Doi tineri din Chișinău au văzut în chipurile omenești ceva special și au decis să creeze o expoziție de artă. S-au pomenit însă că nu sunt unicii care văd artă în oameni. 20 de artiști au trimis lucrările lor pentru a completa locurile de pe pereții din Muzeul Zemstvei, până când loc gol nu a mai rămas. Cum s-a desfășurat expoziția cu denumirea originală „Chipurile Chipuri”, aflați din articol.
Denumirea „Chipurile Chipuri” era de fapt la început „Chipurile Artă”, însă pentru un joc de cuvinte mai accentuat tinerii au decis să redenumească expoziția, „chipurile” înseamnând „cică” și deja „chipuri” reprezintă specificul expoziției, adică portrete.
„Ideea inițială a fost să facem o expoziție doar noi doi, însă inițiativa s-a dezvoltat și am ajuns să facem o expoziție comună cu mai mulți artiști locali, ca să promovăm arta locală și să încurajăm artiștii. Dacă făceam doar noi doi, veneau oamenii care deja ne știu, iar fiindcă am strâns 20 de artiști, ei au adus prietenii lor și ei au văzut și un altfel de artă”, spun Maks Graur și Lucia Codreanu, organizatorii expoziției.
Vârstele artiștilor variază între 16 și 27 de ani, aceștia fiind tineri adulți, însă vârsta oaspeților cuprindea mai multe generații „de la copii mici, la bunei și bunici”. „Chiar duminică dimineața era o doamnă în vârstă care aștepta să intre la noi, la expoziție. M-a impresionat și mi-a plăcut mult acest fapt”, spune Lucia.
În rol de organizatori Maks și Lucia au fost mereu pe loc, fiindcă trebuiau să se asigure că totul este în regulă. „Artiștii veneau să își vadă lucrările și își aduceau prietenii, mai stăteau cu noi. Însă am avut loc lângă geam unde artiștii sau vizitatorii puteau crea niște portrete chiar aici pe loc. Am avut un fel de atelier de creație”, precizează Lucia.
Când am întrebat despre numărul lucrărilor pe care le au expuse, Maks a menționat că „în medie fiecare dintre cei 20 de artiști a avut câte cinci lucrări. În total au fost 100 de lucrări. Unii artiști au adus un portret și alții au adus 10. Nu a fost limită, condiția era să ai portrete pe care chiar vrei să le arăți lumii”.
„Expoziția a fost non-profit, însă pentru că Maks a lucrat la proiectul Draw for Dogs toată vara, au fost donații din partea celor care au venit să își ia portretele, fiindcă toate desenele în creion au fost aduse aici și cei care au dorit au venit să le ia de aici. Banii colectați din donații se vor duce la o asociație pentru câinii vagabonzi”, accentuează Lucia.
Numărul vizitatorilor a fost mai mare decât s-au așteptat tinerii. „Veneau oamenii singuri, iar apoi își aduceau prietenii, uneori veneau să îl vadă pe Dinu (performance). Duminică am văzut oameni care au fost și sâmbătă. Erau oameni care au venit să își vadă caricaturile sau s-au recunoscut în unele portrete”, spune Maks.
În cadrul expoziției au fost picturi, colaje, ilustrații, caricaturi, performance create în diferite stiluri. Tinerii speră că vor crea o tradiție să facă o astfel de întrunire de artă în fiecare an.