Mai înainte de Internet, a fost Cangurul și Furnica sau altfel spus – primul program cu care Andrian Mamei făcea cunoștință prin clasa a 7-a la un calculator vechi al liceului din Pîrlița, Fălești. „De parcă trebuia să rezolvi un cub Rubik, doar că în mod virtual”, spune nostalgic Andrian. De atunci și până acum, s-au scurs ani, tehnologiile au progresat, iar tânărul nostru a trecut printr-un colegiu, apoi printr-o facultate, ca ulterior să ajungă arhitect integrator la Centrul de Guvernare Electronică al Republicii Moldova. Împreună cu echipa de aici pune bazele reingineriei serviciilor publice prin platformele tehnologice pe care le implementează și este încrezător că, într-un maxim de șapte ani, Moldova va avea majoritatea serviciilor publice digitizate.
Tot printr-a șaptea, făcea o excursie la Colegiul Politehnic din orașul Bălți. Acolo a rămas impresionat de sălile de calculatoare și laboratoare specializate, care l-au făcut să aleagă specialitatea „Calculatoare”, unde și-a continuat studiile după absolvirea gimnaziului.
Colegiul mi-a demonstrat că n-am făcut o alegere greșită
„Colegiul e o alternativă mult mai bună decât este liceul. Fiind la vârsta la care te visezi într-o profesie sau alta, colegiul te ajută să-ți testezi alegerea și să afli dacă ești bun în acel domeniu, dacă îți place sau nu, dacă te regăsești sau nu. Colegiul nu te învață totul amănunțit și la nivel avansat, dar îți spune ce uși poți deschide. Ce urmează după depinde de efortul pe care tu-l depui ca să ajungi mai departe”, este de părere Andrian.
Primul job a fost la un atelier de reparație a calculatoarelor. I-a plăcut să lucreze cu „partea hard” a acestor dispozitive, dar și-a dat seama, în scurt timp, că nu este o activitate motivantă pentru cariera sa. Din acel moment, și-a zis că va face tot posibiliul să atingă un nivel cât mai înalt.
Ușile deschise: profesori, colegi și oferte de muncă
Imediat după cei patru ani de colegiu se regăsea pe băncile Academiei de Studii Economice. A ales să studieze aici Informatică Aplicată, iar asta a fost o decizie bine calculată. „Am fost atras de numele specialității. Am înțeles că voi învăța nu doar să programez, dar și să aplic cunoștințele. Am ales ASEM pentru profilul economic al facultății, de care eram interesat în mod deosebit”, ne spune tânărul.
La facultate a deschis uși, ne-a povestit Andrian. Acestea au fost profesorii, disciplinele predate, care l-au ajutat să vadă soluții concrete ale unor probleme reale, dar și colegii foarte buni cu care a reușit să facă multe lucruri frumoase. Prin anul III de studenție, se angaja la compania Code Factory. Acolo a avut un job part-time, care l-a făcut să înțeleagă cerințele reale ale pieței. A contribuit la realizarea mai multor aplicații web și desktop. După nouă luni, se alătura unui nou proiect la Centrul de Guvernare Electronică – o provocare căreia îi face față de mai bine de trei ani.
„Într-o companie privată lucrezi pentru cineva străin, la Centrul de Guvernare Electronică lucrez pentru țara mea”
A visat dintotdeauna să lucreze la Microsoft, întrucât acestea au fost primele tehnologii de care a luat cunoștință. Părerea i s-a schimbat odată ce și-a început aventura alături de echipa Centrului de Guvernare Electronică. În orice companie privată, de obicei, lucrezi pentru cineva străin, la Centru însă lucrez pentru țara mea. Aici, știm că facem ceva bun și ridicăm nivelul serviciilor publice din țară. E o motivație care vine din interior.
În 5-7 ani, serviciile ar putea fi digitalizate în proporție de 90% în Republica Moldova
„Cu platforma de schimb de date MConnect încercăm să scoatem anumite responsabilități de pe umerii cetățenilor, iar principalul scop este ca ei să nu mai fie nevoiți să colecteze documente. Noi facilităm, prin urmare, procesul de comunicare între instituții”, spune tânărul.
Cu toate acestea, trecerea la servicile electronice în Republica Moldova s-a făcut brusc, întrucât Internetul este folosit în masă doar de câțiva ani, iar cetățenii nu sunt gata să le îmbrățișeze și nici nu sunt încă complet familiarizați cu metoda de folosire. „Capacitatea noastră în această privință este redusă însă, autoritățile publice trebuie să fie cele care să informeze, să încurajeze utilizarea serviciilor publice digitizate.”
Scopul Centrului de Guvernare Electronică este să digitalizeze în final toate serviciile publice, întrucât asta ar presupune o serie de avantaje: economii la nivel de țară, procese mai controlate, transparență mai mare, corupție mai mică. „Există posibilitatea ca în 5-7 ani serviciile să fie digitalizate în proporție de 90% în Republica Moldova. Oricum, deja se simte că oamenii încep să utilizeze în număr din ce în ce mai mare aceste servicii. Spre exemplu, cererile pentru Cazierul Judiciar au ajuns să fie solicitate online în proporție de 100%, prin intermediului serviciului e-Cazier”, povestește tânărul.
„După serviciu, continui să programez”
Mai e loc și pentru hobby-uri precum fotbalul sau fotografia, adevărul este însă că după serviciu, îl veți găsi cel mai probabil tot la calculator, iar asta pentru că se dedică profesiei pe care o iubește.
Adevărata motivație vine din dorință și răbdare, ne-a mai spus tânărul IT-ist, iar tinerilor care se gândesc să urmeze o carieră în IT, le spune să-și dorească acest lucru, iar asta poate fi suficient pentru început: „Domeniul IT este foarte dezvoltat și variat. Aici se poate regăsi oricine, e domeniul în care creativitatea nu are limite”.
Acest interviu face parte din Campania de promovare a carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernului Suediei și Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.