„Dacă nu aveți de gând să deveniți (sau nu sunteți deja) un student la Drept, sfatul meu ar fi să citiți mai bine asta. Însă, în cazul în care (aproape) suntem colegi de breaslă, aici veți găsi o mulțime de lucruri utile și relevante pentru domeniul respectiv.” Alexandru Ursu studiază Drept Internațional și European în Gröningen, Olanda, iar astăzi ne prezintă o serie de resurse utile, care i-au fost recomandate pe parcursul primului semestru de către profesorii săi.

Pentru început ar trebui să menționez că Dreptul nu este o specialitate unde veți privi filme sau face chestii interactive ca în filmele americane despre viața de student. E o specialitate plină de rutină, studierea căreia necesită multă, multă răbdare. Și dacă tot vorbim despre materialele după care ne ghidăm la facultate, spre deosebire de colegii mei de la arte, media sau istorie, nu mă pot împărți cu nimic ce ar putea fi interesant unui om fără tangențe cu domeniul respectiv. Citim multe, foarte multe, dar toate lecturile noastre au un caracter profesional, academic, deloc distractiv și desigur complex.

În cele 2 cursuri de Drept pe care le-am completat până în prezent ne-a fost propusă literatură din o mulțime de cărți, articole academice, lucrări științifice, etc. O să fiți nevoiți să citiți foarte, foarte mult (eu personal recent am imprimat peste 500 de pagini care constituie doar o pătrime din materialul pentru 7 săptămâni de Drept Penal). Despre acest tip de materiale însă o să omit să vorbesc pentru că desigur fiecare facultate de Drept din lume își are propriile preferințe la acest capitol.

Totuși, există câteva resurse on-line care ar putea fi relevante pentru orice viitor (sau actual) jurist, și cu care am fost învățați să lucrăm din start. Per general, acestea se folosesc pentru cercetarea în domeniu, fiind surse oficiale și academice (în principiu unicele surse de care vă puteți folosi la drept). Iată câteva dintre ele:

#1. EUR-lex – baza de date unde veți găsi orice tip de legislație emisă de Uniunea Europeană. Protocoale, directive, regulații, tratate, etc., toate sunt adunate aici sub un sistem elaborat de căutare.

#2. Curia – este baza de date unde veți găsi deciziile emise de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (aceasta fiind organul juridic suprem al Uniunii).

#3. HUDOC – se folosește pentru a lucra cu deciziile emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În timpul cursului de drept penal și drept penal procesual această bază de date este indispensabilă, astfel încât opiniile curții de la Strasbourg constituie o bună parte din materialele cu care se lucrează.

#4. Westlaw – pentru cei ce planifică să înceapă cariera în drept internațional, sau să studieze în Statele Unite, această bază de date va fi un bun instrument pentru a cerceta dreptul american. Aici sunt adunate decizii ale Curții Supreme a Statelor Unite, articole academice, ș. a. m. d. (această bază de date însă nu este publică, din păcate, însă acces la ea vi se va oferi probabil prin intermediul universității).

#5. Curtea Internațională de Justiție – organul juridic suprem al Organizației Națiunilor Unite (ONU), își are și ea baza sa de date, unde sunt adunate deciziile emise de aceasta.

#6. UNTS – ONU mai are și o bază de date pentru rezoluțiile emise de adunarea generală cu comisiile sale și deciziile Consiliului de Securitate. Aici sunt adunate și tratatele create sub egida organizației.

#8. OPIL (Oxford Public International Law)/EPIL (Max Planck Encyclopedia of Public International Law) – baza de date folosită în special pentru a găsi surse academice cum sunt articolele, opiniile unor avocați pe anumite subiecte, etc.

#9. Baza de date a Curții Permanente de Arbitraj, care nu este o curte „în sensul tradițional al cuvântului”, dar poate oferi alternative demne de atenția noastră la un subiect sau altul.

#10. ICC-CPI.org – Desigur, Curtea Penală Internațională își are și ea propria bază de date.

#11. Naked Law – da, sună amuzant și deloc oficial, dar, asta e ceea ce numim noi legal blog. Aici găsiți materiale pe tot felul de subiecte actuale discutate în acest domeniu. E o resursă foarte utilă pentru primele stadii de cercetare pentru cei care se confruntă cu întrebări controversate în materie de drept.

Bonus: Murderpedia – enciclopedia ucigașilor, unde au fost adunate cazurile de omor din întreaga lume. Un portal pe care uneori e foarte distractiv să navighezi, dacă cauți cazuri despre cum o femeie canadiană și-a împușcat soțul confundându-l cu un urs și alte chestii similare. (Asta trebuie să vă dea de înțeles ce fel de distracții vă așteaptă la Dreptul Penal J).

Toate astea nu sunt deloc relevante pentru publicul larg. Și totuși, chiar dacă programul de Drept pe care îl veți alege nu va avea tangențe cu aceste resurse on-line, ele rămân să fie extrem de utile și în cazul în care le folosiți doar pentru sine. Sunt sigur că le-ar putea prinde bine nu numai studenților, dar și practicanților din domeniu. Desigur toate informațiile pe care le găsiți aici nu constituie nici a 10-a parte din tot ceea ce va trebui să studiați, dar sunt mai mult ca sigur că în unele situații pot deveni indispensabile, și sper să vă fie de folos și vouă.