(foto) Harta cablurilor submarine ce menține internetul în viață. De ce serviciile de securitate sunt îngrijorate

screen shot 2017-12-20 at 103632

Această hartă arată modul în care rețeaua imensă și complicată de cabluri submarine care mențin internetul în mișcare este răspândită în întreaga lume. Harta, realizată de compania Telegeography pentru telecomunicații, utilizează linii colorate pentru a arăta cum funcționează sute de cabluri cu fibră optică, care rulează sub oceanele lumii.

Aceasta arată amploarea infrastructurii care menține funcționarea internetului. Rețeaua a fost construită de-a lungul deceniilor, în principal ca rezultat al proiectelor de infrastructură de stat, cum ar fi rețelele rutiere sau de apă, scrie uk.businessinsider.com.

Liniile afișate pe hartă de mai sus nu sunt exact din punct de vedere geografic, dar arată calea largă a cablurilor și teritoriile pe care le conectează.

screen shot 2018-01-26 at 142606

Potrivit forumului Cooperarea Economică Asia-Pacific, 97% din toate datele intercontinentale sunt transmise prin astfel de cabluri. Deși au o importanță strategică evidentă pentru țările implicate, se face destul de puțin pentru a le apăra. În ultimele luni, autoritățile din domeniul apărării au început să avertizeze că agresorii de stat, în special Rusia, ar putea să le reducă.

Un amiral american, unul dintre cei mai mari comandanți militari din Marea Britanie, a făcut avertismente similare într-o la sfârșitul anului trecut.

screen shot 2018-01-26 at 163712

Rishi Sunak, un deputat conservator, a elaborat un raport pentru grupul de reflecție privind schimburile de politici, în care a avertizat că Rusia „operează agresiv” în Atlantic, unde cablurile leagă Europa și SUA.

În prefața raportului, amiralul american James Stavridis, a afirmat: „Forțele submarine rusești au întreprins activități de monitorizare detaliată, vizând activitățile în vecinătatea infrastructurii de cablu de mare adâncime a Atlanticului de Nord”.

El a spus că aceștia au capacitatea de a face o lovitură concentrată, provocând daune „potențial catastrofale”.

ap110122138958

Sir Stuart Peach, cel mai înalt ofițer militar din Marea Britanie, a ținut un discurs în decembrie în care a spus: „Există un nou risc pentru modul nostru de viață, care este vulnerabilitatea cablurilor care traversează fundul mării. Vă puteți imagina un scenariu în care aceste cabluri sunt tăiate sau întrerupte, ceea ce ar afecta imediat și potențial catastrofic atât economia noastră, cât și alte moduri de viață.”

La începutul lunii decembrie, fostul director al GCHQ (Sediul central al comunicațiilor), Robert Hannigan, a declarat pentru ziarul The Times: „În războiul hibrid puteți să atingeți economia Marii Britanii, fără să o aduceți în genunchi, doar prin tăierea câtorva cabluri din fibră optică. Ar putea încetini lucrurile cu tranzacționarea automată, ați putea face viața destul de dificilă dacă ați fi dorit, fără a merge la un conflict complet.

Rusia a răspuns la amenințare sugerând că nu este gravă. Ambasada de la Londra a efectuat un sondaj pe Twitter ca răspuns la interviul Times, unde majoritatea respondenților nu păreau să ia serios perspectiva.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente