Brânză, vinuri și ceaiuri. Care sunt cele 10 produse din Moldova protejate de UE, dar pe care moldovenii nu le cunosc

collage

Republica Moldova are zece produse cu origine protejată, pe care nici moldovenii nu le cunosc. Între timp, țări precum Italia, Franța, Spania și Germania își protejează sute de produse tradiționale care sunt recunoscute pe plan mondial, se bucură de oportunități economice și au credibilitate din partea consumatorilor.

În Europa sunt înregistrate aproximativ 4.000 de produse autentice, împărțite în trei categorii: produse cu denumire de origine protejată (DOP), cu indicație geografică protejată (IGP) și specialități tradiționale garantate (STG). Odată ce au obținut eticheta care le atestă autenticitatea și unicitatea, produsele nu mai pot fi fabricate după aceeași rețetă și denumire nicăieri în lume. Fie că aparțin statelor membre ale Uniunii Europene sau țărilor terțe precum este Republica Moldova și Georgia, produsele specifice sunt protejate de către Comisia Europeană, informează moldnova.eu.

# Care sunt cele 10 produse tradiționale recunoscute în UE:

În țara noastră, deocamdată avem șapte produse agro-alimentare, inclusiv băuturi alcoolice, cu IGP:

#divin

#dulceață din petale de trandafir de Călărași

dulceata-din-petale-de-trandafir

#rachiul de caise de Nimoreni (Ialoveni)

caise

#ceai de plante naturale de Zăbriceni (Edineț)

12046734_462547897287332_6059303487566719369_n

#vinurile din regiunile vinicole Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă.

nik-1060

#La categoria DOP avem trei produse:

#brânza de oi de Popeasca (Ștefan Vodă)

rsz_13667790_10153830533286794_6766849250337546126_o
Andrei Rusu

# vinurile din satul Ciumai (Taraclia) și din satul Romănești (Strășeni)

q

# Agrișul de Mărinici, raionul Nisporeni, așteaptă să ajungă în lista produselor recunoscute în Europa.

Avantajele producătorilor

Potrivit moldonova, sistemul privind produsele cu origine protejată oferă valoare adăugată respectivelor produse, oportunități economice pentru producători, calitate asigurată pentru consumatori, dezvoltarea regiunilor rurale și reputație pozitivă pentru acestea, iar moldovenii nu se grăbesc să-și înscrie delicatesele tradiționale în lista produselor protejate de UE. Avem ce înregistra, deoarece agricultura este una din principalele ramuri ale economiei moldovenești; avem tradiții gastronomice și vinicole, dar nu avem inițiativă. Procedurile nu sunt complicate, doar că necesită cercetare, voință și implicare. Caietul de sarcini este cel mai important lucru, în care trebuie descrisă rețeta în detalii. Autoritatea competentă este Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova. După omologarea caietului de sarcini, grupul de solicitanți se adresează la AGEPI. Etapele de înregistrare și caracteristicele IGP, DOP și STG le-am descris în articolul Cum pot fi promovate produsele moldovenești pe piața din UE”.

Produsele care pot deveni brand de țară

Promovarea produselor tradiționale moldovenești ar putea aduce un plus de valoare zonelor rurale și ar spori veniturile fermierilor din Republica Moldova. Învârtita cu miez de nuci, plăcinta, pasta de ardei roșii, brânza de capră din Telița, raionul Anenii Noi, kavarma de sud, ulei de cătină, miere de albine, cireșe negre de Stolniceni, brânza de oi din Slobozia, măgura, raionul Sângerei și o varietate de fructe, legume și pomușoare ar putea fi înregistrate ușor în lista produselor cu IGP sau DOP, consideră Anatolie Fală, directorul Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA) din Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente