Comitetului Olimpic Rus i s-a interzis prezenţa la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în Coreea de Sud, la Pyeongchang. Acesta, de asemenea, va trebui să plătească o amendă de 15 milioane de dolari.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018, dar unii sportivi ruşi vor putea evolua sub drapel neutru, a anunţat forul de la Lausanne, scrie adevăraul.ro.
Unii sportivi ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)“. Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic. La ceremonie va fi intonat imnul olimpic.
CIO a decis şi excluderea pe viaţă de la JO a ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko, şi a secretarului Iuri Nagornih. Condiţiile ca un sportiv rus să poată participa sunt extrem de stricte, după ce vor fi testaţi în mai multe rânduri pentru dopaj.
Este pentru prima oară în istoria olimpismului când un comitet olimpic este exclus integral la o ediţie a JO. La Rio, în 2016, federaţiile au putut decide dacă exclud sau nu sportivi ruşi şi doar cea de atletism a hotărât să nu accepte atleţii Rusiei.
Decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) vine ca urmare a dopajului de stat organizat din Rusia.
Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, la 11 noiembrie, că a intrat în posesia unei baze de date a laboratorului din Moscova, care confirmă raportul McLaren privind dopajul susţinut de stat în Rusia.
WADA a precizat că documente din perioada ianuarie 2012 – august 2015 au intrat în posesia departamentului său de informaţii şi investigaţii. Agenţia a adăugat că analiza documentelor a fost finalizată şi a fost prezentată în cadrul şedinţei comitetului său executiv, din 15-16 noiembrie, de la Seul. WADA a informat Comitetul Internaţional Olimpic, care de asemenea investighează acuzaţiile de dopaj aduse Rusiei.
Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.
De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau ale laboratorului antidoping.