(foto) „Ulise”, „Moby Dick” sau „Dragostea în vremea holerei”. Lista celor 20 de cărți de citit într-o viață

collage

Fie că ești fan al romanelor de dragoste, ori preferi detectivele sau biografiile, există totuși o listă de lecturi care ar trebui să fie obligatorie pentru fiecare dintre noi. Îți prezentăm mai jos o selecție de romane, pe care #diez ți le propune să le citești, atunci când ai cinci minute libere.

1# Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Autoarea a declarat că s-a inspirat din viața ei atunci când a scris acest roman. Familia, vecinii și un eveniment petrecut pe când avea ea 10 ani i-au folosit drept muze. Deși romanul tratează și subiecte delicate precum violul și inegalitatea rasială, autoarea strecoară în filele lui și puțin umor.

2# Ulise – James Joyce

„Ulise” a fost etichetat drept un roman obscen, greu de citit, iar despre autor s-a spus că are o imaginație murdară la vremea apariției lui în lumea literară (2 februarie 1922). Dacă te intrigă aceste lucruri, convinge-te asupra subiectului romanului.

3# Idiotul – Dostoievski

„Idiotul”, încă o carte care face parte din lectura obligatorie, va reuși să te cucerească de la primele file. Protagonistul este prințul Mîșkin, un personaj pe care nu îl înțelege nimeni. Sinceritatea lui stângace este asociată deseori cu prostia, fiind considerat astfel sărac cu duhul.

4# Moby Dick – Herman Melville

Probabil că ai mai auzit de această carte, dar încă nu ai trecut-o pe lista ta de lectură. Pe scurt, ea istorisește aventurile lui Ahab, căpitan al navei Pequod. El este mânat de dorința de a omorî legendara balena albă Moby Dick, din cauza căreia își pierduse un picior.

5# Maestrul și Margareta – Mikhail Bulgakov

maestrul-si-margareta
elefant.ro

Atunci când îți este dor să citești o satiră bună, îndreaptă-ți atenția spre „Maestrul și Margareta”. Autorul satirizează lăcomia, corupția, vanitatea și pervertirea morală.

6# Divina comedie – Dante Alighieri

Poemul lui Dante prezintă coborârea lui Infern, trecerea prin Purgatoriu și ascensiunea în Paradis.

7# Decameronul – Giovanni Boccacio

Decameronul conține o colecție de 100 de nuvele din care nu lipsesc picanteriile, așa că nu vei avea timp nici măcar o clipă să te plictisești.

8# Amantul doamnei Chatterley – D.H. Lawrence

Romanul descrie relația adulteră dintre doamna Chatterley, al cărei soț este paralizat, și paznicul de vânătoare Oliver Mellors. Nu condamnă personajul principal înainte de a-i cunoaște tumultul interior.

9# Un yankeu la curtea regelui Arthur – Mark Twain

Romanul reprezintă o incursiune fantastică în trecut. Un american care trăiește în secolul al XIX-lea se lovește la cap și se trezește în Anglia secolului al VI-lea. Aventurile lui spectaculoase te vor ține cu sufletul la gură.

10# Procesul – Franz Kafka

„Procesul”, un roman intrigant, urmărește povestea unui funcționar urmărit în justiție, care încearcă să afle de ce este acuzat, dar nu reușește. Bineînțeles, nici cititorul nu are acces la această informație…

11# Pacientul englez – Michael Ondaatje

apcientul englez
elefant.ro

Romanul prezintă viața unei asistențe care se retrage în Toscana spre sfârșitul războiului, unde este însoțită de un bolnav amnezic și desfigurat. Ea reușește să îl facă să își amintească de o poveste de iubire cruntă.

12# Împăratul muștelor – William Golding

Un grup de copii scapă cu viață dintr-un accident de avion, dar aceștia rămân izolați pe o insulă pustie. Deși ei au crezut că se vor putea bucura de libertatea dobândită, ajung să se urască de moarte. Povestea te face să te întrebi dacă libertatea chiar este ceea ce au nevoie oamenii.

13#  Străinul – Albert Camus

Meursault, un franco-algerian nemilos, ucide apatic un bărbat arab pe care îl cunoscuse în Alger, imediat după ceremonia de înmormântare a mamei sale. Indiferent de situația în care se află, acesta este incapabil să aibă vreun sentiment. Nici măcar o crimă nu reușește să îl schimbe…

14# Cei trei muschetari – Alexandre Dumas

Aventurile tânărului D’Artagnan (în dorința lui de a deveni mușchetar) merită urmărite din filă în fila. Dumas (tatăl) oferă o personalitate complexă personajelor, sfidând orice critică pe care ar putea să o aducă chiar și cei mai greu de mulțumit cititori.

15# Dragostea în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez

dragostea-in-vremea-holerei
elefant.ro

Nu este niciodată de ajuns încă o poveste de iubire neîmplinită. Nu atunci când este vorba de una ca aceasta. Pasiunile și jurămintele din tinerețe nu mor niciodată, ci renasc mai târziu.

16# Numele trandafirului – Umberto Eco

Acțiunea se petrece într-o mănăstire italiană, în anul 1327, un loc în care puține persoane se gândesc că ar putea fi înfăptuite crime. Dar tocmai aceste scene fac subiectul mai interesant.

17# Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoievski

Acest roman ilustrează analiza psihologică a crimei și urmările ei de natură morală. Criza interioară a personajului principal se împletește cu cea socială, condimentând romanul într-un mod deosebit.

18# Lolita – Vladimir Nobokov

Autorul propune un subiect controversat: un profesor cvadragenar îndrăgostit de o față de 12 ani. Nu judecă romanul înainte să îi descoperi fiecare filă.

19# Pe aripile vântului – Margaret Mitchel

Dacă ești în căutarea unei povesti de dragoste de neuitat, atunci acest roman este potrivit pentru tine. Viața se încăpățânează să îi tot aducă împreună pe Scarlett O’Hara și Rhett Butler, două personaje între care ies scântei de fiecare dată când se văd.

20#  Anna Karenina – Lev Tolstoi

O viață plină de patimi și îndoieli, o pasiune cu caracter distructiv, toate compun un roman de excepție care nu trebuie să lipsească de pe lista celor 100 de cărți de citit într-o viață.

Lista cărților a fost selectată de pe divahair.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente