Recomandare pentru șoferi. Cum să alegi corect anvelopele de iarnă

anvelope-de-iarna

Dacă termometrul arată sub +7 °C, atunci e timpul ca anvelopele de vară să fie înlocuite. Anvelopele de iarnă pot asigura o aderenţă mult mai bună în aceste condiţii, decât cele de vară. Acestea sunt obligatorii când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de dată. Primul pas pe care trebuie să îl faceți când vreți să schimbați anvelopele este să verificați în talonul mașinii dimensiunile corecte. O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frânare și de stabilitate.

Fiți atenți la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot și data producerii.

# Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Acesta variază între 60 (250 kg) și 165 (5150 kg);

# Indice de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este certificatăpentru a putea suporta o sarcină în deplină siguranță;

Vârsta anvelopei este un element important. Este recomandat să nu utilizați anvelope mai vechi de 5 ani, chiar dacă adîncimea profilului este înca bună. În acest caz, îmbătrînirea cauciucului îl face dur, uneori chiar casant, având repercusiuni asupra siguranței la rulare și determinînd marirea distanței de frînare. Spre exemplu, indicația 2216 amplasată pe partea laterală se descifrează prin indicarea săptămînei și anul de fabricație însemnînd săptămîna 22 din anul 2016.

# Marcajul M+S indică faptul că este vorba despre o anvelopă pentru zăpadă. Simbolul constituit din trei vîrfuri muntoase și un fulg de zăpadă desemnează că anvelopele sunt concepute pentru condiții dificile de zapadă.

La fel, Agenția pentru Protecția Consumatorului recomandă schimbarea și montarea anvelopelor să se efectueze la centre auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel şi presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate și legalizate, pot echilibra roţile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcţie.

# Anvelopele reşapate sunt recomandate pentru circulaţia în oraş, întrucât reprezintă o alternativă mai ieftină decât cele noi, însă trebuie ţinut cont de faptul că ele au performanţe mai scăzute.

Spre exemplu, indicațiile 205/60 R16 92 H marcate pe flancul cauciucului se descifrează prin:

#205: lățimea anvelopei în mm;

#60: înălțimea anvelopei;

#R: indică o construcție radială;

#16: diametrul intern al anvelopei în inchi;

#92: indicele de sarcină. Pentru un indice de 92, sarcina maxima suportată este de 630 kg/anvelopă;

#H: indice de viteză, iar viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru acest indice este de 210 km/h.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente