Cu ocazia începerii campaniei globale de „#16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete” tânărul vlogger, Ion Andronache, a realizat un nou video în care explică atitudinea bisericii în raport cu violența asupra femeilor.
Evanghelia condamnă vehement orice tip de violență. Noi suntem un popor cu peste 90% de creștini ortodocși declarați, însă, în același timp violența împotriva femeilor și violența în familie este un fenomen larg răspândit în Republica Moldova.
Studiile sugerează că mai mult de 63 % dintre femei și fete în vârstă de 15-65 ani au suferit de cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții.
Violența nu este doar acea fizică, atunci când se dă o palmă sau și mai grav, când sunt snopite în bătăi femeile, dar mai există și violența psiho-emoțională în care femeia este înjosită, batjocorită și umilită; violența economică – atunci când femeii îi este restricționat accesul la mijloacele financiare; violența socială – atunci când este izolată de prieteni, rude, societate, control al rețelelor de socializare și nu în ultimul rând violența sexuală.
Vorbind despre violența sexuală aș vrea să atrag atenția la violul conjugal. Mulți cred că violul nu poate exista în căsnicie, dar el totuși există, cu urmări psihologice foarte grave, pentru ca victima rămâne să trăiască împreună cu violatorul.
Odată căsătoriți, bărbații cred că femeia le aparține totalmente și are o îndatorire față de ei, așa cum sugerează și înțelese greșit unele versete scrise de Apostolul Pavel în epistola către Efeseni – „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului (Ef. 5,22)” sau „Femeia să se teamă de bărbat” (Ef. 5,22) iar acel „NU”, nu este luat în considerație, datoria matrimonială sau așa numita datoria de soție este mai presus.
Din păcate RĂBDAREA, care-i considerată o virtute, este promovată intens de clerici și acceptată tacit de femei. Sunt mulți sfinți părinți sau duhovnici vestiți care prin scrierile lor au încurajat femeile la răbdarea violenței domestice.
De asemenea, îmi sunt cunoscute multe cazuri în care femeile plecau la preotul din comunitate pentru a-și mărturisi calvarul prin care trece în urma violenței, iar preotul îi spunea să meargă acasă și să se roage pentru îndreptarea soțului, căci aceasta îi este crucea pe care trebuie să o ducă. În unele cazuri chiar și clericii sunt agresori.
Cel care agresează nu iubește, pentru că iubirea nu face rău aproapelui (Rom 13,10). Dragi creștini, răbdarea și nepăsarea au consecințe grave. Unde este violență acolo nu este Dumnezeu. Pentru că Hristos ne poruncește: Să ne iubim unii pe alții, precum El ne-a iubit pe noi, așa și noi să ne iubim unul pe altul.
Iubiți-vă unii pe alții și dacă cunoașteți cazuri de violență, nu fiți indiferenți, divulgați-le.