Olga Cibotaru: „Femeile cu dizabilități trebuie să aibă încredere în abilitățile pe care le au”

Vlad Andreev Photograf-3516

Totul începe de la încredere, spune protagonista interviului ce urmează. Aceeași denumire i-a dat-o și organizației non-guvernamentale pe care a înființat-o. Olga Cibotaru, originară din satul Drochia, locul de care nu s-a despărțit nici până astăzi, luptă zi de zi pentru soluționarea problemelor personale, dar și ale femeilor din jur. Ea locuiește împreună cu sora și fratele, care, la fel, au probleme de sănătate și se află de la naștere în scaunul cu rotile. Cum îi reușește, care sunt provocările cu care se confruntă în viața ei, aflați în continuare.

– Sunteți fondatoarea unei organizații non-guvernamentale, la moment conducătoarea unui centru de reabilitare și știu că aveți și multe planuri de viitor. Care sunt acestea?

– Vreau să lărgesc orizonturile, să avem mai multe activități, să merg mai departe pentru a atinge scopul de la care a început totul, și anume, cel de a integra mai multe persoane cu necesități speciale în societate. Așa ca drepturile lor să nu fie încălcate. Și vreau ca ceilalți să înțeleagă că noi suntem egali cu ei.

– Mereu ați fost o femeie luptătoare sau s-a întâmplat ceva în viața dumneavoastră care v-a impus să fiți așa?

– La început eram foarte timidă, stăteam doar acasă, îmi era frică să mă vadă lumea așa cum sunt. Primul meu contact cu societatea a fost prin intermediul spitalului. Acolo am întâlnit oameni care m-au întrebat de ce aplec capul, de ce nu mă lupt cu problemele pe care le am. Ei m-au învățat că trebuie să fiu puternică și să  îmi apăr drepturile. Uite așa, pas cu pasam deschis acest centru care a devenit familia mea.

– Din experiența pe care o aveți, care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă femeile cu dizabilități în Moldova?

– Accesibilitatea este una dintre problemele majore care necesită soluționare. O altă barieră sunt chiar apropiații noștri care ne vreau binele, dar de multe ori ne protejează prea tare, luând decizii pentru noi.  Trebuie să le ofere libertatea de aș construi singure viitorul, așa cum și-l doresc ele. . Iar din caza inaccesibilități, femeile cu necesități speciale mereu depind de cineva, devenind astfel dependente de cineva.. Dacă ar avea încăperi accesibile, atunci totul ar fi fost mult mai ușor.

– În Moldova există organizații care vă încurajează și încercă să integreze persoanele cu necesități speciale, precum  Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova (AAEFL).  Totodată, dvs. sunteți una dintre beneficiarele programului implementat de AAEFL, cu susținerea UN Women Moldova, „Avem abilități – dorim posibilități”.Cum credeți că o să vă ajute în viitor acest program?

– Sunt convinsă că participarea mea la acest program mă va ajuta la desfășurarea activității mele în viitor, să aflu mai multe despre mecanisme care ar ajuta părinții ce cresc și educă copii cu probleme de sănătate. În prezent, părinților le este recomandat de către asistenții sociale să își dea copii cu dizabilități la orfelinate. Pentru aceste familii vreau să fiu eu de folos, iar la acest program voi învăța cum.

– Ce mesaj aveți pentru femeile cu necesități speciale, care  nu știu să își apere drepturile și care nu sunt atât de active social?

– Vreau ca aceste femei să nu se ascundă, pentru că asta este cea mai mare greșeală. Să se informeze, în primul rând, și trebuie să aibă încredere în abilitățile pe care le au. Eu sunt sigură că le au, dar nu știu de acest lucru. Vreau ca ele să schimbe lumea și să ajute și pe alții.

Vlad Andreev Photograf-4084

Acest interviu este realizat în cadrul campaniei de sensibilizare, susţinere şi de promovare a femeilor cu dizabilități din Republica Moldova, sub genericul „Avem Abilități – dorim Posibilități!”, care a fost lansată pe data de 2 octombrie 2017 . Campania își propune să dezbată stereotipurile față de femeile cu dizabilități în Republica Moldova, privind rolul lor în societate. Printr-o serie de interviuri cu femei extraordinare, vrem să dăm dovadă că dizabilitatea nu este un obstacol pentru a deveni lideră și a contribui activ la dezvoltarea comunității sau pentru realizarea visurilor proprii.

Campania este organizată de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”, în cadrul Programului național de consolidare a abilităților de lidere ale femeilor cu dizabilități  „Avem abilități – dorim posibilități!”. Programul este susținut de Programul ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

 

Scurt bio

Nume:  CEBOTARI   OLGA

Data nașterii: 30 mai  1972

Localitatea: r-ul Drochia s-ul  Drochia

Domeniul de activitate:  Președinta  ONG  „Incredere’’

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente