În perioada adolescenței, tinerii se confruntă cu diverse probleme ale tenului. Echipa #diez a discutat cu Ioana Simian, medic-dermatolog, specialist Avon, despre metodele de îngrijire a tenului la adolescenți și care acțiuni sunt contraindicate sau nerecomandate.
1. De ce e important să te demachiezi înainte de culcare? Ce se întâmplă cu tenul dacă, din când în când, te culci machiată?
Demachierea este cel mai important procedeu, fie că suntem machiate, fie că nu. De obicei, demachiantul conţine o parte hidrosolubilă, capabilă să dizolve particulele de machiaj și o parte lipofilă, care îndepărtează sebumul precum și machiajul rezistent la apă. Orice demachiere trebuie completată cu spălarea feței cu apă călduţă și săpun blând. În lipsa demachierii, fie și o seară, pelicula formată din machiaj sau chiar din sebumul acumulat pe parcursul zilei creează dopuri la nivelul glandelor, le înfundă, putând genera leziuni de acnee de tipul punctelor albe sau negre și coşurilor. Fără demachiere, procesul de reînnoire a pielii este oprit, pur și simplu grăbim îmbătrânirea precoce a tenului.
# Oricât de obosită, somnoroasă ai fi la 4 dimineața după multe dansuri, trebuie să întreprinzi un gest eroic și să te demachiezi. Ploaia sau lacrimile, indiferent de cantitate, nu pot înlocui demachiantul, nu te minți.
Nu, imaginea de heroin chic de dimineață nu merită așa sacrificii.
2. Cât de adevărată e afirmația „niciodată nu atinge coșurile”? Sunt coșuri pe care, totuși, le poți „scoate de sine stătător” fără urmări negative?
Aș vrea să spun DA, putem atinge coşurile, dar este foarte dificil să stabilim pe care și când, ca mecanismul de extracţie să fie făcut în maximă siguranţă. Manevrarea coşurilor poate da naştere cicatricilor, poate duce la inflamarea leziunilor, la suprainfecţia lor, la agravarea leziunilor de acnee. Folosirea produselor specifice de curăţare a feței (gomaj, perii pentru curăţarea fetei), a produselor de îngrijire a tenului acneic va reduce necesitatea extracţiei coşurilor. La limită, putem îndepărta punctele negre după o curăţare atentă a feței, făcând presiune perpendicular pe piele cu degetele protejate de două dischete demachiante. După extracţia punctelor negre putem aplica un produs de îngrijire antiacneică sau calmant.
Atitudinea cea mai sigură și corectă este curăţarea perfectă a pielii, aplicarea produselor de îngrijire specifice tenului cu tendinţa la acnee și vizita la medicul dermatolog care iți va explica ce modalităţi de îngrijire sunt potrivite pentru tenul tau.
# Mai bine – nu. Totuși, mama are dreptate când îți spune: Nu umbla la dânsul! (dânsul fiind coșul).
Da, tentația e mare, dar experiența arată că de cele mai multe ori, după intervenție, situația devine și mai rea.
Lasă-l să-și trăiască zilele (el fiind coşul)…
3. De la ce vârstă e recomandat să folosești fond de ten?
Rolul fondului de ten este în primul rând unul de camuflaj, de a ascunde imperfecţiunile tenului, de a ne face să ne simţim bine în societate, de a ne conferi încredere. Dacă tenul este curat, mai ales la o vârstă tânără, fondul de ten este inutil. Nu spun categoric nu acestui tip de machiaj, e acceptat în anumite cazuri și cu condiţia utilizării unor produse sigure.
Sunt câteva condiţii care trebuie respectate atunci când alegem fondul de ten: să fie potrivit tenului, de cele mai multe ori ten gras, cu tendinţă la acnee. Preferabile sunt soluțiile lichide (water-based) care nu acoperă porii, care nu generează leziuni de acnee. Vom folosi doar fonduri de ten cu protecţie solară pentru a limita formarea cicatricilor de acnee la impactul cu razele ultraviolete. Cele mai indicate sunt produsele de tip BB/CC cream.
Așadar, dacă leziunile de acnee, imperfecţiunile tenului ne supară, putem folosi fond de ten cu condiţia aplicării unor tratamente anti acnee specifice și a folosirii unor produse potrivite pentru tenul tânăr.
# Totul cu măsură. Nu exagera cu fondul de ten. Mai multe straturi de fond de ten poate și maschează mai bine imperfecțiunile pielii, dar foarte bine evidențiază faptul că ai câteva straturi de fond de ten pe față. Fondul de ten nu tratează, află cauza problemelor pielii și aplică tratamentul corespunzător. Ai grijă ce fond de ten cumperi. Dacă consultanta îți recomandă insistent cel mai scump sau nou apărut pe piață fond de ten, de care se folosește fiica ei și toate colegele ei de clasă și sora șefei, caută altă consultant.
4. Ce efect au ședințele la solar asupra sănătății tenului unui/unei adolescent/e?
Până a ajunge la efecte, vă ofer răspunsul direct: Nu vă duceţi la solar! Sigur, trebuie să cunoaşteţi și motivele.
Razele ultraviolete sunt duşmanul de temut al pielii noastre. Ele sunt responsabile de apariţia cancerului de piele, mai ales printr-un efect cumulat, vizibil peste câţiva ani. Razele ultraviolete îmbătrânesc pielea, degradează colagenul și elastina din derm, îngroaşă pielea și o pătează. De foarte multe ori accentuează leziunile de acnee sau duc la o cicatrizare urâtă, vizibilă prin hiperpigmentaţie, accentuează cearcănele, predispun la apariţia melasmei (pigmentare specifică femeilor în zona pomeţilor, frunții etc).
# Dacă aceste argumente nu te-au convins, amintește-ți de scenele din filmele horror legate de cabinele solar.
5. Care sunt efectele fumatului asupra tenului?
Deși nu cunoaştem toate mecanismele implicate, un lucru este cert: fumatul dăunează și pielii.
Există o reducere a aportului de oxigen în piele asociată cu fumatul, care împiedică mecanismele de reparare, de reînnoire a pielii. Căldura emanată de ţigară arde în mod direct pielea. Există o creştere a riscului de cancer de piele în regiunea fetei.
Nu trebuie ignorate și ridurile „de fumător” dispuse perpendicular în jurul gurii sau colorarea pielii cauzată de nicotină.
# Nuanță gălbuie a pielii, asemănarea cu o lămâie nu e tocmai cel mai frumos efect, facem abstracție de romantizarea acestuia în literatură. Fumatul dăunează aproape tuturor celulelor corpului, iar chipul tău tânăr, angelic, învăluit de fum arată seducător doar câteva secunde, pe când efectele adevărate sunt de durată.
6. Există vreo corelație între sănătatea tenului și expunerea repetată la stres?
Stresul determină o reacţie chimică în organism, care la nivelul pielii se traduce prin hiperactivitate, vizibilă prin episoadele de înroşire a pielii. Pentru un ten predispus la rozacee, acestea au un impact negativ. Stresul este responsabil de descărcarea în organism a hormonului salvator la stres: cortizolul. Sub influența cortizolului, crește secreţia de sebum și se agravează leziunile de acnee. Ai observat că într-o zi stresantă, cu examene, tenul se îngraşă mai repede? Stresul accentuează de fapt orice problemă de sănătate la nivelul pielii.
# Învață din timp, nu lăsa totul pe ultima noapte, fii mai organizat/ă și ai putea încerca yoga. Păstrează-ți mintea lucidă și evaluează la rece importanța unui test/examen din perspectiva existențială. Evită pe cât de mult e posibil situațiile de stres, în caz de urgență – mângâie un motănaș.
7. Care sunt recomandările de îngrijire a tenului tânăr (în special la adolescenți) în perioada de iarnă?
Frigul și pielea nu sunt cei mai buni prieteni. În plus, vântul, uscăciunea din aer, trecerea bruscă de la frigul de afară la căldură din interior accentuează suferinţa pielii. Tenul uscat, tenul sensibil, tenul predispus la acnee suferă foarte mult. Iarna este momentul schimbării în rutina de îngrijire zilnică, e momentul trecerii de la produsele de tip ser sau hidratante la unele mai emoliente. Mai ales în cazul tenului uscat sau al celui care urmează tratamente anti acnee, această schimbare este foarte importantă. Este nevoie de produse care să păstreze intactă pelicula protectoare a pielii, să reducă deshidratarea, să calmeze roşeaţa și să redea aspectul sănătos al pielii. Pentru tenul normal sau uscat sunt recomandate demachiantele cu textura cremă, gelurile de spălare cât mai blânde și cremele foarte emoliente. Redu totodată numărul procedurilor de gomaj.
Daca ai tenul mixt sau gras lucrurile sunt mai simple. Sebumul, atât de supărător vara, este acum un aliat în protecţia pielii. Combinaţia ser și cremă specifică tenului mixt sau gras este ideală.
Și nu uita de protecţia solară! Și într-o zi cu nori, 80% din razele ultraviolete ajung pe piele. Cam acelaşi procent este reflectat de zăpadă pe piele. Aşa că indiferent de câte grade cu minus sunt afară, pielii noastre nu trebuie să îi lipsească crema de îngrijire cu protecţie solară.
# Wear sunscreen. Always wear sunscreen.
În cazul în care afară e vânt, vijelie, intemperie, acoperă-ți fața cu fularul, oricum nimic și nimeni nu se vede.
Pielea iritată de la frig necesită atenție, grijă, trebuie alintată. Aplică cremele recomandate și las-o sărutată de buze îngrijite cu balsam igienic.
O serie de produse Avon recomandate de către cosmetolog te pot ajuta să-ți menții tenul sănătos. Gama Clearskin a fost concepută special pentru adolescenţi. Mai multe detalii vei găsi în broșura Avon.