Ce a vrut să spună autorul prin această lucrare? Întrebarea clasică de la lecțiile de limba și literatura română se pare că lasă o amprentă pe viață.

Unele opere ascund o istorie complexă, în care fiecare detaliu poartă un mesaj, în care un șal poate fi tema unei teze de licență. Dacă mai ești și grafoman, poate chiar de masterat. Alteori, o lucrare este ceea ce vezi, simți la prima vedere sau timp de două minute. Uneori, cum spunea și Tarkovsky, câinele din cadru e pur și simplu un câine.

Cu ocazia aniversării a 581 de ani a Capitalei, compania de băuturi Efes Vitanta Moldova a decis să facă Chișinăului un cadou memorabil. De Hramul Orașului Chișinău, în centrul Capitalei, pe strada pietonală Eugen Doga, a fost inaugurat un monument ce ilustrează momentul întâlnirii a doi îndrăgostiți. Lucrarea realizată din bronz este alcătuită din două elemente – sculptura unui băiat ce se uită la ceas, sprijinit de un pilon, cu un buchet de flori în mână și a unei fete ce vine din spate spre el, desculță, cu pantofii cu toc în mână.

Ideea de a oferi oraşului Chișinău un cadou special le-a venit celor de la Efes Vitanta încă anul trecut. La început, s-a discutat în cadrul companiei, s-a decis lansarea unei ediții limitate de canuri de bere, cu ornamente ale clădirilor construite prin anii ’70, iar fiecare can cumpărat urma să însemne 50 de bani investiți în proiect. La acea etapă a fost anunțat un concurs deschis de proiecte cu un câştigător selectat de un juriu alcătuit din bloggeri, lideri de opinie, profesori universitari etc. Apoi, acestei inițiative s-a alăturat echipa „Angela Brașoveanu și prietenii ei” cu propunerea de a realiza un proiect de artă vizuală, mai exact „Sculpturi care te privesc în ochi”. Anume acest proiect a și devenit câștigător.

 

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Anul trecut ne-am gândit că la 580 de ani orașul nostru merită un cadou care va dura în timp. Partea specială a acestei inițiative e că, în mare parte, e un proiect realizat de chişinăuieni pentru orașul lor, ei fiind cei care, parțial, au contribuit financiar la realizarea acestuia. Am selectat din 25 de proiecte ca până la urmă să ne oprim la istoria a doi tineri îndrăgostiți. Am dedicat multă atenție detaliilor, ne doream ca lucrarea să inspire naivitate, nostalgie și o simplețe plăcută, cunoscută fiecăruia. Deocamdată lucrarea nu poartă un nume, însă urmează să organizăm un concurs cu vot deschis. Așa că tot chişinăuienii vor decide cum vor fi numiți cei doi, a declarat Stela Iurcu pentru #diez.

Sculptura celor doi tineri a fost realizată de tânărul absolvent Pavel Obreja, fiind ghidat și ajutat de Vasile Sitari și Vladislav Jiglețchi. În viitorul apropiat urmează să fie instalată o altă lucrare, de această dată la Valea Morilor.

L-am rugat pe autorul Pavel Obreja să ne ofere mai multe detalii despre lucrarea sa de debut.

 

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

„Este o secvență dintr-o scenă de întâlnire a doi îndrăgostiți, un stop cadru, două secunde până la momentul mult așteptat de ambii. Ambii tineri fac acest lucru benevol, el așteaptă ora fixă, ea a acceptat întâlnirea și vrea să-l surprindă, simțindu-se liberă și permițându-și să se descalțe de pantofi pentru a nu fi auzită de băiat. În plus, e cam dificil pe pietonală să mergi în pantofi cu toc…
E un grup sculptural care reprezintă acest sentiment plăcut, acei fluturași în stomac cunoscuți tuturor și, în opinia mea, nu poate însemna nimic altceva decât dragoste, iar dragostea în sine poate fi analizată la nesfârșit.”

Chișinăul s-a ales de ziua sa cu o poveste, o poveste a cărei martor a fost de nenumărate ori, în diferite timpuri și anotimpuri.
Sculptura a stârnit multe discuții pe rețelele de socializare. Surprinzător sau nu, unii au observat prezența unui subtext sexist în acest ansamblu sculptural. Alții și-ar fi dorit ceva mai complex, cu o istorie bine ticluită, sofisticată, poate chiar o lucrare în stil avangardist.
Mie cei doi îmi trezesc o asociere cu istorioarele lui O.Henry. Parcă-i simplă și naivă, dar finalul îți sucește creierul. E important să observi detaliile, iar apoi să permiți imaginației să se joace cu ele. Un fragment dintr-o povestire de O.Henry, un cadru dintr-un videoclip al trupei Zveri… fiecare poate găsi o proprie abordare.

Ce ține de simplețe, țin să cred că aceste sculpturi pot naște o legendă urbană… sau chiar mai multe. Îmi imaginez cum mulți turiști se fotografiază lângă fată, cu pantofii în mână, în timp ce ghidul povestește cum mulți, mulți ani în urmă, în timpul construcției străzii, muncitorii au pus pavajul invers… sau cum cei care ating ceasul băiatului se spune că vor fi mereu așteptați de iubirea lor… sau cum doi copii și-au dat întâlnire peste nouă ani în același loc, zi și oră ș.a.m.d.

 

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova

Efes Vitanta Moldova