Fabrica de cablaje de la Orhei a fost finalizată și va asigura un loc de muncă pentru circa 2.500 persoane

Construcția Fabricii de cablaje de la Orhei, a companiei Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), a fost finalizată. Potrivit reprezentanților companiei, deschiderea oficială a fabricii – o investiție de 30 de milioane de euro, va avea loc la 30 octombrie, deși activitatea în această construcție a început încă din luna septembrie și are în prezent 470 de angajați.

Fabrica va produce cablaje electrice pentru autoomobile și va asigura cu un loc de muncă bine plătit și cu condiții de activitate decente circa 2.500 de persoane. Primele discuții cu această companie privind posibila ei venire pe piața din Republica Moldova au avut loc în noiembrie 2013, susține Igor Corman, fost președinte al Parlamentului, iar în prezent directorul reprezentanței din Moldova a SEBN.

„La doi ani după prima întâlnire cu investitorii, Igor Corman a renunțat la activitatea legislativă și a decis să se alăture organizării și implementării proiectului. Astfel, a preluat conducerea noii companii, care a fost înregistrată în R. Moldova în decembrie 2015. De la început, împreună cu directorul de producere, Jerzy Lalouk, cetăţean polonez, au început să selecteze o echipă de manageri și, de asemenea, au pregătit contractele necesare pentru construcția noii fabrici”, scrie ziarul Logos Press, citat de mold-street.com.

. Inițial, producerea de cablaje a fost lansată în cadrul unui hangar închiriat temporar cu o suprafață de 2,6 mii metri pătrați.

„Producerea industrială a cablajelor a fost lansată în august 2016. În acel an, vânzările s-au ridicat la aproximativ 3,8 milioane de euro. Tot în august 2016, a fost începută construcția fabricii la periferia orașului Orhei. În acest scop, a fost selectată compania austriacă Strabag. De notat, că lucrările de construcție sunt derulate pe o suprafață de 8 hectare”, menționează ziarul.

„Logos-Press” scrie că intențiile serioase ale companiei SEBN în R. Moldova sunt confirmate de cifre. Astfel, doar pentru construcția uzinei pe o suprafață de aproximativ 27 mii de metri pătrați au fost utilizate 22 de milioane de euro. Investiția efectuată la prima etapă, inclusiv costul echipamentelor, constituie circa 30 de milioane de euro.

„Un investitor de această talie acordă o atenție deosebită forței de muncă. În acest sens, SEBN are o strategie clară și bine gândită. Am elaborat o strategie de recrutare. Avem angajați din Chișinău, Orhei și din satele din vecinătate. Mă bucur că am reușit să întâlnesc aici oameni tineri și cu experiență, care doresc și sunt pregătiți să lucreze”, a spus Igor Corman.

Deocamdată, compania SEBN nu a lansat o campanie de promovare a anunțurilor privind locurile existente de muncă, însă oamenii vin de sine stătător. La această etapă, accentul este pus pe locuitorii din or. Orhei și din regiune, dar, potrivit conducerii întreprinderii, dacă va fi necesar, poate fi organizată transportarea lucrătorilor la distanțe și de 25-30 km.

Compania SEBN nu exclude probabilitatea de a-și extinde afacerea pe teritoriul R. Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente