(video) Povestea a 2 preoți din Moldova care nu mai cer niciun leu de la creștini pentru înmormântări, cununii sau botezuri

preoticollage

Porțile unor biserici se deschid și fără bani. Se întâmplă la Rezină, unde parohul unui lăcaș din oraș nu percepe taxe. Oamenii lasă atât cât pot pentru o lumânare sau pentru o slujbă. La fel este și în satul Mihuleni, Șoldănești. Preoții spun că bisericile lor arată mai modest în comparație cu cele, în care sunt taxe, iar uneori pentru a le întreține sunt nevoiți să scoată bani din buzunar sau să ia credite, informează PRO TV.

Stanislav Atamanenco din Rezina

Photo Credit: bisericadupagratii.blogspot.md
Photo Credit: bisericadupagratii.blogspot.md

De nouă ani preotul Stanislav Atamanenco din Rezina nu mai cere niciun leu de la creștini pentru înmormântări, cununii sau botezuri. Imediat după absolvirea facultății de teologie a deschis o biserică provizorie într-o școală părăsită, iar cu ajutorul orășenilor a amenajat-o.

De treburile bisericicești se ocupă o fostă profesoară. În locul unde acum este amenajată biserică, era cabinetul unde Măria Gaugas preda educația tehnologică.

Deși preotul nu cere nici un leu, enoriașii lasă biserica atât cât pot. Din donațiile colectate în ultimii ani, părintele Stanislav a decis să ridice un lăcaș lângă un cimitir vechi, însă lucrările bat pasul din lipsa bani.

Când nu este la biserică, părintele Stanislav poate fi găsit la Centrul Prietenos al Tinerilor, unde muncește în calitate de psiholog. Acolo instruiește un grup de voluntari, iar împreună pregătesc mâncare pentru deținuții penitenciarului din Rezină și organizează diferite traininguri pentru adolescenți. Totodată preotul oferă și consiliere tinerilor aflați în dificultate.

Părintele Ioan din Mihuleni, Șoldănești

Photo Credit: deschide.md
Photo Credit: deschide.md

Stanislav Atamanenco nu este singurul preot care a renunțat la taxele din iserică. Deja de 7 luni, părintele Ioan din Mihuleni, Șoldănești nu doar că nu mai acceptă nici un leu de la enoriași, dar din banii pe care-i câștigă în calitate de inginer, face reparație în biserică. Recent a luat un credit pentru a cumpăra aparate de aer condiționat.

Preotul este împotriva taxelor din biserici și nu prea agrează și unele obiceiuri ale moldovenilor.

În Moldova, biserica este independentă de stat și nu plătește niciun impozit, iar legislația nu-i obligă pe preoți să-și facă publice veniturile. Taxele nu sunt obligatorii. Mitropolia Moldovei susține că fiecare preot își administrează banii cum știe, plătind doar o cotizație simbolică mitropoliei care variază de la o biserică la alta. Din cele peste 1000 de biserici câte sunt în Moldova, există un număr mic în care preoții nu percep taxe și oficiază servicii divine gratuit sau contra unor sume simbolice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente