(vox) Cine achita: el sau ea? Ce spun tinerii de la noi: „Fiecare trebuie sa plătească pentru ceea ce a consumat”

col1

Tradiţional, se zice că bărbatul achită nota de plată. Totuşi, acest lucru diferă de la ţară la ţară. În Liban şi Siria trebuie cu orice preţ să creezi impresia că doreşti să achiţi nota primul. În India cel mai des întâlnit mod este de a-l lăsa pe cel mai în vârsta bărbat de la masa să plătească. În timp ce în Vietnam este o onoare să achiţi nota atunci când manânci la un restaurant, în Italia, Noua Zeelandă, Canada şi Islanda nota este împărţită în mod egal. Cum procedeză tinerii de la noi în această situaţie aflați din voxul ce urmează.

druta irinaIrina Druţă: „Fiecare trebuie sa plătească pentru ceea ce a consumat. Femeile în ziua de astăzi sunt mult mai emancipate decât cu 100 de ani în urma și în mare parte au capacitatea de a-și achita consumația la o cafenea sau restaurant. În caz că unul dintre cei doi (fie bărbatul, fie femeia) nu își permite acea cheltuiala ar fi un gest frumos să comunice acest fapt celuilalt și să ajungă la un numitor comun: fie unul din ei achita consumația de data aceasta ca celalalt sa își asume următoarea sau pur și simplu găsesc o alternativa mai ieftina de a petrece timpul împreună la fel de frumos. A achita pentru ceea ce ai consumat e ca și cum nu ai avea obligații în plus faţă de cealaltă persoană. Îți păstrezi demnitatea la nivel și ambii se simt mai liberi. ”

title291374200

Dorin Hadârcă: „Eu consider ca bărbatul. În acest sens trebuie să scoatem în vileag principalele funcţii ale unui barbat: să-şi iubească cu adevărat prietena, să fie în stare să o asigure financiar cu orice preţ. Categoric nu sunt de acord cu barbaţii care depind financiar de prietenile sau de soţiile lor. De exemplu, atunci când ieşi cu prietena la o promenadă, trebuie să ştii exact ceea ce vrei să obţii de la întâlnire , trebuie sa fii stapân pe sine, şi să ai capacitatea de a dirija situaţia. Nu trebuie să te laşi purtat de vânt, să vorbeşti ce nu se cuvine şi să-i spui fetei: „iubito dă-mi te rog nişte bani să-mi cumpăr un pachet de ţigări” sau „achita de data asta tu, pentru că azi nu am nici un leu.” În acest caz, cea mai bună soluţie pentru fată este să îşi găsească alt partener. ”

carolina jucCarolina Juc: „Cred că asta contează mai puțin la o întâlnire. Cu adevărat este important cum v-ați simțit unul cu celălalt. Și dacă partenerii au viziuni diferite cu referire la achitarea notei, deja apare o deziluzie pentru unul dintre ei. De asemenea, consider că trebuie să ne debarasăm de acest stereotip care s-a încetățenit la noi în Moldova că bărbatul este ”obligat” să plătească nota. Dacă vrei să primești ceva, trebuie să fii dispus să oferi în mod egal – așa funcționează lucrurile frumoase. ”

dragos chiritaDragoş Chiriţa: „Dacă e o întâlnire prietenească pot fi două variante. Prima în care plătesc ambii. Asta s-ar face în cazul în care el și ea, nu s-au văzut de ceva timp și fac o înțelegere de a ieși într-un local, pornind de la ideea „Nu ne-am văzut demult, ar fi bine undeva să ne întâlnim.” Asta ar fi o înțelegere reciprocă în care ambii își plătesc ceea ce consumă. A doua variantă ar fi cea în care cineva din cei doi, ar invita într-un local. În așa caz ar trebui să achite cel care invită, pentru că nu poți să zici: „Te invit să-mi faci cinste”. În cazul în care ne referim la o întâlnire între două persoane care se plac, atunci ar fi logic să achite bărbatul dacă se respectă, pentru că de fapt el ar trebui să fie și cu inițiativa de a invita femeia undeva. În acest caz nu poate fi fără excepții, pentru că sunt situaţii în care invită femeia cu gândul de a face cinste, dar și în acest caz bărbatul ar trebui să se ofere să achite nota. ”

varzaru elena

 

Elena Vărzaru: „Eu cred că e corect ca nota să o achite persoana care face invitația la întâlnire. De obicei acea persoana este bărbatul. Dacă totuşi femeia a iniţiat întâlnirea, cred că bărbatul poate fi atât de drăguț și să propună să achite el nota. ”

 

mihail botnari

 

Mihail Botnari: „Eu știu că de obicei cine invită acela achită. De obicei la prima întâlnire achit eu, iar la următoarele, fetele singure se oferă să împărţim nota de plată. Îmi place şi respect acestă iniţiativă tot mai frecventă în rândul fetelor. ”

 

hartiValeria Harti: „Depinde de starea financiară a fiecăruia, dar cel mai optim ar fi să achite fiecare pentru el. Deoarece există cazuri când din anumite motive, bărbatul nu are posibilitatea să plătească pentru ambii, dar asta nu ar trebui să devină un obstacol pentru o relaţie. De fapt, lucrurile materiale sunt mai puţin importante. Nu contează câţi bani are un bărbat, ci cât este de sincer, bun la suflet, interesant şi amuzant. ”

ilie mamaliga

 

Ilie Mamăliga: „Dacă petreci timpul frumos în compania unei fete fermecătoare atât la exterior, cât şi în interior, atunci achitarea notei de plată e doar o mică răsplată, un mic gest pe care ar trebui să îl facă orice bărbat adevărat. Iar dacă te mai remunerează cu un sărut la sigur eşti cel mai fericit. ”

title837694538

 

Gabriela Griţco: „O femeie trebuie mereu să vină cu inițiativa de a-și achita nota, în special la primele întâlniri. Într-o relație stabilă deja e ceva firesc ca fiecare dintre cei doi să achite, ea azi, el mâine, și tot așa. Suntem oameni, și fiecare dintre noi trebuie să avem bunul simț, indiferent de eşti femeie sau bărbat. Doar așa relația va merge mai bine. ”

dumitru dediu h

 

Dumitru Dediu: „Bărbatul. El este maşinăria de făcut bani. El decide în ce restaurant va mânca şi ce va mânca. Iar deciziile trebuie achitate ”

 

 

ungureanuElena Ungureanu: „Cred că dacă vă spun că sunt o persoana de modă veche, v-aţi da seama de răspunsul meu. Cu părere de rău, bunele maniere între sexe sunt lăsate uitării. Același gest minor de a ține uşa şi a-i permite domnişoarei să intre prima, e un fenomen rar întâlnit. La un rendez-vous, bărbatul demonstrează masculinitatea la nivel de subconștient, prin achitarea notei pentru că din antichitate bărbaţii aduceau prada femeilor ca să demonstreze ca sunt apţi de a iniţia şi menţine o relaţie.”

 

Voi de ce părere sunteți, cine trebuie să achite, el sau ea?

Cristina Nosatîi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente