Proiect pe masa Parlamentului. Elevii care vor pica BAC-ul ar putea susține examenele de 4 ori pe an

bac

Elevii care vor lua una sau mai multe note insuficiente la examenele de bacalaureat vor putea susține probele picate de mai multe ori pe an, până când le vor promova. Pentru examenele repetate vor achita o taxă, care va fi stabilită anual de către Ministerul Educației şi va fi calculată în funcţie de costurile aferente organizării examenului de BAC.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Educației, înaintat de către deputații din Grupul Parlamentar Popular European. Iată cele mai importante prevederi:

#. În caz de nepromovare a celei de a doua sesiune de examinare desfășurate după modelul stabilit, examenul de bacalaureat poate fi susținut repetat cu achitarea unei taxe.

#. Pe parcursul unui an vor fi organizate patru sesiuni de examinare. Sesiunile de examinare se desfășoară în modul stabilit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

#. În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aduce actele sale normative în concordanță cu prezenta lege.

În prezent,  candidații care au luat la una sau mai multe probe de examen note mai mici de „5” în sesiunea de bază au dreptul să susțină repetat probele de examen. Cei care nu reușesc nici în sesiunea repetată au posibilitatea să o facă în următorii doi ani (sesiunea de bază şi repetată). În cazul în care nu reușesc, toate notele pozitive obținute la alte materii se anulează şi elevul trebuie să dea din nou examenul, în regim de externat, chiar şi la obiectele la care a obținut pozitive.

În acest context, deputații consideră că prevederea respectivă este destul de restrictivă care ar putea fi o barieră nejusticată pentru elevii care doresc să finalizeze învățământul liceal. „Limitarea, atât a numărului de încercări, dar și a perioadei în care un elev poate să susțină examenul de bacalaureat nu este oportună. Sistemul liceal nu trebuie să pedepsească elevii, dar să le ofere condiții rezonabile pentru ca toți care doresc să finalizeze treapta liceală în mod real să aibă această șansă”.

Aleșii poporului consideră nejustificat termenul de un an de așteptare. Aceștia mai menționează că posibilitatea de a susține examenul de bacalaureat ar trebuie să fie creată şi pe parcursul anului, nu doar în perioada de vară.

 

În nota informativă a proiectului se menționează că, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Curriculum şi Evaluare, în anul 2017, din totalul de 18 mii de candidaţi au promovat examenul de bacalaureat 11 mii, ceea ce constituie 60,34%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente