(foto) Povestea unei tinere din Moldova care s-a mutat în Australia. Cum este să-ți petreci Crăciunul la mii de km depărtare

collage1

Margareta Oprea este o tânără din Moldova care recent s-a mutat în Melbourne, Australia. Fiind acolo a înțeles că acest continent nu este atât de cunoscut în Moldova, de aceea Margareta își va împărtăși experiențele de pe noul continent într-o serie de articole pe #diez. De această dată, Margareta ne va povesti despre Crăciunul petrecut la mii de km depărtare de casă.

Scârțâitul zăpezii sub papuci, trosnetul lemnelor în sobă și aroma vinului fiert pentru mine au fost mereu reperele principale care anunță apropierea sărbătorilor de iarnă. Anul ăsta însă, fiind în Melbourne, am avut șansa să asist la un cu totul alt ansamblu de festivități și celebrări ale sărbătorilor, pe care nici „de iarnă” nu le poți numi odată ce aici e mijlocul verii.

Luminițele de Crăciun funcționează pe bază de baterii solare

 

fullsizeoutput_f28
Mi-a fost clar din start că la vin fiert nu trebuie să mă aștept ținânând cont de cele 30 de grade de afară, dar dezamăgirea mea cea mai mare a fost legată de decorațiile de Crăciun. Majoritatea brazilor și crenguțelor decorative aici sunt confecționate din materiale artificiale ca să reziste căldurilor de afară. În unele case totuși poți să întâlnești și brazi naturali, dar parcă totuși le lipsește mirosul îmbietor de cetină și rășină caracteristic celor din emisfera nordică. Amuzant e faptul că aici multe din luminițele de Crăciun funcționează pe bază de baterii solare, o mică economisire la bugetul pentru cadouri de Crăciun!

 

DSC_0369

Festivalul Luminilor de Crăciun în Melbourne

În preajma sărbătorilor se organizează multe evenimente culturale – concerte, spectacole și alte manifestații tematice, unele fiind desfășurate și în spații publice spre delectarea tuturor. Un astfel de eveniment a fost Festivalul Luminilor de Crăciun în Melbourne. De la ora 9, în fiecare seară a lunii decembrie până de Crăciun, se proiectează un show de lumini pe fațada celor mai importante clădiri ale orașului, începând cu centrul orașului până la primărie. În proiecții apar personajele mult iubite de Crăciun și un spectacol fascinant de culori.

Masa de Crăciun în Australia

Luna decembrie este foarte încărcată în festivități. Australienii se bucură nu atât de mult de venirea Crăciunului, cât de multele alte prilejuri de sărbătoare în perioada aceasta a anului, cum ar fi încheierea sfârșitului de an de muncă, începutul vacanței de vară, sfârșitul anului școlar pentru copii, deoarece aici anul școlar începe în ianuarie.

 

fullsizeoutput_f29

Orașul se transformă într-un târg al petrecerilor, parcurile sunt pline de oameni făcând frigărui. Există multe locuri publice special amenajate cu grătare unde oricine poate merge cu familia sau prietenii și le pot folosi, carnea la grătar fiind un fel de mâncare tradițională în Australia. Frigăruii intră și în meniul mesei de Crăciun, împreună cu diverse salate, mezeluri sau mâncăruri ușoare din fructe de mare și pește.

 

DSC_0311

Australienii preferă să întâmpine Crăciunul pe litoral

Ca și-n Europa, Crăciunul în Australia se sărbătorește cu familia și cei apropiați. Fiind mai aventurieri din fire, mulți australieni preferă să întâmpine Crăciunul pe litoral, își iau familia într-un picnic la plajă și petrec acolo ziua scăldați în razele soarelui și în bătaia brizei oceanului. Foarte diferit și exotic, Crăciunul australian are farmecul și magia sa aparte.

 

DSC_0798

Mai multe despre aventurile Margaretei în Australia, aflați pe blogul ei personal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente