De Ziua Mondială de combatere SIDA, fă gratuit testul rapid la HIV pe salivă. Iată unde va avea loc acțiunea

c600x315_test_hiv_saliva_mare
Foto: Sanatate BZI.ro - Bzi

La 1 decembrie, de Ziua Mondială de combatere SIDA, locuitorii Chișinăului vor putea face gratuit testul rapid la HIV, pe salivă. Acțiunea este organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, de la ora 13.00 până la 20.30, în parcarea magazinului „Metro”, bulevardul Dacia, 61.

De la ora 18.00 până la 20.30, va avea loc testul drive „Să învingem SIDA împreună!”, la care vor participa piloți de curse de la diferite cluburi auto din Moldova. Aceștia vor prezenta automobilele de curse, iar acei care au făcut testul la HIV vor avea posibilitatea de a urca la volanul automobilelor pentru a le testa.

Sensibilitatea testului pe baza de fluid oral este de 99.6%, iar cea pe baza de sânge ajunge și la 100% (dar variază de la un producător la altul, cert este ca în fluid oral este mai mica decât în sânge). Costul unui test pe bază de fluid oral este de aproximativ zece ori mai mare decât un test pe baza de sânge, scrie IPN. 

La 1 ianuarie 2017, în Moldova erau oficial înregistrate 7906 persoane care trăiesc cu HIV. Potrivit estimărilor specialiștilor, numărul real al acestora constituie circa 15,5 mii de persoane. Respectiv, aproximativ jumătate din numărul persoanelor care trăiesc cu HIV nu-și cunosc statutul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente