(foto) Primul hub din țară dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău

5

Primul centru național dedicat industriilor creative, „Creative Hub”, urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor și va oferi spațiu pentru coworking liberilor
profesioniști, organizațiilor și întreprinderilor din domeniu. Pentru construirea acestuia a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).

„Guvernul Suediei este încântat să anunțe un nou parteneriat, care va avea ca scop principal dezvoltarea Centrului Național pentru Industriile Creative, cunoscut și sub denumirea de „Creative Hub”. Acest nou proiect le va oferi reprezentanților industriilor creative spațiu în care să se poată dezvolta, astfel încât să devină un punct central pentru antreprenoriatul creativ, care, în consecință, va încuraja creșterea economică”, spune Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

abc_1018

„Industriile creative din Moldova înregistrează o rată de creștere anuală de 56%, iar în acest sector sunt angajate peste 5.000 de persoane, în mare parte tineri. Investind în industriile creative, susținem dezvoltarea tinerilor, prin crearea de locuri de muncă cu valoarea adăugată înaltă, pentru ca aceștia să-și poată urma cariera aici în țară. Creative Hub va contribui la dezvoltarea industriilor creative prin oferirea unor programe educaționale de înaltă calitate, care vor permite cultivarea abilităților și a competențelor necesare, dar și asistență în ce privește dezvoltarea start-up-urilor”, menționează Karen Hilliard, Şefa Misiunii USAID Moldova. 

abc_1010

„E adevărat că trăim momente istorice și mă gândesc că este atât de minunat ca acest hub să fie construit aici, în nucleul istoric al orașului. Acest hub creativ va deschide noi oportunități de dezvoltareda oamenilor creativi și tinerilor. Visam să deschidem un asemenea edificiu la noi, după modelul celor din afară, pentru ca reprezentanții industriilor creative de la noi să-și poată dezvolta start-up-urile și să poată stabili parteneriate cu oamenii de afaceri din afară. Noi vom putea aduce bani în țară prin intermediul acestor industrii creative”, spune Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

abc_1016

„Este pentru prima oară când organizațiile din industriile creative se unesc pentru a mișca lucrurile înainte având susținerea partenerilor de dezvoltare. Punem baza primei și celei mai importante platforme fizice în domeniul creativ, un loc unde noi, cei din organizațiile creative ne vom întâlni cu studenții și vom face proiecte frumoase împreună. Industriile creative au un mare potențial de dezvoltare, dar și o dorință pe măsură”, menționează Olga Radu, președintele Asociației Companiilor din Industriile Creative.

abc_1020

„Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei. Centrul național dedicat industriilor creative va avea o suprafață de 400 de metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1.000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu. Mai mult, centrul va pune la dispoziție:

# spaţiu de coworking pentru tinerii creativi, cinci birouri, spațiu pentru evenimente (workshopuri, conferințe și masterclass-uri etc.), sală de ședințe, bibliotecă;

# servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, de animație, de creare a jocurilor online etc.;

# educație alternativă, care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la cursuri specializate, la programe de mentorat etc.

1 123fin 852fin2 98741 abc_1000 abc_1001 abc_1002 abc_1003

Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100.000 de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va oferi terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice. Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 milioane de lei.

Studenții vor beneficia de activitatea centrului începând cu primăvara anului 2018, prin aripa renovată a Facultății de Arte Plastice, lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmând să se încheie la finele anului 2018.

Industriile creative au un potențial enorm de dezvoltare și capacitatea de a oferi locuri de muncă tinerilor, respectiv de a-i reține în țară. Datele statistice arată că domeniul reprezintă 3,31% din PIB, iar peste 40 de mii de persoane, în special tineri, activează în acest sector. Începând cu anul 2017, sectorul creativ a fost identificat pentru sprijin suplimentar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea tuturor celorlalte industrii din Moldova.

abc_1022 abc_1024 abc_1026 abc_1028 abc_1029 abc_1030 abc_1031 abc_1032 abc_1034

La nivel mondial, industriile creative generează venituri de 2.250 miliarde de dolari SUA și oferă aproximativ 30 de milioane de locuri de muncă. La nivel european, cu venituri de 550 miliarde de dolari SUA, industriile creative contribuie cu 4,2% la PIB-ul Europei. Mai mult, acest sector este al treilea cel mai mare angajator după cel al construcțiilor și cel alimentar în Europa. Locurile de muncă din industria creativă sunt mult mai rezistente la procesele de automatizare, iar exporturile de astfel de servicii din țările în curs de dezvoltare înregistrează rate de creștere mult mai mari decât cele oferite de țările industrializate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente