Cine sunt oamenii care gestionează imperiile de lactate din Republica Moldova

lactate
Foto: moldova24.info

La sfârșitul săptămânii trecute, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, instituţie publică responsabilă de controlul siguranței alimentelor a prezentat rezultatele controalelor efectuate la cei mai importanţi producători de lactate din Moldova.

Asta după ce un set de analize de laborator, publicate de Logos-press, au dezvăluit faptul că mai multe produse lactate conţin cantităţi mai mari de uleiuri vegetale decât de grăsimi animale, fapt ce contravine normelor legale, scrie ZdG. 

În acest context, într-un articol publicat de către ZdG, reporterii au prezentat persoanele care gestionează piaţa lactatelor din Republica Moldova.

Astfel, directorul Jardan Lapte Company (JLC), ar fi Vladimir Jardan, considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Vladimir Jardan, care în mai va împlini 60 de ani, gestionează compania JLC prin alte companii la care este fondator direct sau prin intermediari. Acesta ar fi stabilit cu traiul în Germania şi nu apare aproape nicicând la evenimentele publice ale companiei. În 2014, el deţinea, direct sau prin intermediul companiilor sale, 5,28% din acţiunile Băncii Sociale, lichidată în urma implicării în fraudarea sistemului bancar. Acum, sediul principal al companiei din Chişinău este pus gaj pentru credite de sute de milioane de lei la Moldindconbank.
Şi Lapmol SRL se prezintă pe site-ul său drept „unul din producătorii lideri de produse lactate din Republica Moldova”. Compania are 450 de angajaţi în Chişinău, la fabrica din Călăraşi şi la fabrica de unt din Lipcani. Lapmol, care vinde produse sub brandul Căsuţa mea, a fost fondată în 1997. Iniţial, realiza distribuţia de produse lactate ale producătorilor locali, fapt de la care vine şi denumirea companiei, „LAPte MOLdovenesc”. Conform datelor de la CÎS, capitalul social al Lapmol e în totalitate străin, fondatoarea şi proprietara companiei fiind Elena Ioniţa, cetăţeancă a Rusiei. Lapmol SRL are un capital social de 974 de mii de lei, iar în 2012, din „prelucrarea laptelui şi fabricarea produselor lactate”, raporta un venit din vânzări de 204 milioane de lei.
Fabrica de brânzeturi din Soroca, care comercializează produse lactate sub diferite branduri, Alba, President sau Lactel, este, la fel ca şi majoritatea întreprinderilor din domeniu, o societate pe acţiuni. În 2004, ea a fost achiziţionată de grupul francez „Lactalis Group”, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa lactatelor din lume. 99,85% din acţiunile fabricii din Soroca sunt deţinute de Societatea pe Acţiuni „BSA International”, localizată în Belgia, cea care deţine întreg grupul „Lactalis”. „Fabrica de brânzeturi din Soroca” SA este specializată în producerea caşcavalului, a laptelui şi smântânii, brânzei, chefirului, untului şi iaurturilor de băut.

Mai multe citiți pe ZdG.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente