Cuvântul anului 2017 în Statele Unite este „feminism”. Acest termen a cărui frecvență de utilizare a crescut după atacurile verbale ale președintelui Donald Trump contra femeilor și în urma valului de acuzații de agresiune sexuală apărute cu ocazia scandalului în care este implicat producătorul de film Harvey Weinstein. Cuvântul a fost desemnat de către reprezentanții grupului editorial care publică dicționarul de limbă engleză Merriam-Webster, citați de AFP.
Cuvântul „feminism” a fost unul dintre cele mai consultate online pe durata întregului an 2017, se afirmă într-un comunicat de presă transmis de cel mai important dicționar american, care publică în luna decembrie un palmares anual, scrie agerpres.ro.
Situația femeilor a fost unul dintre marile subiecte de discuții în 2017 în Statele Unite. La sfârșitul lunii ianuarie, mai multe sute de mii de persoane au defilat în țară după învestirea lui Donald Trump. Multe dintre ele purtau bonete roz cu urechi de pisică („pussy hats”), devenite un veritabil simbol al opoziției feministe față de noul președinte american.
Termenul „pussy”, care desemnează în limba engleză atât un animal domestic (pisică), cât și sexul feminin, a fost utilizat de Donald Trump într-o înregistrare audio din 2005, ce a provocat un imens scandal în timpul campaniei electorale, în care actualul lider de la Casa Albă se lăuda că le „prinde” pe femei de „pisică”.
Cuvântul „feminism” a rămas în actualitate și grație Hollywoodului, odată cu lansarea în primăvară a filmului „Wonder Women”, în care supereroina din benzi desenate este interpretată de Gal Gadot, și cu succesul fenomenal al serialului „The Handmaid’s Tale”, inspirat din romanul omonim al scriitoarei Margaret Atwood, ce descrie o societate americană care basculează spre o dictatură ultraconservatoare, condusă de o castă care utilizează sclavia sexuală pentru a se perpetua.
Termenul s-a impus definitiv în 2017 odată cu acuzațiile de agresiune sexuală formulate împotriva celebrului producător de film Harvey Weinstein și cu numeroase alte acuzații similare apărute după aceea în industria de divertisment, politică și mass-media.
Anunțul făcut de editorii dicționarului Merriam-Webster intervine într-un moment sensibil al politicii americane. Roy Moore, un ultraconservator cunoscut pentru activismu său religios a participat marți seară la alegerile pentru desemnarea viitorului senator al statului Alabama, în contextul în care el este acuzat de comiterea unor acte de molestare de minori pe care le-ar fi comis la sfârșitul anilor 1970. Candidatul republican este susținut de Donald Trump, care a criticat marți dimineață o senatoare democrată, afirmând printr-o formulare ambiguă că aceasta este „dispusă să facă orice” pentru bani.
Cuvântul „feminism” a intrat în dicționarul Webster în 1841 cu definiția „calități ale femeilor”. În prezent, el semnifică „teoria despre egalitatea sexelor în materie de politică, economie și socială” și „activitate organizată în numele drepturilor femeilor și al intereselor lor”.