai dese ori protagonistele istoriilor mele sunt case abandonate construite la începutul sec XIX, subiectul textului de azi are poate vreo 50 de ani, dar e mai uitată și mai părăsită decît cele care cu mîndrie au depășit centenarul. Cu tristețe și rușine civică scriu despre Cafeneaua Guguță, scrie Anastasia Taburceanu pe blogul său.  

Cafeneaua Guguță

FullSizeRender (1) (1)

E ca o navă spațială, care după o avarie la bord a trebuit să aterizeze de urgență în grădina publică „Ștefan cel Mare”. De sub metalul ruginit ies la iveală panouri de sticlă și plastic albastru. Înmărmurită în timp nava mamă demult și-a pierdut rezidenții capturați de autoritățile sovietice pentru experimente și cercetări. E ca și ruptă dintr-un univers paralel în care oamenii își imaginează viitorul în stil Steam Punk.

Dar să vedem totuși ce zic cronicarii.

Page7

Prin anii 50 ai secolului trecut, în actuala grădină publică „Ștefan cel Mare” se deschisese restaurantul Moldova. Deja în 1961, aici era o cantină publică. Lîngă cantină în parc era o scenă de vară, unde cânta orchestra și se făceau concerte în aer liber, se dansa și se distra frumos și socialist.

1379080235818a_lg

În 1969 pe locul cantinei și a scenei s-a construit restaurantul Noroc. În gazeta ”Вечерний Кишинев” (Chișinăul de seară) la 3 iunie 1972 se anunța deschiderea unui restaurant cu bucătărie rusească.

skazka2

3 июня 1972 года Русская кухня в Молдове!

В здании ресторана «Норок» открылся ресторан «Русская кухня». Салаты «Русская красавица» и «Славянский», похлебка старославянская с курником и уха с расстегаем, говядина по-русски в горшочке и говядина, запеченная с грибами, и, конечно же, русские блины с маслом и сметаной, с вареньем и рыбным набором имеются в меню. Все эти и многие другие блюда приготовлены нашими гостями – мастерами поварского и кондитерского искусства прославленного московского ресторана «Славянский базар».

img 3

În 1974 după ședința solemnă cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, la etajul al doilea al restaurantului „Noroc“ a avut loc recepția cu participarea membrilor biroului politic al URSS, condusă de Leonid Brejnev, și încă aproximativ trei sute de invitați din celelalte republici sovietice și din străinătate. Meniul a fost convenit la cel mai înalt nivel cu multe luni înainte și consta doar din bucate din bucătăria moldovenească. Evident completat de  vinurile moldovenești și cognacul „Codru” de 25 de ani. Băutura a fost produsă special pentru eveniment. Legenda spune că oaspeții au fost atît de fericiți și extrem de încîntați de bucătăria locală că bucătarul șef a fost invitat de nenumărate ori să pregătească cine și recepția tocmai la Kremlin, iar directorul restaurantului a fost decorat cu ordinul lui Lenin.

skazka3

skazka1

Dar după 7 ani de activitate și chefuri restaurantul a fost închis pentru reconstrucție după care a fost transformat într-o cafenea. O altă legendă urbană spune că restaurantul nu a mai fost redeschis deoarece se afla în apropiere de Comitetul Central al Partidului Comunist, iar membrii acestuia ar fi fost deranjați de gălăgia localului. Din mofturile partidului generația mea s-a ales cu o cafenea minune.

În anul în care mă nășteam, în același „Вечерний Кишинев” (Chișinăul de seară), se publica:

4 февраля 1987 г.

В кафе „Гугуцэ” начал работать городской клуб „Молодежь и мода”. Его задача – знакомить юношей и девушек с современными направлениями моды в одежде, воспитывать музыкальные вкусы, учить танцевать. На первом вечере была представлена разнообразная коллекция образцов женской одежды, сшитых из отечественных тканей в художественной лаборатории ПО „Стяуа рошие”. Эта коллекция ежемесячно будет обновляться. В вечере приняли участие популярный коллектив Кишиневского Дома молодежи ансамбль бального танца „Альтаир”, а также театр юмора и сатиры „Мимы” мединститута. Клуб будет работать по пятницам, субботам, воскресеньям.

Clădirea cu un design revoluționar avea geamurile largi și pline de lumină, de la un etaj la altul se schimba decorul și forma meselor, iar pe pereți era o frescă după picturile lui Igor Vieru. Eu țin minte acele fragmente de poveste în alb și albastru și vitrinele cu prăjituri cu cremă și cupele reci din aluminiu în care se puneau bilele cu înghețată de vanilie.

img 4

Evident că generațiile mai mari decît a mea țin minte și restaurantele care s-au perindat acolo și scena și dansurile. Toți cei născuți la Chișinău după ’50 țin bine minte perioada de glorie a clădirii și la sigur au fost cel puțin măcar o dată în cafeneaua Guguță. Unii au fost acolo la prima întâlnire, alții au sărbătorit diploma roșie cu medalie de aur, alții și-au sărbătorit majoratul, eu și colegii mei am mîncat acolo eclaire cu cremă de ciocolată și vanilie la ultimul sunet în clasa a V-a. Amintirile și emoțiile pe care le avem față de această cafenea nu ne împiedică să fim oarecum mai puțin implicați în reabilitarea ei și oarecum deranjați doar în statusurile de pe Facebook că cineva (numele căruia nu se rostește) își dorește să facă acolo un hotel falnic.

Mama navă nu ne cheamă.

IMG_7722 FullSizeRender (5) (1) FullSizeRender (4) (1) FullSizeRender (3) (1) FullSizeRender (2) (1) FullSizeRender (7) FullSizeRender (6) (1)

Text și foto de acum de Anastasia Taburceanu. Mai multe din plimbările ei vezi pe: Descoperiri Urbane.

Fotografii mai vechi: OldChisinau

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente