6 opere ale compozitorilor basarabeni, dispărute timp de mai multe decenii, vor putea fi auzite la Chișinău

3

Două concerte de muzică clasică basarabeană la Chișinău. Muzicieni cu renume mondial din Franța, acompaniați de Orchestra Națională de Cameră vor aduce în atenția publicului șase opere dispărute timp de multe decenii ale compozitorilor basarabeni: Solomon Lobel, David Fedov, Arkady Luxemburg și Max Fisman.

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul de redescoperire a muzicii clasice basarabene „ARC-muzical-istoric”, va avea loc între 15 și 18 februarie 2018, la Sala cu Orgă din Chișinău.

Soliștii instrumentiști cu renume mondial Ami Flammer, Hélène Dautry, Ionel Streba, Elise Bachour, Rita Namorado, dirijorul Nicolas Kruger și creatorul proiectului, pianista originară din Chișinău, Ecaterina Baranov, vor evolua în regim de voluntariat, relevând tradiția și cultura populară într-un aspect academic: durerea cântului doinit, frumusețea horei, nebunia oleandrei în forme de muzică clasică simfonică.

Primul concert va fi însoțit de proiectarea unui documentar muzical, filmat cu ajutorul Ambasadei Franceze în Republica Moldova, în cadrul turnelului rural „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”. În vara anului 2017 un grup de francezi au interpretat primele concerte de muzică clasică din istoria a șapte localități din Moldova.

Din vicisitudini istorice și politice, manuscrise și partituri publicate din arhivele și bibliotecile Moldovei s-au pierdut sau deteriorat, multe opere rămânând menționate doar în lucrările teoreticienilor; nu se reeditează practic nimic; înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic devenind incomprehensibile; atenția interpreților față de această perioadă artistică lipsește; nu există acces la informație în mediul virtual. O parte semnificativă din patrimoniul cultural basarabean este pe cale de dispariție.

Proiectul independent, care activează de mai mulți ani în Franța, are drept scop relevarea acestor probleme și atragerea muzicienilor europeni pentru soluționarea lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente